Breid je Visueel Woordenboek uit in 3 stappen

Als je zakelijk tekenen wilt gebruiken tijdens bijvoorbeeld vergaderingen, hoe gaaf zou het dan zijn als je de top-25 begrippen in jouw werk snel en simpel kunt tekenen? Dat je een duidelijk symbool kunt tekenen die precies uitdrukt wat jij bedoelt? Tip: Breid je Visueel Woordenboek uit in 3 stappen. In deze blog laat ik je zien hoe je dat doet.Breid je visueel woordenboek uit in 3 stappen

Met behulp van het visuele alfabet kun je alles tekenen. Alleen zul je bij sommige woorden of begrippen wellicht niet direct een beeld krijgen. Bijvoorbeeld de abstracte begrippen in jouw vak(jargon).  Er zijn universele symbolen, maar ook specifieke voor elk vakgebied. Hieronder zie je een paar voorbeelden van universele en specifieke symbolen. 

Breid je visueel woordenboek uit in 3 stappen
Stap 1: kies de begrippen

De eerste stap naar het uitbreiden van jouw eigen visuele woordenboek is het opschrijven van de belangrijkste woorden die je wilt visualiseren. Denk hierbij aan zowel eenvoudige begrippen als abstracte begrippen.Breid je visueel woordenboek uit in 3 stappen

Stap 2: bedenk het symbool

Kies een woord uit de lijst en probeer letterlijk een beeld/voorstelling te maken van dit begrip. Zie het beeld in gedachten voor je. Stel jezelf vragen met betrekking tot het woord, zoals wat betekent dit woord voor jou?

Krijg je geen plaatje in je gedachten? Dan is Google your best friend. Google op het woord dat je wilt visualiseren en kijk onder het kopje ‘afbeeldingen’. Als je het woord in het engels googled, met het woord ‘icon’, dan krijg je de meeste voorbeelden. Uit de afbeeldingen kun je inspiratie opdoen en bedenken welk een symbool het beste past bij jouw betekenis van het woord. Je kunt ook een combinatie van afbeeldingen maken. 

NB: Teken niet letterlijk iets na. Ten eerste mag het vaak niet in verband met auteursrecht en ten tweede is het goed om jouw eigen stijl aan te houden / te ontwikkelen. Natekenen kunnen we immers allemaal. Het zelf bedenken van een symbool levert je op de lange termijn meer op, omdat je dan jouw rechterhersenhelft gebruikt en dus jouw eigen creativiteit stimuleert.

Breid je visueel woordenboek uit in 3 stappen Breid je visueel woordenboek uit in 3 stappen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 3: teken het symbool

Heb je een symbool in gedachten, dan teken je een eerste versie. Wellicht heb je zelfs meerdere symbolen in gedachten die passen bij het woord. Schets ze dan allemaal en kies welke jij het beste vind passen bij het woord. Misschien is deze nog niet helemaal zoals je wilt, maar oefen dit een paar keer totdat je het symbool al wat ‘beter’ kun tekenen. Hoe vaker je het tekent, hoe makkelijker het wordt. Dat is de kracht van herhaling. Uiteindelijk kom je tot een symbool die snel en simpel duidelijk weergeeft wat je bedoelt. 

symbolen en iconensymbolen en iconensymbolen en iconen

 

 

 

 

 

 

 

 

NB: een symbool kan opgebouwd zijn uit meerdere ‘plaatjes’ die samen het woord verduidelijken. Met andere woorden, soms teken je letterlijk 1 symbool en soms bestaat een symbool uit meerdere plaatjes die verband met elkaar hebben en 1 geheel vormen.Praatplaten en Visuals Zakelijk Tekenen

Tips

  • Zakelijk Tekenen bestaat uit een tekeningen èn tekst. Het doel is effectiever te communiceren, complexe zaken duidelijk te maken, beter te onthouden en te inspireren. Door tekst toe te voegen aan je tekeningen / symbolen wordt dit bereikt. Linker- (tekst) en rechterhersenhelft (tekening) worden zo optimaal tegelijk ingezet. Je kunt een woord bij een symbool zetten of korte zinnen ter verduidelijking. 
  • Oefen, oefen, oefen.
  • Ga er eens met je collega’s/team. Noteer allen op post-it notes wat de belangrijkste en meest gebruikte woorden zijn. Ga ieder een symbool bij elk woord bedenken. Overleg daarna welk symbool jullie het beste bij elk woord vinden passen. Zo kom je tot jullie eigen visueel woordenboek. 
  • Digitaliseer de tekeningen of teken direct digitaal, bijvoorbeeld op een iPad. Je creëert dan een digitaal visueel woordenboek zodat je ook in bijvoorbeeld power point presentatie dezelfde symbolen kunt gebruiken.

Ik help bedrijven met het maken van hun eigen visueel woordenboek. Ook interesse? Lees hier voor meer informatie en neem vrijblijvend contact met mij op.

 

Wil je kennismaken met Zakelijk Tekenen en ervaren hoe jij visueel werken kunt toepassen in je werk?
Meld je dan aan voor een van de live online workshops Zakelijk Tekenen.

Geef een reactie