Dagje Amsterdam
Afgelopen week ben ik een dag naar Amsterdam geweest. Ik bezocht het Rijksmuseum. Ik was nog niet in het nieuwe Rijks geweest. Maar op 1 november is daar de nieuwe tentoonstellingsvleugel, de Philipsvleugel, geopend. En is ook de tentoonstelling ‘Modern Times. Fotografie in de 20ste eeuw’ geopend. Deze is t/m 11 januari 2015 te zien en wilde ik niet missen.
‘Zeldzame foto’s van wereldberoemde fotografen zoals Jacques-Henri Lartigue, Lewis Hine, László Moholy-Nagy, Man Ray, Brassaï, W. Eugene Smith, Ed van der Elsken en William Klein zijn te zien in deze tentoonstelling. Het is de eerste grote overzichtstentoonstelling 20ste-eeuwse fotografie uit eigen collectie die het Rijksmuseum presenteert. De afgelopen tien jaar heeft het Rijks deze collectie verzameld en is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal toonaangevende verzameling die gekenmerkt wordt door de grote hoeveelheid vintage afdrukken. Vaak gaat het om unieke exemplaren waarvan maar één of een handvol originele afdrukken bekend is.’ (bron: Rijksmuseum)
Een prachtige tentoonstelling dus waar je uren kunt rondlopen. Werkelijk prachtig is de serie Hollandse Koppen van Stephan Vanfleteren. Een wandvullende portrettenreeks van willekeurige mensen (incl Beatrix). Bij ieder gezicht noteerde hij naam, beroep en geboorteplaats. De blikken zijn zeer indringend.
De ‘afdeling’ Camera at War was zoals verwacht indrukwekkend, van dergelijke fotografie wordt een mens stil….. Soms ook moeilijk om naar te kijken en bijna onwerkelijk. Prachtig zijn dan weer de plantstudies van Karl Blossfeldt. Bedoeld als lesmateriaal aan de kunstnijverheidsstudie, maar de uitgave in boekvorm (Urformen der Kunst) zorgde voor de erkenning als vernieuwende en inspirerende fotograaf.
Er is zoveel te zien in deze tentoonstelling, teveel om op te noemen. Ga vooral zelf ook nog kijken, vóór 11 januari 2015.
In de nieuwe Philipsvleugel is overigens ook een tentoonstelling van Hans van der Meer te zien. Hans van der Meer fotografeerde huizen rondom het grensgebied van Nederland en België. Je ziet prachtig het verschil in bouwstijl én regelgeving tussen beide landen.
‘Het is dit jaar tweehonderd jaar geleden dat het Koninkrijk der Nederlanden werd gevormd en België en Nederland één staat vormden onder koning Willem I. Voor Document Nederland fotografeerde Hans van der Meer opvallende verschillen in het grensgebied van Nederland en België, twee landen die sinds de scheiding in 1830 een totaal andere ontwikkeling doormaakten. Een tentoonstelling over Nederlandse planmatigheid, Belgische kavelbouw en de verhouding tussen burgers en overheid in hun strijd om de inrichting van de leefruimte.’ (bron: Rijksmuseum)
Er is overigens ook een klein relletje ontstaan m.b.t. deze tentoonstelling. Fotograaf Herman van den Boom vind dat Hans van der Meer plagiaat heeft gepleegd met 3 foto’s uit de serie. Onder andere Charlotte Meindersma, juriste en fotograaf, schreef hier een blog over. En wat vind ik er van? Lees de column van Ton Hendriks maar ;-). En verder heb mij verder vooral vermaakt met alle creatieve uitspattingen in België wat betreft de huizenbouw.
Na het bekijken van deze tentoonstellingen in het Rijks ben ik op weg gegaan naar het Foam museum.
Hier is de tentoonstelling van het werk van Vivian Maier te zien. Een vrouwelijke straatfotograaf wiens werk pas na haar onfortuinlijke dood (ze kwam ongelukkig ten val) ontdekt werd. En direct een wereldwijde sensatie veroorzaakte. Close up van de NPO heeft een mooie documentaire over Vivian Maier uitgezonden. Je kunt hem hier nog bekijken.
Prachtige foto’s en toch stemden ze mij droevig. Vooral de zelfportretten van Vivian Maier. Ik heb sinds lange tijd eens een keer géén fotoboek van een tentoonstelling gekocht. Er ligt totaal geen logica aan ten grondslag maar voor mijn gevoel klopte het niet. Omdat ik niet weet of Vivian Maier zelf wel al deze aandacht gewild zou hebben… En verder zijn trouwens ook de tentoonstellingen Under Construction en Close Surrounding van JH Engström zeer de moeite waard.
En wat een geweldige combinatie van fotografie en tekenen….. 😉
Huis Marseille heb ik deze keer overgeslagen. Er was teveel moois te zien en dan blijf je toch langer in een museum rondhangen. Maar Huis Marseille en niet te vergeten het Joods Historisch Museum én het Stedelijk Museum hebben ieder ook altijd hele mooie fototentoonstellingen. Dus Amsterdam staat bij mij altijd hoog op het lijstje wat dat betreft. Je kan er zo een paar dagen door musea rondstruinen.
Mijn tip: plan in december een dagje foto’s kijken in Amsterdam!