5 tips voor Zakelijk Tekenen

“Een beeld zegt meer dan 1000 woorden” is een alom bekend spreekwoord. Met een beeld vertel je verhalen die meer zeggen dan geschreven woorden. Zakelijk tekenen is communiceren door te tekenen in zakelijke context. Bijvoorbeeld tijdens presentaties, vergaderingen en brainstormsessies. Of jouw plan, idee of project visueel duidelijk maken aan een team of een opdrachtgever. Oftewel de essentie van jouw verhaal visueel weergeven, waardoor je effectiever kunt communiceren, complexe zaken begrijpelijker kunt maken en dingen beter kunt onthouden.

Wist je dat:

  • je beelden beter kan onthouden dan tekst, cijfers of abstracte informatie?
  • het verwerken van beeld je minder moeite kost dan tekst?
  • je met tekenen (+ tekst) een verbinding maakt tussen je linker- en rechterhersenhelft waardoor je het beste uit jezelf haalt?
  • tekenen je fantasie en creativiteit prikkelen?
  • tekenen niet alleen is weggelegd voor creatieve, kunstzinnige types? Iedereen kan het.

Maar hoe begin je nu met zakelijk tekenen? Tekenen is een kwestie van doen. Hoe meer je tekent, hoe gemakkelijker het wordt. 

  1. Zorg voor de juiste materialen

Om te kunnen tekenen heb je een notitieboek met bijvoorkeur blanco papier of vel wit papier nodig en een zwarte tekenpen (fijnschrijver of stift).*) Je hebt geen specifieke tekenpen nodig. Let er alleen wel op dat deze water- en smudge proof is. Gebruik schaduw en kleur voor verbinden of groeperen van elementen en meer dynamiek in je tekening. Wacht een paar minuten met kleur toevoegen zodat de inkt kan opdrogen.

5 tips voor zakelijk tekenen5 tips voor zakelijk tekenen

*) Je kunt uiteraard ook digitaal tekenen, bijvoorbeeld met een iPad en stylus. Hier vind je een overzicht van verschillende tekenapps voor IOS en/of Android tablets.

 

  1. Oefen het visuele alfabet

Net als woorden en zinnen is een tekening opgebouwd uit een alfabet; het visuele alfabet. Elke tekening is opgebouwd met het visueel alfabet. Zowel simpele tekeningen als complexe, uitgebreide tekeningen. In het Zakelijk Tekenen kiezen we voor snel en simpel tekenen, zoals het pak melk hieronder afgebeeld. Wil je een start maken met tekenen? Pak je tekenpen en papier erbij en oefen dan eens met het tekenen van voorwerpen die je in je omgeving ziet of termen die je op je werk veel gebruikt.

het visueel alfabet van zakelijk tekenen               5 tips voor zakelijk tekenen

 

Wil je kennismaken met Zakelijk Tekenen en ervaren hoe jij visueel werken kunt toepassen in je werk?
Meld je dan aan voor een van de live online workshops Zakelijk Tekenen.
  1. Maak jouw eigen visueel woordenboek

Er zijn bepaalde woorden / begrippen die je waarschijnlijk veel gebruikt tijdens je werk / in jouw vakgebied. Bijvoorbeeld laptop of planning, maar ook abstracte woorden zoals ontwikkeling of transitie. Maak eens een lijst met al die woorden en teken je eigen symbolen voor elk woord. Zo bouw je aan jouw eigen visueel woordenboek.

5 tips voor zakelijk tekenen 5 tips voor zakelijk tekenen  5 tips voor zakelijk tekenen

 

  1. Oefen de tekentools

Er zijn, naast symbolen en iconen. nog meer tekentools die je kunt gebruiken voor jouw zakelijke tekening. Bijvoorbeeld kaders, pijlen, schaduw, kleur, opsommingstekens en poppetjes. Hiermee kun je jouw tekening versterken en dynamischer maken.

5 tips voor zakelijk tekenen       5 tips voor zakelijk tekenen

Tip: Gebruik je een kader? Schrijf dan altijd eerst de tekst (of teken je symbool) en maak daaromheen het kader. Dan weet je zeker dat het past. 

 

  1. Oefen met schrijven

Een goede tekening bestaat uit een combinatie van tekeningen èn tekst. Tekst maakt je tekening duidelijker. En door de combinatie van tekeningen en tekst, rechter- en linkerhersenhelft,  onthoudt je het beter. Tekst. en de manier van schrijven, is daarom minstens zo belangrijk. Het is wel zo handig als de tekst ook duidelijk leesbaar is. Oefen dan ook met het schrijven en probeer eenvoudige lettertypes uit. En varieer in hoofdletters en kleine letters. Uiteindelijk kun je ook gaan experimenteren met wat meer complexere lettertypes.

5 tips voor zakelijk tekenen

PS: Wees niet te streng voor jezelf. Het doel is om het tekenen functioneel in te zetten. Het hoeft niet mooi, realistisch en/of perfect te zijn. Zakelijk Tekenen zet je in om effectiever te communiceren, complexe zaken begrijpelijk te maken en dingen beter te onthouden.

5 tips voor zakelijk tekenen

Wil je kennismaken met Zakelijk Tekenen en ervaren hoe jij visueel werken kunt toepassen in je werk?
Meld je dan aan voor een van de live online workshops Zakelijk Tekenen.

Geef een reactie