Smartphone Fotografie
Update 12-05-2021
1. Maak je lens schoon
Je zou het bijna vergeten, omdat het zo’n kleine lens is. Maar je telefoon zit in je tas, broekzak of jaszak. En net als met brillen en ‘gewone’ cameralenzen wordt ook de lens van telefoon snel vies. Je pakt je telefoon en voor je het weet raak je met je vinger de lens aan. En de lens wordt vettig en vies doordat deze heel de dag in je broekzak of tas zit. Het resultaat: wazige foto’s. Maak de lens dus regelmatig schoon. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld een brillendoekje.
2. Sta stil
Zo logisch, maar zo snel vergeten. Om een goede foto te kunnen maken dien je de camera (oftewel je telefoon) stil te houden. Anders krijg je last van bewegingsonscherpte. Neem dan ook de tijd om dat mooie plaatje te schieten, sta stil en houdt je telefoon goed stil tijdens het fotograferen. Maak eventueel gebruik van een statief. En let op dat je je telefoon niet te snel wegtrekt (om te kijken of ie gelukt is) als je de foto neemt. Zorg dat je even wacht totdat de foto ook daadwerkelijk genomen is.
3. Gebruik geen flits
9 van de 10 keer dat een foto die ingeflist is met de telefoon er plat en onnatuurlijk uit ziet. Op telefoons zit een LED-flitser en deze zijn minder krachtig in bereik en kan alleen maar recht vooruit flitsen. En de flits is vaak ook veel te fel om een onderwerp mooi uit te lichten. De smartphone is dus eigenlijk niet geschikt om mee te fotograferen in een donkere omgeving*). Meestal krijg je dan te maken met enorme ruis en onscherpte in de foto. Kijk of je dan op een of andere manier toch gebruik kan maken van een lichtbron. En gebruik bijvoorkeur een statief en indien aanwezig in de cameramogelijkheden op je telefoon pas de sluitertijd aan.
*) de camera’s op telefoons worden wel steeds beter, maar blijven ver achter ten opzichte van een spiegelreflex camera wat betreft het fotografie in een donkere omgeving.

4. Gebruik niet de standaard camera maar fotografie-apps
De standaard camera op je telefoon is meestal zoals de naam als zegt redelijk standaard. Alhoewel deze ook de laatste jaren steeds beter wordt. Maar bijvoorbeeld de camera op de iPhone kun je niet instellen in welk formaat de foto’s worden gemaakt. Gebruik dus bijvoorbeeld Camera+ of VSCO-cam. Op bijvoorbeeld de Samsung telefoons zit tegenwoordig meestal wel een menu in de camera waarmee je diverse instelling kunt aanpassen, waaronder het formaat van je foto.
Beetje onhandig en onnodig als je daarna een foto van veel mb’s gaat delen via social media. Gebruik ook nabewerkingsapps zoals Snapseed. En bewaar altijd het origineel in de beste kwaliteit. Lees hier en hier meer over mijn favoriete fotografie-apps.
5. Kies een thema
Je kunt je fotografie-skills of beter gezegd je kijk-skills verbeteren door een thema te kiezen. Dat kan een breed/groot thema zijn, zoals portretten. Of een kleiner, tijdelijk thema, zoals de kleur rood of het onderwerp schoenen. Doordat je focust op één thema ga je beter en anders naar je omgeving kijken, om het gekozen thema overal te ontdekken. Kies je bijvoorbeeld de kleur rood, dan zul je ontdekken dat rood in allerlei vormen, maten en objecten aanwezig is.
Meer tips voor creatieve smartphone fotografie vind je hier.
6. Denk aan de compositie
Vlakverdeling;
Verdeel het beeldvlak in negen gelijke vlakken met twee horizontale en twee verticale lijnen. In de camera app is meestal dit raster al weergegeven of stel hem dusdanig in. Wanneer het onderwerp van de foto in het midden wordt geplaatst is de foto meestal niet erg spannend. Wanneer je het onderwerp op of rond een van de vier kruispunten van de lijnen plaatst of in een van de buitenste vlakken wordt een foto vaak veel sterker en dynamischer.
Schuine lijnen;
Maak ook gebruik van schuine lijnen, zoals van linksonder naar rechtsboven. Wij Westerlingen lezen en kijken overigens ook van links naar rechts dus dat is een hele natuurlijke fijne kijkrichting voor ons. Maar van rechtsonder naar linksboven maakt een foto ook spannender. Naast dat schuine lijnen er voor zorgen dat je een foto ‘ingetrokken’ wordt zorgen schuine lijken ook voor diepte aan een foto. Maak dus gebruik van de lijnen die al in je omgeving of in het object zelf aanwezig zijn.

Perspectief/diepte;
Naast schuine lijnen kun je ook diepte creëren door iets op de voorgrond te plaatsen. Je kunt focussen op dit onderwerp op de voorgrond of gebruik het als kader rondom je onderwerp. Je kunt ook spelen met perspectief door een onderwerp juist van onderen of van boven te fotograferen.

7. Denk zwart-wit
Zwart-wit fotografie is mijn inziens een ondergeschoven kindje binnen de smartphone fotografie. Kijk alleen al maar naar het aantal filters binnen Instagram. 22 filters waarvan 2 zwart/wit, de rest zijn kleurenfilters. Zo jammer, want juist met zwart wit kun je hele krachtige foto’s maken.
Dus experimenteer hier ook eens mee. Overigens is de app Hipstamatic echt een geweldig wat betreft zwart/wit foto’s.
8. Gebruik de volumeknop als sluiterknop
Je kunt de volumeknop op je telefoon gebruiken als sluiterknop. Het grote voordeel is dat het vaak gewoon fijner is om foto’s te maken door het indrukken van een echte knop, in plaats van de virtuele toets op het scherm. De headset geleverd bij je telefoon kan ook fungeren als afstandsbediening voor je camera. Gebruik de volume knop, hij werkt hetzelfde als de hierboven genoemde volumeknop. Ook kun je een bluetooth remote gebruiken. Hierdoor heb je minder risico op trilling terwijl je de foto maakt en daardoor altijd een scherpe foto krijgt zonder bewegingsonscherpte.
NB: de Airpods van Apple hebben helaas niet de functionaliteit om als sluiterknop te functioneren.
9. Gebruik je armen en benen
Zoom niet in met de camera. De camera van je telefoon heeft een digitale zoom (t.o.v. de optische zoom op een ‘gewone’ camera). Over het algemeen geldt voor een smartphone dan ook: hoe meer je inzoomt, hoe lager de kwaliteit van je foto zal zijn. Een digitale zoom vergroot namelijk enkel het beeld wat hij ziet, maar houdt geen rekening met de kwaliteit. Gebruik dus je armen en benen om dicht op een onderwerp in te zoomen, in plaats van met de camera in te zoomen. Professionele fotografen gebruiken om die reden soms een tijdlang ook bewust alleen maar met een prime lens (een prime lens is een lens met een vast brandpunt, m.a.w. je kunt er niet mee inzoomen zoals een 50 mm lens). Doordat je jezelf moet verplaatsen om in te zoomen ga je bewuster nadenken over je compositie.
En dat geldt overigens niet alleen voor inzoomen. Experimenteer ook eens met andere perspectieven in plaats van altijd maar alles vanaf jouw ooghoogte te fotograferen.
10. Druk af die foto’s!
Het grote nadeel van ons huidige digitale tijdperk is dat veel materiaal op een harde schijf, telefoon of sd-kaartje blijft hangen. Terwijl een afdruk zo mooi kan zijn. En dat kan in vele vormen. Van grote foto-albums tot losse kleine afdrukken. Van een canvas aan de muur tot een poster in de tuin. Van ansichtkaarten tot t-shirts.
Zo kun je bijvoorbeeld van je instagram foto’s een boekje laten maken of juist losse foto’s laten afdrukken.
En wist je dat je via de site Instaport.me al je foto’s van instagram kunt downloaden. Alles in een keer of een bepaalde periode bijvoorbeeld je vakantie. Of o.b.v. een hashtag. Ik vind dat erg handig omdat ik mijn instagram foto’s ook regelmatig in mijn blogs gebruik. Je kunt ook via diverse site zoals Printagreat rechtstreeks met je Instagram-account foto’s laten afdrukken.Ook bij de Hema kun je rechtstreeks vanaf je telefoon foto’s laten afdrukken, wel zo handig. Heb je een leuk fotografie-project gebruik dan dus ook een hashtag op Instagram. Dan kun je na afloop van het project snel en eenvoudig je foto’s bij elkaar verzamelen.