Visueel Notuleren

Visueel notuleren kun je op veel verschillende manieren inzetten. Het is niet alleen geschikt voor het maken van aantekeningen tijdens een vergadering. Je kunt bijvoorbeeld je to-do-lijstje tekenen, je idee visueel verduidelijken of de stappen van een project visueel in kaart brengen. Maar ook kun je de highlights van een (studie)boek dat je hebt gelezen in een visual note samenvatten.

Zo las ik tijdens mijn zomerstop het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert. Het boek had ik geleend van de bibliotheek. Omdat diverse stukken en uitspraken mij inspireerde besloot ik er een visual note van te maken. Zodat ik ook na het weer inleveren van het boek bij de bieb toch nog de belangrijkste elementen bij mij zou houden.big magic van elizabeth gilbert

Ik maakte tijdens het lezen korte aantekeningen op papier en plakte ik verwijderbare stickertjes in het boek bij de alinea’s en zinnen die ik graag wilde onthouden. Nadat ik het boek uit had gelezen, verzamelde ik alles bij elkaar en maakte onderstaande visual note.

Het resultaat: een onepager als samenvatting van een boek. En omdat het een samenvatting voor mijzelf is, zal ik er wellicht soms net andere zaken uit hebben opgepikt dan iemand anders. Dat maakt het persoonlijk en uniek. Was de samenvatting niet voor mijzelf maar voor anderen bedoelt, dan had ik met een andere blik gelezen en stonden er wellicht andere elementen in de visual note. Ook zouden sommige zaken uitgebreider aanbod zijn gekomen, voor de mensen die het boek niet gelezen hebben. Dat is het verschil tussen het maken van een visual note voor jezelf vs een visual note voor anderen.

Door het te tekenen zal ik het boek uiteindelijk veel beter onthouden dan wanneer ik alleen maar had onderstreept in het boek (wat overigens niet mag in een bibliotheekboek 😉 ) en/of als ik alleen maar geschreven aantekeningen had gemaakt.

En laten we wel wezen, op deze manier aantekeningen maken is natuurlijk ook veel leuker om te doen. Het boek gaat over creativiteit dus daar horen natuurlijk ook kleurrijke aantekeningen bij.

 

Ook leren hoe je een visual note tekent? Kom dan naar de basisworkshop Visueel Notuleren.

Kijk hier voor meer informatie en meld je ook aan.

 

visueel notuleren, visual notes, workshop
Visual Note van het boek Big Magic van Elizabeth Gilbert

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Graag gedaan, Vanessa. Je kunt visueel notuleren op vele manieren toepassen en dit is er een van. Zeker ook handig met bibliotheekboeken doe je weer moet inleveren ;-).

  • Wat een erg leuk idee, zo’n Visual Note van een boek! Dankjewel om te delen!

Geef een reactie