Tekenapps

Update: 29-04-2021

Een overzicht van de beste en leukste Tekenapps voor iOS en Android, in willekeurige volgorde.

Mijn favoriete apps zijn overigens Procreate en iOrnament plus Vizref voor het maken van referentie- en moodboarden.

Procreate (iOS)

Procreate (betaald) is een van de beste teken- en schilderapps die je op iPad of iPad Pro kunt krijgen. Het is gebaseerd op een unieke rendering-engine waarmee gebruikers zonder enige vertraging kunstwerken van desktopklasse kunnen genereren, eenvoudig vanaf hun iPad.

De app heeft ook een van de grootste penselen op dit moment op elk mobiel platform en is daarom geliefd bij professionals. Er zijn tal van tools om zelfs de meest gevraagde professionals tevreden te stellen.

Autodesk Sketchbook (iOS & Android)

Autodesk (gratis) is een van de meest populaire teken-apps als het gaat om digitale kunst en het is een van de beste die beschikbaar zijn voor iPad en iPad Pro. Het is gebouwd op een krachtige motor en biedt een verscheidenheid aan gereedschappen en borstels om eenvoudig geweldige kunstwerken te maken.

Hoewel de gebruikersinterface enige leercurve heeft, kun je er vrij snel aan wennen, en professionele artiesten kunnen de mogelijkheden van de app maximaal benutten. Een van de beste functies van de app moet de mogelijkheid zijn om afbeeldingen te scannen en de scan in een aangepast penseel te veranderen. Dit kan erg handig zijn voor tekenaars / striptekenaars.

autodesk sketchbook
Tayasui Sketches (iOS, Android & Mac)

Dit is een gratis app om je ideeën, ontwerpen en illustraties snel op een virtueel canvas te zetten. Er is ook een pro versie verkrijgbaar.

Het heeft een zeer simplistisch ontwerp en alle tools zijn gemakkelijk toegankelijk. het is misschien niet zo boordevol tools en functies als sommige van de andere apps in deze lijst, maar door de eenvoud en het gebruiksgemak is het een van de beste apps om te tekenen.

Adobe Fresco (iOS & Android)

Adobe Fresco (gratis) is een app waarmee je kunt schilderen. De live-kwasten stelen de show in deze app. Ze maken gebruik van Adobe’s kunstmatige intelligentie genaamd Sensei, om zo te zorgen dat ondanks dat de verf digitaal is, deze toch beweegt zoals het in het echt zou doen. Immers kan het letterlijk en figuurlijk alle kanten op zodra water en verf samenkomen.

Adobe Fresco richt zich op een breed publiek. Je hoeft geen tekentalent te zijn om Adobe Fresco te gebruiken. Adobe Fresco is onderdeel van het Creative Cloud-abonnement van Adobe. De app is ook los te gebruiken. Daar is een gratis versie met beperkte functies voor beschikbaar. De volledige app kost 11 euro per maand.

Pixelmator Pro (iOS & Mac)

Dit is een andere krachtige en populaire app voor het tekenen op iPad. Het wil een alternatief zijn voor Photoshop op iPad en iPad Pro. Het heeft een verbazingwekkende selectie van penselen en hulpmiddelen waarmee zelfs de meest professionele tekenaars en fotografen boeiende kunstwerken gemakkelijk op iPad kunnen maken. Het is gebaseerd op een krachtige rendering-engine die soepel en lag-free werkt op de iPad en resultaten van desktopkwaliteit levert. En met Apple Pencil compatibiliteit wordt deze app echt krachtig en een must voor alle artiesten.

Adobe Draw (iOS & Android)

Als je een tekenaar bent die met vectoren werkt, is Adobe Draw jouw ideale app voor digitaal tekenen. Met de aanpasbare penselen kun je tekenen, ontwerpen en je eigen kunstwerken stylen. Je kunt snel ontwerpen met de basisvormsjablonen, zoals cirkels, vierkanten, veelhoeken en zelfs tekstballonnen voor comics. Creëer je kunstwerk op een canvas dat je in grootte kunt aanpassen tot een prachtig bedrukbare 8k. Met één tik worden je gelaagde bestanden rechtstreeks naar Adobe Illustrator CC gestuurd, of als een platte afbeelding naar Adobe Photoshop CC (mits je een abonnement op Adobe Creative Cloud hebt).

Adobe Photoshop Sketch (iOS & Android)

Teken met potloden, pennen, stiften, gummetjes, dikke acrylpenselen, inktpenselen, zachte pastelstiften en waterverfpenselen om illustraties te maken die als gelaagde bestanden naar Adobe Photoshop of Adobe Illustrator kunnen worden verzonden.

Adobe Sketch bevat diverse gereedschappen waarmee ze de instellingen voor grootte, kleur, dekking en overvloeiing kunnen aanpassen.

Linearity Curve (iOS & Mac)

Linearity Curve (voorheen Vectonator) is een alles-in-één krachtbron voor grafisch ontwerp met vector..

Linearity Curve bevat een solide set vectorhulpmiddelen voor alle soorten ontwerp, van branding, logo’s, websites, gebruikersinterface en apps tot architectuur, maar heeft ook functies zoals tekengebieden, penhulpmiddelen, Auto Trace, Booleaanse bewerkingen en mengmodi waarmee je ontwerpen kunt maken waarvoor je normaal gesproken meerdere apps voor nodig hebt.

Linearity Curve is ook gratis verkrijgbaar voor op de Mac.

Linearity Curve -vectornator
PaperColor (Android)

PaperColor (voorheen PaperDraw) is een van die teken-apps die het echte leven zo goed mogelijk probeert na te bootsen. Het bevat de basisprincipes, zoals verschillende penseeltypen, zodat je kunt tekenen hoe je wilt. Wat het anders maakt, is de traceerfunctie. je kunt een foto importeren en in doorschijnende modus zetten. Van daaruit kun je de originele foto traceren. Het is gratis te downloaden en je kunt extra functies ontgrendelen met in-app aankopen.

MediBang Paint (iOS, Android & Mac)

Als je graag strips wilt tekenen, dan is MediBang Paint daar toch een van de beste programma’s voor. MediBang Paint komt oorspronkelijk dan ook uit Japan, waar de Manga strips het meest bekend zijn. Dat is duidelijk terug te zien in dit tekenprogramma. MediBang Paint is een erg handig programma, met een enorme collectie aan penselen, pennen, waterverf, sjablonen, airbrush en nog veel meer. Je maakt er snel de meest mooie strips mee.

MediBang Paint is gratis te gebruiken, maar kent in die versie nog wat beperkingen. De pro-versie biedt veel meer mogelijkheden. MediBang Paint is een erg gebruiksvriendelijk tekenprogramma, dat je snel onder de knie zult hebben en waarmee je echt mooie en professioneel uitziende striptekeningen maakt, al dan niet met een van de vele ingebouwde stripsjablonen.

iOrnament (iOS)

iOrnament is een beetje een vreemde eend in dit rijtje, maar mag wat mij betreft niet ontbreken.

De app combineert kunst en wetenschap. Je tekent een eenvoudige streek en iOrnament verandert het in verbluffende patronen en mandala’s volgens de regels van symmetrie. Je maakt fascinerende ornamenten en ingewikkelde ontwerpen. Leuk en uitdagend voor zowel doodlers als creatieve professionals. De app bevat ook een interactieve handleiding en veel tekentips.

Vizref (iOS)

Vizref is een app voor het maken van visuele referentieborden, gemaakt en getest door geïnspireerde conceptartiesten en game-ontwikkelaars voor de creatieve gemeenschap.

Met VizRef voor iPad kunnen creatievelingen hun inspiratie eindelijk overal mee naartoe nemen. Het wordt de perfecte metgezel-app voor Procreate® of gecombineerd met je favoriete teken-  animatietoepassing door gebruik te maken van iPad IOS-multitasking-functies. Maak visuele referentieborden met afbeeldingen of gifs uit webbrowsers, cloudopslag, foto’s, schermafbeeldingen en meer. De eerste app voor het maken van een moodboard gemaakt door artiesten voor artiesten, die uitgebreide referentietools biedt voor animators en beeldend kunstenaars.

Tekenapps iPad en Android

Er zijn nog zoveel meer diverse tekensapps verkrijgbaar voor IOS en Android. Dit waren mijn favorieten. De beste en leukste Tekenapps voor iOS en Android.

Wil je aan de slag met zakelijk tekenen op jouw tablet, meld je dan aan voor de Live Online workshop Zakelijk Tekenen op een tablet.

Wil je meer leren over digitaal tekenen op een tablet, meld je dan aan voor de workshop Digitaal Tekenen.
NB: In verband met de coronamaatregelen wordt deze workshop momenteel niet gegeven. Meld je daarvoor aan voor de live online workshop (zie link hierboven).

Geef een reactie