Interieurfotografie

Je wilt interieurfoto’s laten maken. Van het kantoor dat je als interieurontwerper hebt ontworpen, de winkel die je al projectinrichter hebt ingericht, de woning die je wilt verkopen of je restaurant die je net hebt geopend. Waar moet je dan opletten?

1. Feestdagen

Iets wat snel vergeten wordt… de feestdagen. Tijdens feestdagen zoals kerstmis en ook tijdens evenementen als het WK voetbal zijn winkels, horeca, kantoren en woningen meestal versierd. In deze periodes kun je beter geen interieurfoto’s laten maken, want je wilt dat het interieur de aandacht trekt en niet de kerstboom die in de ruimte staat of de oranje vlaggetjes die overal hangen.

 

2. Mensen

De aanwezigheid van mensen kan soms een extra toevoeging zijn, bijvoorbeeld om de gezellige sfeer van een café te benadrukken. Maar het is geen portretfotografie, het gaan om het interieur zelf. Zorg er dus voor dat interieurfoto’s gemaakt worden op momenten dat er zo min mogelijk mensen in de ruimte aanwezig zijn. En zorg ervoor dat de mensen die er wel zijn geen storende factor zijn, maar juist een extra dimensie geven. Zoals bewegende mensen. Het is dus van belang om samen met de locatie (zoals de winkeleigenaar) en de fotograaf het juiste tijdstip van fotograferen af te stemmen.

Interieurfotografie apotheek
Apotheek Laag Dalem

 

3. Tijdstip

Het tijdstip van fotograferen is van essentieel belang. Zeker als het om een ruimte gaat met veel ramen/glaswerk. Overdag is de zon vaak te hard, waardoor ramen uitgebeten worden en er harde contrasten in een interieur ontstaat. De zonnestralen in de ochtend en namiddag kunnen wel een mooi effect geven. Voor sommige interieurs is in de avond fotograferen, wanneer het buiten donker is, van extra toegevoegde waarde. Realiseer je dus dat een interieur gefotografeerd in de avond een totaal andere sfeer heeft dan wanneer deze overdag wordt gefotografeerd.

Interieurfotografie foodketen
Alfresco

 

4. Storende elementen en aankleding

Zorg dat storende elementen zoals prullenbakken, brandblussers etc verwijderd worden en/of niet in beeld komen. Zorg dat de ruimte die je gaat fotograferen zoveel mogelijk opgeruimd is. Een fotograaf kan sommige zaken, zoals nooduitgang-bordjes weg photoshoppen, maar hoe minder werk deze fotograaf in de nabewerking heeft hoe beter. Zorg bij een woning ook dat bijvoorbeeld jassen, sleutels en schoenen opgeruimd zijn. Voor de fotografie van een woning is het in sommige gevallen verstandig om een stylist in te huren. Etaleren en stylen is een vak apart en samen met de fotograaf kan een stylist ervoor zorgen dat de foto perfect wordt.

 

5. Details

Laat naast overzichtsfoto’s ook enkele detailfoto’s maken. Hiermee kun je specifieke elementen van een interieur uitlichten én geef je extra sfeer aan de serie foto’s. Alleen maar overzichtsfoto’s van een interieur wordt snel saai. Vertel een fotograaf dus wat het interieur zo bijzonder maakt, welke elementen belangrijk voor je zijn en zorg dat daar details van gefotografeerd worden.

Interieurfotografie woning
Woning particulier

 

6. Durf af te wijken

Geef een fotograaf ook de vrijheid om zijn/haar eigen gang te gaan en creatief te fotograferen. Deze zal dan gebruik maken van o.a.;
– beperkte scherptediepte;
– reflecties;
– beweging;
– aparte uitsnedes;
– een ander standpunt.
Hierdoor krijg je een mooie diversiteit in de fotoreportage van het interieur. Ook zul je zien dat de fotograaf elementen uit een interieur oppikt waar je zelf niet aan gedacht hebt.

Interieurfotografie panorama
Panorama Quintiq


7. Interieurfotografie is een vak

Een vak waarbij creativiteit van belang is, maar juist ook de techniek goed moeten worden beheerst. Het beperkt zich niet tot het maken van foto’s, want een goede nabewerking van de foto’s is essentieel onderdeel van het proces om prachtige interieurfoto’s te krijgen. Slechte interieurfoto’s kunnen de verkoop van een woning stagneren en de deskundigheid en professionaliteit van een bedrijf of ontwerper ter discussie stellen. Huur dus altijd een professionele fotograaf in voor het maken van interieurfoto’s.

Interieurfotografie woning
Woning particulier

 

8. En tot slot: een korte checklist om interieurfoto’s te beoordelen;

  • Heldere foto’s
  • Geen kleurzweem
  • Geen vervorming dus rechte verticale lijnen (geen ‘omvallende’ muren)
  • Geen storende elementen in beeld
  • Diversiteit in standpunt en scherpte-diepte
  • Detailfoto’s aanwezig
  • Alle essentiële elementen en/of ruimtes zijn vastgelegd

 

Interieurfotografie kantoor

Gazprom

 

Een kleine greep uit mijn werk als interieurfotograaf vind je hier.

Geef een reactie