Vuurwerk Fotografie

Het is bijna oudjaar en wordt er rond middernacht alleen al in Nederland voor circa 65 miljoen euro aan vuurwerk afgestoken. Ik vind vuurwerk geweldig. Het siervuurwerk dan wel te verstaan. Al een aantal keren heb ik rond middernacht niet zelf vuurwerk afgestoken, maar het vuurwerk staan fotograferen. Voor hoe je vuurwerk het beste kunt fotograferen geef ik je hieronder 12 tips.
tips vuurwerk fotograferen

1) Een goede voorbereiding is cruciaal

Ga je een professionele vuurwerkshow fotograferen of het vuurwerk dat door particulieren wordt afgestoken? Het eerste is toch net wat eenvoudiger, omdat je te maken hebt met een gecontroleerde show. Het vuurwerk wordt gedoseerd afgestoken. Je weet ook wáár het vuurwerk wordt afgestoken en het is vrijwel altijd op of rond een vrije omgeving. En uiteraard is het altijd schitterende siervuurwerk.

Vuurwerk dat door particulieren wordt afgestoken is veel onvoorspelbaarder. Je weet niet precies waar het meeste vuurwerk wordt afgestoken. De kwaliteit van het siervuurwerk is maar afwachten en er wordt heel veel tegelijkertijd afgestoken. Belangrijkste wat je wel kunt beinvloeden is waar je zelf gaat staan. Zorg dat er geen storende objecten voor je staan die het zicht op het vuurwerk kunnen belemmeren. Het beste kun je dit voorkomen door een hoger standpunt te kiezen (zoals vanaf een berg/hoog gebouw). Soms kunnen elementen zoals een brug, kerk of een rivier juist voor een extra dimensie zorgen dus let daar ook op.

Ben je in een vreemde stad vraag dan aan de locals wat de beste plek is om het vuurwerk te gaan bekijken.  Ik ga altijd een dag van te voren naar de plek waar ik het vuurwerk wil gaan fotograferen. Om alvast de juiste positie te kiezen, te bepalen hoeveel tijd het mij kost om er te komen (je wilt de start namelijk niet missen!). Kijk dan ook naar de (straat)verlichting. Niet alleen om te bepalen of ze niet in de weg staan, maar ook om te bepalen of er rond middernacht überhaupt licht aanwezig is. Neem sowieso altijd een zaklamp mee! Ik heb wel eens een locatie in de bergen uitgezocht die ogenschijnlijk verlicht was, maar op het moment suprême alle lantaarns op het bergpad uit waren. Dan ben je blij dat je een zaklamp bij hebt.

2) Gebruik de Bulb-stand

Vuurwerk kun je het beste met fotograferen met een lange sluitertijd. Je weet immers niet precies wanneer een pijl de lucht in gaat. En je kunt met een lange sluitertijd meer vuurwerk tegelijkertijd vastleggen. Het prettigste is dan om ook om met de Bulb-stand op je camera te werken. Deze stand vind je bij de instellingen van je sluitertijd, deze stand komt na de 30 seconden weergaven.

De bulb-stand heeft geen vaste sluitertijd, je kan de sluitertijd zolang of kort maken als je zelf wilt. De sluitertijd gaat in wanneer je de ontspanner indrukt en eindigt wanneer je de ontspanner los laat. Houd je de knop dus 1 seconde in, dan wordt de sluitertijd 1 seconde. Houd je de knop 4 seconden is, dan is de sluitertijd 4 seconden. Het voordeel van deze methode is dat je zelf goed kunt bepalen wat je wel en niet op de foto wilt hebben. Is er bv een ‘dood’ moment tussen het vuurwerk dan stop je met de opname maken.

Heeft je camera geen bulb-stand, maar wel een sluitertijd-voorkeuze stand dan kun je die gebruiken. Een langere sluitertijd geeft een vuurwerkpijl meer ‘slierten’ en lichtstrepen. Experimenteer eens met verschillende sluiterstanden, bijvoorbeeld van 1/10 seconden t/m zelfs 11 seconden of meer.

tips vuurwerk fotograferen
effect van lange sluitertijd >10 sec

3) Zet de camera altijd op een statief

Omdat je vuurwerk met langere sluitertijden fotografeert is het gebruiken van een statief onontbeerlijk. Bij een sluitertijd onder 1/60 van een seconde wordt in de regel geadviseerd om met een statief te fotograferen. Door met een statief te fotograferen voorkom je bewegingsonscherpte. Zorg dat je statief stevig staat en gebruik een waterpasje om statief en camera waterpas te zetten. Dat scheelt weer in het rechtzetten in de nabewerking.

4) Fotografeer in RAW

Ben je thuis in lightroom en/of photoshop en heb je een camera waarmee je ook in RAW kunt fotograferen? Stel dan de camera hier op in, dit levert je de beste kwaliteit op. Je kan dan achteraf ook bewerkingen doorvoeren zonder kwaliteitsverlies. Zo kun je bijvoorbeeld ongewenste (licht)strepen weghalen.

tips vuurwerk fotograferen
Foto met lichtstreep
tips vuurwerk fotograferen
Foto waarbij lichtstreep is verwijderd

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5) Hou de ISO-waarde laag en diafragma tussen f 8 – f 11

Hoe hoger de ISO-waarde hoe groter de kans op ruis in de foto. Ruis wordt het eerst zichtbaar in de donkerste delen van een foto en tja, vuurwerk fotografeer je nou eenmaal meestal in het donker. Houd de ISO-waarde bij het fotograferen van vuurwerk daarom zo laag mogelijk. Het licht van het vuurwerk is namelijk fel genoeg om zichtbaar te worden op de foto. Wil je ook meer van de omgeving laten zien dan kun je de iso-waarde eventueel iets verhogen of een langere sluitertijd gebruiken, waardoor de omgeving beter zichtbaar wordt op de foto.

Je wilt het vuurwerk natuurlijk scherp hebben en daarom moet je niet voor een te groot diafragma kiezen zoals bijvoorbeeld f 2.8. Een diafragma van f 8 – f 11 geeft voldoende scherptediepte en zorgt ervoor dat ander (omgevings)licht minder nadrukkelijk in de foto aanwezig zal zijn. En o ja, laat de flitser in de tas. Die heeft totaal geen nut bij vuurwerkfotografie.

6) Handmatig scherpstellen

Als het mogelijk is dan is het handmatig scherpstellen aan te bevelen. De autofocus van je camera zal namelijk moeite hebben met scherpstellen. Het is donker en het vuurwerk komt op onverwachte momenten en plekken.

Stel in op (bijna) oneindig scherp of stel scherp op bijvoorbeeld een gebouw waar je het vuurwerk verwacht. Check bij het maken van de eerste (proef)foto’s of je scherpstelling juist is.

tips vuurwerk fotograferen

7) Gebruik een (draadloze) afstandsbediening

Het nadeel van de bulb-stand is dat je de knop heel de tijd ingedrukt moet houden, wat er voor kan zorgen dat de camera ondanks het statief toch minimaal beweegt. Met een (draadloze) afstandsbediening kun je dit voorkomen. Als ik van statief fotografeer gebruik ik overigens eigenlijk altijd een afstandsbediening, ook als ik niet op de bulb-stand fotografeer. Puur om elke beweging te voorkomen.

draadloze afstandbediening camera
(draadloze) afstandbediening

8) Gebruik een groothoek objectief

Ik neem altijd twee objectieven mee. Een zoomlens en een groothoeklens. Sta je relatief veraf van het vuurwerk dan kun je inzoomen. Zoom echter nooit teveel in, want je weet immers niet exact waar het vuurwerk zal verschijnen. Een groothoeklens is ideaal als je relatief dicht op het vuurwerk staat. Je elimineert dan (gedeeltelijk) de onvoorspelbaarheid van waar het vuurwerk zal verschijnen. Plus je krijgt gewoon meer op de foto. Indien gewenst kun je achteraf altijd nog croppen.

tips vuurwerk fotograferen
Omgeving en andere storende elementen rondom veurwerk verwijderd

9) Maak de meeste foto’s aan het begin

De beste (en meeste) vuurwerkfoto’s maak je aan het begin. Hoe langer, hoe meer vuurwerk er is afgestoken en hoe meer kruitdampen er in de lucht hangen. Zeker bij weinig wind. Deze kruitdampen zul je terug zien op de foto als een soort mist.

10) Kijk niet continu door de zoeker

Ik kijk zelf eigenlijk helemaal niet meer door de zoeker nadat ik kader en scherpstelling heb afgesteld. Dat probeer ik voor aanvang geregeld te hebben. Vaak wordt er her en der al wat vuurwerk afgestoken. Ik bepaal daarop het beste kader en stel scherp. Als het vuurwerk echt van start gaat kijk ik naar dit vuurwerk terwijl ik de sluiterknop op de afstandsbediening ingedrukt houdt. Hierdoor kan ik veel beter bepalen wanneer ik de sluiterknop weer kan loslaten. Via de knop opnameweergave check ik bij de eerste foto’s even snel of kader en scherpstelling kloppen en alleen dan, indien nodig, zal ik via de zoeker bijstellen.

Zo geniet je ook nog eens echt van het vuurwerk i.p.v. dat je alleen maar met je camera bezig bent. En bijkomend voordeel is dat je ook veel meer bewust bent van je omgeving. Erg handig als er om je heen ook vuurwerk wordt afgestoken (in het kader van je veiligheid).

tips vuurwerk fotograferen
Stadsoverzicht Freiburg met Nieuwjaar

11) Maak veel foto’s

Het lastige aan vuurwerk is dat je meestal niet weet wat voor soort vuurwerk er wordt afgestoken, hoeveel er wordt afgestoken, hoe hoog of hoe laag pijlen komen etc… Daarom: maak gewoon veel foto’s. Experimenteer ook met verschillende sluitertijden, kaders etc. Misschien vind je aan het einde dat je slechts één goede foto hebt. En dat is helemaal oké, zolang je maar hebt genoten van het experimenteren én het vuurwerk zelf.

12) Denk aan je veiligheid

Vuurwerk, hoe prachtig het ook kan zijn, is en blijft gevaarlijk. Denk dus ook aan je veiligheid. Neem altijd ruime afstand tot de plek waar het vuurwerk wordt afgestoken. Ik heb wel eens er wel eens midden tussen gestaan. Geen veilig gevoel en het geeft ook nog risico op schade aan je camera. Let ook op als je op een hoger gelegen gebied gaat staan of men onder je vuurwerk afsteekt. Natuurlijk geweldig mooi, maar pijlen die van onder recht op je afkomen is niet echt een pretje kan ik je vertellen ;-). Zelf vuurwerk afsteken én fotograferen tegelijkertijd is ook af te raden.

Veel succes met het fotograferen van het vuurwerk. Of het nu een show is of rond middernacht met oud en nieuw. Ik zelf wil graag nog eens een groots professionele vuurwerkshow fotograferen.

Geef een reactie