Behind the scenes

Kerstkaart
Kerstkaart die ik in 2012 maakte.

Kerstmis…… De afgelopen jaren ben ik niet thuis in Nederland geweest tijdens de kerst, maar bevond ik mij op de meeste bizarre plekken waar (meestal) geen kerst gevierd wordt. Zo bevond ik mij een aantal keren midden in een woestijn, in een ver Arabisch land, op een desolaat eiland of in een zolderappartementje ergens in een stadje in Europa. Kerstkaarten versturen doe ik dan ook al jaren niet meer. Maar ik verstuur wél kaarten na 1 januari. Omdat ik bewust stil staan bij een nieuw jaar veel belangrijker vind dan 2 dagen Kerstmis. En ik mensen vooral een inspirerend, sprankelend nieuw jaar wil wensen. De laatste paar jaar verstuurde ik dan bijvoorbeeld een kaart van het vuurwerk dat ik om middernacht had staan fotograferen. Ook dit jaar ga ik na 1 januari kaarten versturen, maar of er vuurwerk zal zijn in het gehucht (buiten Nederland) waar ik mij dan bevind is maar de vraag ;-).

Maar voor mijn nieuwsbrief van december wilde ik toch ook een leuke kerstfoto hebben. Want ook al verstuur ik met kerst geen kaarten, ik maak eigenlijk altijd wel een ‘kerstkaart’ die ik dan bijvoorbeeld via social media verspreidt.

Omdat ik dus meestal op reis ben tijdens de feestdagen heb ik al een paar keer een leuk klein item van mijn zus en haar gezin gekregen om mee te nemen in de koffer. Zo kan ik op de plek waar ik mij op dat moment bevind toch een beetje de sfeer van kerstmis creëren. Zo heb ik o.a. een klein vrolijk gekleurd kerststalletje van hen gekregen en elk jaar neem ik deze mee op reis. En dáár wilde ik nu een foto mee maken.

Voor opdrachten fotografeer ik vrijwel altijd op locatie. Ik heb dan ook geen studio aan huis. Indien nodig voor een specifieke opdracht huur ik een studio.
Maar in dit geval is het thuis maken van de foto totaal geen probleem. Want het hoeft niet altijd allemaal zo ingewikkeld te zijn, hoor. Gewoon wat glitterpapier, een glasplaat, zwart karton, een zaklamp etc. Niks geen mega fotostudio, tig studiolampen en apparatuur etc. Met simpele middelen en een flinke dosis creativiteit kun je met beperkte middelen (lees geld) ook mooie dingen maken. Gewoon thuis.

Behind the scenes kerstkaart 2014
Eenvoudige set-up voor het maken van de kerstfoto.

Wat heb ik gebruikt voor het maken van de kerstfoto:

 • spiegelreflex camera
 • 50 mm lens
  —> ik heb het nu niet geprobeerd, maar ook met een smartphone zou je een soortgelijke foto kunnen maken.
 • campingtafel
 • groen glitterpapier (a4)
 • glasplaat (in dit geval van een van mijn salontafeltjes)
 • groot stuk zwart karton
 • mini kerststalletje
 • rode kerstslinger
 • zaklamp (met een boek er onder te ondersteuning)
 • fietslampje
 • digitale doka

Het groene glitterpapier staat tegen de muur (of deur in dit geval).
Op de tafel ligt een stuk zwart karton met daarop een glasplaat. Je kunt ook een plexiglas plaat bij de bouwmarkt halen, mocht je geen glasplaat hebben. Het zwarte karton helpt extra goed om reflectie in het glas zichtbaar te krijgen.

Op de glasplaat heb ik het kerststalletje neergezet. In eerste instantie had ik geen rode slinger er achter gelegd, maar het kerststalletje wilde ik iets meer ‘los’ krijgen van de groene achtergrond. En groen met rood is natuurlijk ook op en top kerst ;-).

Met de zaklamp heb ik de glitters van het groene papier wat extra opgelicht. Met de fietslamp heb ik de binnenkant van het kerststalletje wat opgelicht.
Om het bokeh-effect van de glitters te krijgen heb ik een groot diafragma gebruikt (f 5), m.a.w. hierdoor wordt het onderwerp (= kerststal) op de voorgrond scherp en de achtergrond onscherp. De glitters worden dan dus onscherp weergegeven en je krijgt daardoor dat mooie effect in de achtergrond.

screenshot photoshop, kerstkaartNa het maken van de foto heb ik deze uiteraard nog door de digitale doka gehaald. Ik heb gefotografeerd in RAW-formaat. Het bestandsformaat RAW kun je vergelijken met het negatief van vroeger het fotorolletje. Ook deze diende nog door de doka te gaan om de uiteindelijke foto te kunnen ontwikkelen.

Ik heb in de digitale doka het groen in de achtergrond wat extra opgehaald en wat frisser gemaakt. Daarnaast geen kerstkaart zonder tekst en heb ik de tekst ‘Merry Christmas’ toegevoegd. Ook heb ik de foto een klein stukje gecropped. Ik heb minimale bewerking achteraf toegepast, buiten dus de standaard beeldbewerking die je op elke RAW-foto dient toe te passen.

Et voilà, snel en eenvoudig een unieke kerstfoto annex kerstkaart.

Merry Christmas everybody!

Kerstkaart

 

 

 

Geef een reactie