Jacqueline Hassink reisde voor Unwired de wereld over naar zogenaamde ‘white spots’, plekken waar geen bereik is. Ze fotografeerde onder andere in de afgelegen oerbossen op het Japanse eiland Yakushima, op de eilandengroep Svalbard in de Noordelijke IJszee en op de hooglanden van IJsland. Ook bezocht zij een ‘digital detox’ spa in Duitsland waar je kunstmatig van de digitale wereld bent afgeschermd. In contrast met deze verstilde plekken had Hassink portretten gemaakt van mensen in de metro die gekluisterd zijn aan hun telefoon. Vooral dat laatste was erg indrukwekkend en schokkend tegelijk. Hoe we met zijn allen gekluisterd aan onze telefoon vast zitten.
Van de serie Table of Power heb ik deel 2 in mijn bezit. Voor deze reportage maakte ze overzichtsfoto’s van vergaderzalen waar de bestuursvergaderingen van de grote ondernemingen van deze aardbol worden gehouden. De foto’s worden begeleid door alle informatie die ze bij elkaar weet te sprokkelen. Dat varieert van de drankjes die er worden geserveerd tot de omzetten die de bedrijven draaien. Die notities worden uiterst gestructureerd gebracht. De ruimten zijn in vergelijkbare composities vastgelegd en de schriftelijke feiten zijn zo helder mogelijk geordend. Er worden geen meningen gegeven of accenten gelegd. In dit boek zijn de kleurstellingen van de bestuurskamers net zo gewichtig als het aantal personeelsleden dat de bedrijven in dienst hebben. Soms zijn er lege pagina’s in het boek. Dat zijn de bedrijven waar ze geen toestemming van heeft gekregen om te komen fotograferen. Want wie niet meewerkt aan haar foto-conceptuele onderneming krijgt een blanco pagina mét naamsvermelding.
Het boek Mindscapes bestaat uit verschillende series: 100 CEOs – 10 Rooms, USA & Japan (1998-2001), Training Center for Salarymen, Japan (2000), VIP Fitting Rooms, USA & Japan (2000–2002), The Shoe Project, USA (1999–2001), Personal Coffee Cups, USA (2000–2001) en Cubicles, USA (2001). Voor de eerste en meest complexe serie 100 CEOs – 10 Rooms, USA & Japan benaderde Hassink honderd chief executive officers in Amerika en Japan van de machtigste multinationals in die landen om bepaalde ruimtes in hun bedrijven te mogen fotograferen. Ze heeft daarbij onderscheid gemaakt tussen de meer private ruimtes (kantoor in bedrijf en thuis, bedrijfslimousine, bibliotheek/archief, zitkamer) en de publieke ruimtes in het bedrijf (bedrijfsvliegtuig, lobby, tuin, kantine en de kamer van de raad van bestuur). Training Center for Salarymen, Japan toont een typisch Japans fenomeen, namelijk de trainingscentra waar Japanse werknemers onderricht worden in de ‘mores’ van het bedrijf van hun aanstaande werkgever. In deze centra ondergaan zij een transformatie van individu naar onderdeel van het bedrijf. Voor VIP Fitting Rooms, USA & Japan heeft Hassink diverse paskamers gefotografeerd in luxueuze warenhuizen en exclusieve kledingwinkels als Chanel en Fendi in Amerika en Japan, waar de rijken hun kleding kunnen passen. In tegenstelling tot gewone paskamers, die over het algemeen nietszeggend en op zijn best functioneel zijn, geven deze VIP-paskamers de bezoeker het gevoel in een exclusief voor hen gecreëerde private ruimte te zijn beland, maar wel in een publieke omgeving. The Shoe Project laat de schoenenverzamelingen zien van enkele Amerikaanse dames die meer dan honderd schoenen bezitten. Hoewel schoenen over het algemeen worden gekocht voor persoonlijk gebruik en ook de persoonlijke smaak weerspiegelen, worden ze eveneens gebruikt en opgedragen in de openbare ruimte. Tot slot tonen de series Personal Coffee Cups, USA en Cubicles, USA (niet te zien in Huis Marseille) hoe de werknemers van de multinationals Netscape en Cigna door middel van een persoonlijke koffiemok of screensafer in een cubicle (flexibele werkplek) zich profileren en hun identiteit tonen.
In deze aflevering van Kunststof TV (11 maart 2012) verteld Jacqueline over haar boek The Table of Power 2. Vanaf circa 21 min begint haar interview. https://www.gemistvoornmt.nl/aflevering/157693-kunststof-tv-11-mrt-2012
Jacqueline Hassink fotografeerde plekken van macht over de hele wereld en als tegenhanger de stilte en rust van de natuur. Ze is 52 jaar oud geworden.