DIA DE MUERTOS

Dia de MuertosDía de Muertos oftwel Day of the Dead is een viering van het leven, niet de dood. Het is een gelegenheid om de levens van overleden dierbaren te herdenken en te vieren.

Día de los Angelitos – 1 November
(spirits of the children)

Dia de los Angelitos (Dag van de engelen) begint om middernacht op 1 november, waar wordt aangenomen dat de geesten van alle overleden kinderen 24 uur lang met hun families worden herenigd. Gezinnen bouwen een altaar met de favoriete snacks, snoepjes, speelgoed en foto’s van het overleden kind (offerings) om een bezoek van hun overleden kinderen aan te moedigen. De namen van de overleden kinderen staan vaak op een suikerschedel. De offers dienen als de ‘brug’ waarmee deze zielen van de wereld van de doden naar onze wereld kunnen oversteken.

Papel picado: Je hebt dit prachtige Mexicaanse papierambacht waarschijnlijk wel eens gezien in een Mexicaanse restaurant. De letterlijke vertaling, doorboord papier, beschrijft perfect hoe het is gemaakt. Ambachtslieden stapelen gekleurd tissuepapier in tientallen lagen en perforeren de lagen vervolgens met hamer- en beitelpunten. Papel picado wordt niet uitsluitend gebruikt tijdens Dag van de Doden, maar speelt een belangrijke rol tijdens de vakantie. Gedrapeerd rond altaren en in de straten vertegenwoordigt de kunst de wind en de kwetsbaarheid van het leven.

girl-with-red-hat-A_KC2kz-EiI-unsplash

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo by Girl with red hat on Unsplash

 

celebration-3781593_1280

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Image by Miguel Á. Padriñán from Pixabay

Día de los Difuntos – 2 november
(spirits of the adults)

Om middernacht van de volgende dag (2 november) verschuiven de vieringen om het leven van de overleden volwassenen te eren. De nacht is gevuld met gelach en leuke herinneringen, net als de avond ervoor. De offers krijgen echter een meer volwassen thema met tequila, pan de muerto, mezcal, pulque en potjes Atole. Gezinnen zullen ook samen spelletjes spelen, herinneringen ophalen aan hun dierbaren en dansen terwijl de dorpsband in hun stad speelt.

cristian-newman-KXLPAq3rGOs-unsplash

Skull Day of the Dead 2020

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Photo by Cristian Newman on Unsplash

Día de los Muertos – 2 november
(spirits of all the dead)

De volgende dag is de grote finale en openbare viering van Día de Muertos. In recentere tijden komen mensen samen in hun steden, gekleed met Calavera geschilderde gezichten (een weergave van een menselijke schedel) en hebben optochten in de straten. Begraafplaatsen bezoeken zijn ook gebruikelijk op de laatste dag, omdat families de grafsites gaan versieren met Goudsbloem bloemen, geschenken en suikerschedels met de naam van de overledene erop. Van goudsbloemen wordt aangenomen dat ze de paden zijn die de geesten naar hun altaar met offers leiden. De levendige kleuren en geur van de bloem trekken de overleden zielen aan, terwijl ze terugkeren om te genieten van hun favoriete voedsel. De bloemen heten “Flor de Muerto” (Spaans voor Flower of Dead) en symboliseren de schoonheid en kwetsbaarheid van het leven.

Day of the Dead

Hoewel de meest herkenbare aspecten van de Dag van de Doden de afbeeldingen van schedels en skeletten zijn, is de traditie die de meeste betekenis heeft de Ofrenda (Spaans voor offerande). De Ofrenda is waar het hele feest over gaat; het is een verzameling offers die zijn toegewijd aan de persoon die wordt gehonoreerd. Een felgekleurd tafelzeil bedekt de tafel en daar bovenop zit een verzameling foto’s en persoonlijke spullen van de overledene. Het onderste gedeelte van het altaar is waar de offers worden geplaatst, van de traditionele Mexicaanse keuken tot andere items die de specifieke smaak van de geëerde persoon vertegenwoordigen.

Elke ofrenda bevat ook de vier elementen: water, wind, aarde en vuur. Water blijft in een kruik staan zodat de geesten hun dorst kunnen lessen. Papel picado vertegenwoordigen de wind. De aarde wordt vertegenwoordigd door voedsel, vooral brood. Kaarsen worden vaak achtergelaten in de vorm van een kruis om de windrichtingen weer te geven, zodat de geesten hun weg kunnen vinden.

Día de Muertos wordt ook buiten Mexico steeds populairder en commerciëler.
Het merk Monster Energy heeft hierop ingespeeld met een speciale editie: Mango Loco Juiced Monster energy juice.

Kijktip

Een geweldige film over The Day of the Dead is de Disney – Pixar film Coco. Ik raad je echt aan om deze te kijken. De film is zowel voor volwassen als kinderen erg leuk en leerzaam over het hele ritueel achter The Day of the Dead.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De film Coco.

 

NB: Unsplash en Pixabay zijn websites waar je gratis stockfoto’s kunt downloaden. Credits geven aan de makers wordt uiteraard wel gewaardeerd. Dubbel check altijd of de foto’s ook voor commercieel gebruik toegestaan zijn en/of welke andere restricties er wellicht aan zitten. Aangezien ikzelf nog nooit in Mexico ben geweest, heb ik enkele foto’s via deze websites opgezocht. De tekeningen/visuals met tekst zijn wel van mijn hand.

 

Geef een reactie