15 Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

Het Zakelijk Tekenen zit al een paar jaar in de lift. Het begon vooral met het tekenen in notitieboekjes, losse vellen papier en flip-overs. Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen digitaal gaan tekenen. Het voordeel van digitaal Zakelijk Tekenen is dat de dingen snel en eenvoudig kunt aanpassen. Je kunt je tekeningen in diverse bestandsformaten opslaan. En je kunt je tekeningen direct delen met anderen via mail of social media. Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

Beide manieren van tekenen, analoog of digitaal, hebben hun tegen voor- en nadelen. Voor degene die graag aan de slag willen met digitaal tekenen heb ik een overzicht gemaakt van 15 tools die je hiervoor kunt gebruiken. En dan bedoel ik met name de diverse tablets en dergelijke.

Pen Tablets
1. One by Wacom
2. Wacom intuos
3. Wacom Intuos Pro en Intuos Pro Paper Edition

Pen Displays
4. Wacom One
5. Wacom Cintiq
6. iPad + Apple Pencil
7. Wacom MobileStudio Pro
8. Microsoft Surface Laptop Studio
9. reMarkable

Smart Books
10. Royole RoWrite 2
11. Wacom Bamboo Slate
12. Moleskine Smart Writing Set Ellipse

Online Tekenapps
13. Sketchpad
14. Autodraw
15. Aggie.io

 

Pen Tablets
1. One by Wacom

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

One by Wacom brengt een gebruiksvriendelijke digitale pen naar pc, Mac en de meeste Chromebooks. De drukgevoelige en batterijloze pen van One by Wacom is het perfecte leermiddel en een eerste stap naar digitaal tekenen. Het geeft een vertrouwd, pen-op-papier gevoel aan tekenen en schrijven en is eenvoudig in te stellen en te gebruiken. De tablet is in in 2 formaten verkrijgbaar. Let op: je tekent op een zwart vlak en dient dus tijdens het tekenen naar je beeldscherm te kijken. Deze oog-handcoördinatie is voor je hersenen erg moeilijk, dus dit zal in het begin echt even wennen zijn.

2. Wacom Intuos

 

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

Een stapje hoger in het segment is de Wacom Intuos.
Met een lichte, super nauwkeurige pen en gratis downloadbare software, is Wacom Intuos gebouwd om de wildste ideeën tot leven te brengen.
Welke tekenstijl je ook gebruikt, er zijn verschillende vilten en flexibele penpunten om uit te kiezen, allemaal slim opgeborgen in de pen zelf. Je kunt ook de twee knoppen van de pen en de vier ExpressKeys™ van de tablet aanpassen aan jouw creatieve proces. De tablet is in verschillende formaten verkrijgbaar.

3. Wacom Intuos Pro en Intuos Pro Paper Edition

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen    Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

Wacom Intuos Pro is de uitgebreide versie van de ‘gewone’ Intuos. Start je jouw tekeningen graag op papier? De Paper Edition maakt het mogelijk om papieren schetsen tijdens het tekenen automatisch om te zetten in digitale bestanden. Een mooie combinatie van analoog met digitaal.

Paper Edition geeft je de vrijheid om te kiezen hoe je werkt. U kunt met Wacom Pro Pen 2 rechtstreeks op het pentablet schetsen en van begin tot eind digitaal werken. Je kunt ook beginnen met tekenen op papier met de Wacom Finetip Pen en vervolgens de schetsen digitaal bewerken in jouw favoriete software.

Pen Displays

4. Wacom One

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

 

De Wacom One is meer dan een creative pen display. Of je nu net begint met digitale creatie, een draai wilt geven aan jouw visuele denken of je digitale expressie wilt verbeteren, Wacom One levert een geweldige ervaring. Het wordt geleverd met alle benodigdheden om je digitale leven op te fleuren. De Wacom One heeft een  natuurlijke pengevoel op het scherm. De display is ook compatibel met toonaangevende andere penmerken.

De wacom One komt met een Wacom One Bonus Pack bestaande uit diverse software programma’s.

5. Wacom Cintiq

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

Wacom Cintiq is een nieuwe klasse van creatieve pendisplays met een geoptimaliseerde functieset voor creatieve starters. Levendige kleuren, HD-helderheid en ergonomisch ontwerp bieden samen met de supergevoelige Pro Pen 2 een natuurlijke ervaring en helpen je creatieve ideeën en illustraties naar een hoger niveau te tillen.

Het scherm is voorzien van een antireflectie film, waardoor storende reflecties worden voorkomen. Het Full HD-scherm biedt een geweldige helderheid, zodat u elk detail op het scherm kunt zien. Doordat je op een scherm tekent heb je geen last van oog-handcoördinatie problemen. Je tekent zoals je ook op papier tekent maar dan digitaal.

De Wacom Cintiq is geen stand alone tablet. Je dient deze te koppelen aan je computer en jouw favoriete tekensoftware te ‘slepen’ naar de Cintiq. Het is een feite een 2e scherm voor je computer. Er is ook nog de Wacom Cintiq Pro, deze heeft uitgebreidere functies, in groter formaat verkrijgbaar en gericht op de professionele tekenaars en (grafisch) designers.

6. iPad met Apple Pencil 

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

De iPad is voor de meeste (beginnende) tekenaars het meest bekend als pen display. Dit is hoe tekenen, notities maken en documenten annoteren moet voelen. Apple Pencil werkt intuïtief en precies. De pen is kantel‑ en drukgevoelig, tot op de pixel nauwkeurig, reageert razendsnel en weet wanneer je je hand op het scherm laat rusten. Super makkelijk in gebruik en altijd startklaar voor het moment dat jij een ingeving krijgt. Er is een 1e en 2e generatie pen dus bekijk van tevoren goed welke geschikt is voor jouw iPad.

Een nadeel van de iPad is dat het scherm reflecteert en geen papier gevoel geeft. Je kunt hier wel een speciale schermfolie voor bestellen.

7. Wacom MobileStudio Pro

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

Wacom MobileStudio Pro is alles wat je ooit nodig zou kunnen hebben. Je kunt hem gebruiken voor thuiswerken op afstand of op locatie als standalone pencomputer. Of je kunt het naar  kantoor brengen en het aansluiten op je Mac/PC en het alleen als pendisplay gebruiken.

8. Microsoft Surface Laptop Studio

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

De Surface Laptop Studio ondersteunt drie schermmodi, namelijk laptop, podium en studio. In de laptopmodus is het scherm gepositioneerd zoals bij een normale laptop. In de podiummodus kunnen gebruikers het scherm naar voren trekken voor een kijkhoek die meer is geschikt voor gamen of het bekijken van video’s. In de studiomodus wordt het scherm plat boven op het toetsenbord geplaatst, zodat gebruikers kunnen tekenen, schetsen of aantekeningen kunnen maken met een Surface Slim Pen 2-stylus. De Surface is compleet met ingebouwde Slim Pen-opslag en oplader.

 

9. reMarkable

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

reMarkable overbrugt de kloof tussen pen en papier en digitale apparaten. Vervang je notitieboekjes en afgedrukte documenten door de enige tablet die aanvoelt als papier. Krijg eenvoudig toegang tot jouw notities vanaf je laptop of telefoon. Met ReMarkable kun je handgeschreven notities direct omzetten in tekst.
Je kunt vrijwel onbeperkte pagina’s en mappen gebruiken, zodat je jouw notities, documenten en boeken kunt ordenen zoals jij dat wilt. De tool Paper is voor het tekenen erg handig. Krachtige digitale tools zoals ongedaan maken, wissen en verplaatsen maken reMarkable nog beter.

Let wel op: op de reMarkable is geen kleur te gebruiken. Notities en visuals kun je eventueel later in een ander programma van kleur voorzien.

Smart Books

10. Royole RoWrite 2  Digitale pen & notitieblok

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

RoWrite 2 is een stijlvol retro notitieblok voor het digitale tijdperk, waarmee je handgeschreven papieren notities, ideeën en tekeningen nauwkeurig vastlegt en meteen doorstuurt naar je apparaat. Met de RoWrite-app kun je jouw werk snel omzetten in bewerkbare tekst, afspelen, tot leven brengen met penselen, kleuren en highlights en delen via verschillende diensten zoals WhatsApp, OneDrive en e-mail.

De compacte RoWrite 2 lijkt op een gewoon A5-notitieblok: schuif het papier gewoon in de achteromslag van de RoWrite 2 en de sensor leest uw teksten en tekeningen. De batterij van RoWrite 2 gaat tot 30 dagen mee voor de ultieme digitale ervaring. De RoWrite Pen 2 heeft een batterijduur van tot wel 10 uur en wordt automatisch opgeladen als u hem in de magnetische groef plaatst.

11. WACOM  Bamboo Slate 

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

Met de Wacom Bamboo Slate houdt je geschreven aantekeningen bij door ze digitaal vast te leggen. Met pen en papier ga je aan de slag, waarna de smartpad je notities met 1 druk op de knop omzet tot digitale bestanden. Je bewerkt je notities en schetsen in de Wacom Inkspace-app. Zo kun je aantekeningen digitaal bijwerken en schetsen afmaken. De ergonomische stylus is triangulair en ligt prettig in de hand. Ook op de cloud worden je bestanden opgeslagen. Dus wanneer je mobiele apparaat niet in de buurt is, sla je de digitale bestanden gewoon op. Het nostalgische gevoel van schrijven en tekenen met pen en papier, maar de zekerheid van digitale bestanden, met de Wacom Bamboo Slate.

12. Moleskine Smart Writing Set Ellipse

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

De Moleskine Pen+ werkt samen met het Tablet Notitieboek en de handige app. De handmatige notities die je met de Pen+ in het notitieboek hebt geschreven of getekend, worden in realtime verplaatst van de pagina naar het tablet- of telefoonscherm.

Met het tablet notitieboek kun jij al je creativiteit de vrije loop laten gaan. De ronde pagina’s bootsen de look van een digitale tablet na en dankzij het dikke, stevige 100 g/m² papier schrijf en teken jij moeiteloos de beste ideeën erin. Dankzij de Ncoded-technologie herkent de Smart Writing Set Pen+ zijn locatie in het tablet notitieboek en kunnen alle handmatige notities simpel en snel digitaal worden overgeplaatst in de app. Bewerk, organiseer en deel jouw ideeën van papier naar de cloud in een handomdraai!

Let op: Het Tablet Notitieboek werkt alleen samen met de Pen+.

Online Tekenapps

13. Sketchpad

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

Sketchpad is een webgebaseerde teken- en ontwerptool die toegankelijk is en geliefd is bij kinderen, studenten, kunstenaars en anderen die geïnteresseerd zijn in het ontwerpen van hun werk. Doordat het webgebaseerd is, hebben gebruikers de vrijheid en flexibiliteit om toegang te krijgen tot hun account wanneer en hoe ze willen.

De limiet is je verbeelding! Gebruik het om afbeeldingen, infographics, grappige of serieuze tekeningen, illustraties voor school of voor de lol te maken. De uitgebreide lijst met functies maakt het mogelijk om alles wat je in gedachten hebt te realiseren. Docenten gebruiken het ook graag met hun leerlingen.

Er is, voor een laag bedrag, ook een desktop versie te downloaden.

14. Autodraw

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

AutoDraw is een nieuw soort tekenprogramma, onderdeel van Google. Het combineert machine learning met tekeningen van getalenteerde kunstenaars om iedereen te helpen snel iets visueels te maken. Je hoeft niets te downloaden en het is gratis. Het werkt overal: smartphone, tablet, laptop, desktop, etc.

De suggestie tool van AutoDraw gebruikt dezelfde technologie die wordt gebruikt in QuickDraw, om te raden wat je probeert te tekenen. Op dit moment kan het al honderden tekeningen raden.

15. Aggie.io

Tools voor digitaal Zakelijk Tekenen

Teken samen met je vrienden in realtime via internet in je browser. Maak een nieuw canvas en deel de link om samen een praatplaat te tekenen. Gebruik de applicatie
gewoon als schetsblok om te brainstormen of samen te werken aan een project dat wat visuele hulp nodig heeft.

Magma Studio is een professionele versie van Aggie.io met een robuustere set functies, gebouwd bovenop de bekende collaboratieve canvas-interface. Het is een mooi programma voor iedereen die op zoek is naar een betere manier om visueel samen te werken met vrienden en collega’s:

 

Heb jij ook nog tips? Laat mij en de lezers dit weten door een bericht in de reacties achter te laten.

 

Gerelateerde blogposts:
De beste en leukste Tekenapps voor iOS en Android
10 dagen Teken Challenge
Mijn 11 favoriete Chrome extensions

 

Geef een reactie