10 tips hoe je jouw creativiteit kunt stimuleren – deel 1.

Creativiteit wordt in de verschillende wetenschappen nogal verschillend geïnterpreteerd, maar wijst in het algemeen naar een vermogen om iets nieuws te scheppen. Een individu of een groep toont creativiteit wanneer een nieuw concept of object wordt gemaakt, of wanneer een originele oplossing voor een probleem wordt gevonden. (Born: wikipedia)

Om creatief te zijn moet je kunnen loslaten. Want uiteindelijk is creatief zijn niets minder dan vrij zijn van vooroordelen, angsten en verwachtingen.

1. Doe eens iets wat je nog nooit hebt gedaan

Ga er eens op uit en stap eens in een wereld die ‘normaal gesproken’ niet bij jou past. Ga naar een museum met moderne kunst. Ga naar bingoavond. Ga naar een Hengelsport- en Botenbeurs. Het maakt niet uit wat, als het voor jou maar een onbekende wereld is. Verdiep je eens in deze nieuwe wereld. Wat valt je op, waarom zijn andere mensen er zo gek op etcetera.

 

“Curiosity about life in all of its aspects, I think, is still the secret of great creative people.” – Leo Burnett

 

Ik ben bijvoorbeeld bij een winkel geweest waar ze telescopen verkopen en er ging een hele nieuwe wereld voor mij open,. Ik weet helemaal niets van astronomie / sterrenkunde en het was gaaf om te zien hoe enthousiast de winkelier en de klanten waren. Ik was ook verbaasd over wat er allemaal verkrijgbaar is en te doen om sterren te kijken. Zelf heb ik geen telescoop, vorig jaar hebben wij er een aan mijn vader gegeven. Maar dat is dan toch echt nog een ‘beginners’-telescoop.

2. Daag jezelf uit.

Door jezelf uit te dagen, versnel je de stroom van ideeën die in je opkomen. Stel jezelf vragen waarop eindeloos verschillende antwoorden op mogelijk zijn of waar niet direct één oplossing voor mogelijk  is.

Bijvoorbeeld:

  • Hoe zorg je voor wereldvrede binnen 24 uur?
  • Bedenk zoveel mogelijk namen voor een huisdier.
  • Als jij 500 jaar terug in de tijd werd gestuurd zonder kleding of iets bij je, hoe zou je mensen proberen te overtuigen dat je uit de toekomst komt?

 

“You can’t use up creativity. The more you use the more you have.” – Maya Angelou

 

3. Schrijf elke idee op

Elk idee of ingeving schrijf je op. Vaak komen deze op als je net in bed ligt, onder de douche staat, in de auto zit etcetera. Schrijf ze allemaal op en blader er om de zoveel tijd eens door heen. Sommige ideeën zul je uiteindelijk iets mee doen, andere blijven liggen. Dat maakt niet uit. Je kunt niet elk idee uitvoeren, maar ze kunnen wel weer inspireren tot nieuwe ideeën. Ik heb een notitieboekje bij mijn bed liggen en hou digitale lijstjes bij.

 

“Coming up with ten ideas a day is like exercise. And exercise makes the idea muscle stronger.” — Claudia Altucher

 

4. Verzamel zoveel mogelijk informatie.

Artikelen die je tegenkomt op het internet, sla ze op in bijvoorbeeld Pocket of Evernote.

 

 

“It’s not what you look at that matters, it’s what you see.” – Henry David Thoreau

 

Voor artikelen in tijdschriften en dergelijke, daarvan kun je met bijvoorbeeld de app Office Lens een foto maken en ook weer bewaren in een digitale map.

Dit geldt niet alleen voor artikelen, maar ook voor foto’s, citaten, quotes, onderzoeken etc. Maak een Inspiratie-map en verzamel alles in die map. Maak gebruik van hashtags of andere zoekfuncties zodat je informatie weer snel terug kunt vinden.

5. Gebruik Pinterest

Wat foto’s betreft (en ook youtube filmpjes), deze kun je perfect bewaren in Pinterest. Maak verschillen borden aan, openbaar of prive en zet hier alles in wat je inspireert. Of het nu om het interieur van je huis gaat of een project waar aan je werkt. Ik ben ook te volgen op Pinterest.

 

“Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once we grow up.” — Pablo Picasso

 

6. Verander je perspectief.

Verander eens van perspectief, letterlijk en/of figuurlijk.

In de fotografie zijn we bijvoorbeeld van nature geneigd om alles op jouw eigen ooghoogte te fotograferen. Maar ga eens in een andere positie staan. Fotografeer bijvoorbeeld een keer van onder af (kikkerperspectief). Dat geeft een heel ander resultaat.

.

Hetzelfde geldt dat je bijvoorbeeld in plaats van te denken vanuit jezelf (dienstverlener), denk vanuit je klant. Verplaats jezelf helemaal in die ander en kijk vandaar uit naar de situatie. Of bekijk het met de blik van kind of juist een bejaarde.

 

“Creativity is intelligence having fun.” – Albert Einstein

 

7. Een woord per dag

In 2016 heb ik een miniatuur sketchbook gemaakt naar aanleiding van een online cursus op Skillshare. Daar heb ik de cursus ‘Sketchbook Magic 1‘ van Ria Sharon gevolgd. In deze mini-cursus maak je een lijst met allerlei woorden die je in een schaal doet. Elke dag pik je er een uit en ga je aan de slag.

Ik heb deze mini-cursus uiteindelijk gecombineerd met the Embrace Your Art Challenge. Daarbij ontving je elke dag een woord en daar moest je dan iets creatiefs van maken. Ook legde je zelf een beperking op. Ik koos er toen voor om alleen maar miniatuurtekeningen te maken. Erg leuk om te doen.

Skillshare is sowieso een super leuke tool om diverse online lessen/cursussen te volgen.

Wil je al mijn creaties zien, neem dan een kijkje op Pinterest en mijn blogpost van destijds: https://yvonnedehont.nl/tiny-drawings/.

 

“If you hear a voice within you say, ‘You cannot paint,’ then by all means paint, and that voice will be silenced” – Vincent Van Gogh

 

8. The Artist Way

Begin elke ochtend met het schrijven van 3 A4tjes, sta er zelfs een uurtje eerder voor op. Schrijf zonder te veel na te denken over de dag die komen gaat, geef je over aan het schrijfproces. Je kunt het niet fout doen – volg je gedachten en hou je schrijfhand in beweging. Lees niets terug, corrigeer niets. Blijf schrijven, tot de drie pagina’s vol zijn. Door het dagelijks schrijven van de Morning Pages en wekelijks tijd te nemen voor inspiratie, verbind je jezelf (opnieuw) met je intuïtie of hoe je het ook wilt noemen. Niet zelfdiscipline, maar enthousiasme wordt jouw motor. Daardoor leer je jezelf beter kennen, accepteren en waarderen.

De Morning Pages is een begrip dat door Julia Cameron in het leven is geroepen.

 

“Don’t think. Thinking is the enemy of creativity. It’s self-conscious, and anything self-conscious is lousy. You can’t try to do things. You simply must do things” – Ray Bradbury

 

9. Luister naar muziek

Meerdere onderzoeken tonen aan dat muziek de creativiteit en focus kan vergroten. Onderzoek wijst uit dat luisteren naar klassiek alleen echt nuttig is als je die muziekstijl echt leuk vindt, dus luister naar iets dat je leuk vindt dat niet te nieuw of afleidend is. Vrolijke muziek moedigt je aan om langer te proberen.

Natuurlijk is vrolijke muziek heel persoonlijk en er is onderzoek dat suggereert dat luisteren naar elk type muziek voldoende kan zijn. Eerdere studies hebben bijvoorbeeld gaten in het Mozart-effect geprikt en ontdekten dat het luisteren naar vrijwel elk type muziek de creativiteit stimuleerde in tegenstelling tot stilte. In het bijzonder kan het luisteren naar je favoriete type muziek, of het nu klassiek, pop of zelfs gangsta rap is, je helpen beter te presteren, zelfs als het tijdelijk is.

 

“Music gives a soul to the universe, wings to the mind, flight to the imagination and life to everything.” – Plato

 

“De sleutel is dat je van de muziek moet genieten”, vertelde Frankcis Rauscher, die oorspronkelijk het Mozart-effect in 1993 verkende. “Als je Mozart haat, zul je geen Mozart-effect vinden. Als je van Pearl Jam houdt, zul je een Pearl Jam-effect vinden.”

Heb je Spotify? Dan kun je jouw eigen afspeellijst maken. Of je volgt een van de vele afspeellijsten voor studeren/werken/creativiteit.

Ikzelf hou ook erg van natuurgeluiden. Op Spotify vind je volop afspeellijsten of luister naar deze online versies. Tijdens het werken luister ik veel naar Binaural beats. Het bevordert mijn focus en inspiratie. Andere mensen vallen er wellicht van in slaap ;-).

Miniatuur tekening
10. Activeer je rechterbrein.

Je rechterbrein kun je op meerdere manieren activeren. Wandelen bijvoorbeeld. Of je kent het vast wel, je staat onder de douche en ineens heb je een ingeving. Dat komt doordat je met iets totaal anders bezig bent en dan krijgt je brein de kans om dingen op een rijtje te zetten. Tekenen is ook een manier om je rechterbrein wakker te schudden.

 

“Have no fear of perfection, you’ll never reach it” – Salvador Dali

 

Van 14 december – 23 december 2020 is de 10 dagen Teken Challenge. Deze Teken Challenge staat volledig in het teken van Train Your Brain. En dan met name de rechterhersenhelft oftewel jouw creativiteit.
Voor meer informatie en aanmelden, klik hier.

Geef een reactie