10 tips hoe je jouw creativiteit kunt stimuleren – deel 2.
Deel 1 van deze serie vind je hier. Dit deel sluit aan bij het feit dat we met zijn allen aan huis gekluisterd zitten.
Om creatief te zijn moet je kunnen loslaten. Want uiteindelijk is creatief zijn niets minder dan vrij zijn van vooroordelen, angsten en verwachtingen.
1. Bezoek een museum.
In deze bizarre tijd is een museum bezoeken helaas niet mogelijk. Maar er worden andere opties geboden.
Zoals het Rijksmuseum: “Nu we tijdelijk niet meer samen kunnen genieten van de kunst in de museumzalen, brengen we graag het Rijksmuseum bij je thuis. Onder de noemer #Rijksmuseumthuis biedt het Rijksmuseum 10 verschillende online platforms en series. Duik in de collectie of verdiep je in de verhalen!.” *) bron: Rijksmuseum
Maar ook bijvoorbeeld:
National Museum of Modern and Contemporary Art, Seoul
“A museum is a place where one should lose one’s head.” – Renzo Piano
2. Maak een Zine.
Een Zine is een zelfgemaakt en zelf uitgegeven magazine, stripverhaal of boekje. Je kan er van alles in schrijven en/of tekenen – je hebt volledige inhoudelijke en vormelijke vrijheid. Meestal worden zines geruild, gratis weggegeven of tegen kopiekosten verkocht.
Zie deze pagina voor gratis download en instructies.
“I can write anything and just put it in a zine, and then it’s out there. It is like blogging but on paper. It is what I started to do before the computers were all popular.” – Mark Gonzales
3. Wandelen
Je kan nog steeds een frisse neus gaan halen of je wandelt door je huis/tuin. Want wandelen is goed voor je brein. Door namelijk in beweging te zijn activeer je de rechterhersenhelft. Door deze te activeren is je lichaam beter in staat nieuwe dingen te verzinnen of juist bepaalde omstandigheden op een heel nieuwe manier te benaderen. Allemaal omdat deze kant verantwoordelijk is voor het leggen van verbanden.
Bekijk deze video van professor Erik Scherder maar eens.
“All truly great thoughts are conceived while walking.” ―
4. Laat perfectie los.
Het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert staat bomvol goede tips voor creativiteit en het loslaten van perfectie. Elizabeth Gilbert moedigt ons aan om onze verborgen talenten te ontdekken. Ga dit boek lezen, want het is echt een leuk en inspirerend boek. Zie hieronder mijn visuele notulen van dit boek.
“Je hoeft niet bang te zijn voor perfectie, dat bereik je toch nooit.” – Salvador Dali
5. Zorg voor ‘me-time’
Zelfs nu je wellicht met je partner of gezin thuis, of eigenlijk juist nu, is het belangrijk om ook af en toe alleen te zijn. Zoek een ruimte in huis op waar je even allen kan zijn. Zet een (noise canceling) koptelefoon op. Staar uit het raam met een kop thee/koffie.
Iedereen is creatief op zijn eigen manier, maar als je omsingeld bent door andere mensen zul je snel beïnvloed worden door wat de rest doet. Als je alleen bent, afgeschermd van alle invloeden van buiten, kun je pas echt doen wat je zelf wilt. Er zijn een hoop verschillende manieren van creatief zijn en als je alleen bent zul je pas echt op onderzoek gaan waar jij je creativiteit in kwijt kunt.
“In order to be open to creativity, one must have the capacity for constructive use of solitude. One must overcome the fear of being alone.” – Rollo May
6. Gebruik de 6 denkhoeden van Edward de Bono
Kijk steeds met een andere kleur denkhoed naar een probleemstelling. Je zet als het ware de denkhoed op, en je verandert in een heel ander mens. Gebruik een afbeelding zoals hieronder om te zien waar iedere denkhoed voor staat.
“Creativity involves breaking out of established patterns in order to look at things in a different way.” – Edward de Bono
De zes denkhoeden van Bono, ook wel bekend als de Six Thinking Hats of de denkhoeden methode, van Edward de Bono is een goede techniek en besluitvorming methode voor groepsdiscussie en het individuele denken. Gecombineerd met het idee van het parallel denken, biedt deze techniek een mogelijkheid om vanuit groepen gezamenlijk effectiever te denken. Het is een hulpmiddel om denkprocessen op een gedetailleerde en samenhangende manier te organiseren. Je kunt deze techniek uiteraard ook zelf / alleen toepassen.
Meer weten hoe je deze techniek kunt toepassen: kijk dan hier voor eer informatie. Of bestel het boek.
7. Train je creativiteit als een spier.
Je zult je creatieve talenten niet kunnen ontwikkelen als je er geen tijd voor vrijmaakt. Plan het liefst elke dag wat tijd vrij om je te concentreren op een creatief project(je). elke Als je elke dag 15 minuten spendeert om aan een hobby of creatief project te werken, dan lijkt dat misschien niet veel. Maar het kan het oplopen als je je eraan houdt en zorgt er voor dat je jouw rechterhersenhelft aan de gang houdt.
Hoe meer je (elke dag) oefent, hoe creatiever je wordt en hoe makkelijker ideeën opkomen.
“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.” – Steve Jobs
8. Unplug
Zoals Alan Cohen ooit schreef: “Er is deugd in werk en er is deugd in rust. Gebruik beide en zie geen van beide over het hoofd.” Soms komen je beste ideeën als je je hersens niet in de war brengt om het volgende geweldige idee te bedenken. Als je creativiteit ontbreekt, haal dan de stekker uit het stopcontact. Kom tot rust. En laat je hersenen zijn magie doen.
Plan in je agenda een dag dat je geen e-mail, mobiele telefoons of internet gebruikt. Dat is unpluggen. Dit zorgt ervoor dat er werkgeheugen vrij komt in je hersenen en geeft creatieve ideeën een kans om zich te ontwikkelen.
“Being connected to everything has disconnected us from ourselves and the preciousness of this present moment.” –
9. Slapen
Afgelopen 13 maart was het World Sleep Day.
Wie op zoek is naar creatieve oplossingen doet er goed aan om vroeg naar bed te gaan. Er is één moment dat volwassenen de creativiteit uit hun kindertijd terugvinden: als ze slapen. Slaap is namelijk het geheime wapen van veel creatievelingen. Dromen hebben aan de wieg gestaan van talloze creatieve vondsten en zouden jou weleens kunnen helpen om dat onoverkomelijke probleem in je werk / privé op te lossen…
“Sleep is the best meditation.” — Dalai Lama
10. Activeer je rechterbrein.
Je rechterbrein kun je op meerdere manieren activeren. Wandelen bijvoorbeeld. Of je kent het vast wel, je staat onder de douche en ineens heb je een ingeving. Dat komt doordat je met iets totaal anders bezig bent en dan krijgt je brein de kans om dingen op een rijtje te zetten. Tekenen is ook een manier om je rechterbrein wakker te schudden.
“Have no fear of perfection, you’ll never reach it” – Salvador Dali