Een mandala tekenen.

Veel werk, maar niet met de tekenapp Procreate op je iPad. Het is bijna magisch om te zien hoe hiermee een mandala ontstaat.

Wat is eigenlijk een mandala?

De mandala, in het Sanskriet (oud-Indische taal) wil dat ‘cirkel’ of ‘centrum’ zeggen. Het is een term die te herleiden is naar het Tibetaans boeddhisme en de Tibetaanse kunst. De cirkel staat voor oneindigheid van het leven, de kosmos wordt er mee voorgesteld. Boeddhisten maakten mandala’s vaak als het beoefenen van meditatie: het klusje vergt nogal wat aandacht namelijk. Ze deden dit met gekleurd zand: in opperste concentratie goten ze dit zand in kleine vakjes in de mandala, net zolang totdat er een schilderij van gekleurd zand ontstaan was. Als ze dit klusje geklaard hadden, maakten ze de mandala ‘kapot’ en begonnen opnieuw.

Vaak zijn de mandala’s symmetrisch, maar dat hoeft niet per se. Soms zie je afbeeldingen op een originele basis van bloemen of tekens of er zijn oosterse tekens verwerkt in de mandala. Alles is wel altijd gerangschikt rond een middelpunt. Tegenwoordig zie je mandala’s in onze westere wereld in allerlei vormen verschijnen.

Hoe maak je een mandala?

Als je een mandala gaat maken, moet je beginnen met er alle tijd voor te nemen. Zorg dat alle druk qua tijd (even) weg is. Op deze wijze kom je tot het beste resultaat.

Voor welke vorm je kiest is niet relevant. Maar als je eenmaal begint zal je merken dat het je rustig maakt, ontspannen en met een gevoel van in evenwicht te zijn. Je concentratie gaat als vanzelf omhoog en je creativiteit wordt als vanzelf gestimuleerd. Zonder dat je er iets voor hoeft te doen, heeft je gemoedstoestand ook zijn uitwerking op je directe omgeving.

Voor het creëren van je eigen mandala hoef je van nature niet creatief te zijn. Het is wel zo dat je je moet durven over geven aan het moment. Men noemt dit ook ‘in het moment leven’.
Ik had ook geen vooropgezet ontwerp in gedachten. Ik ben gewoon gaan tekenen wat er in mij op kwam. In een volgende video zal ik laten zien hoe je zo’n mandala in Procreate kunt maken.

Er zijn diverse kleurboeken vol mandala’s te verkrijgen. Het inkleuren van een mandala heeft een gelijksoortig effect op je.

De voordelen van een mandala tekenen en/of inkleuren:
  • Het verhoogt je concentratie
  • Het verbetert je creativiteit
  • Het werkt meditatief (en dit is goed tegen piekeren bijvoorbeeld)

 

 

Wil je meer leren over het tekenen op je iPad in combinatie met de app Procreate? Meld je dan aan voor de workshop Digitaal Tekenen.

2 reacties. Reactie plaatsen

  • Hoi KeesJan, Dat ga ik in een volgende video laten zien. Dan laat ik de verschillende mogelijkheden zien. Die video en uitleg volgt snel op mijn blog.

  • Wat een onwijs leuk filmpje.
    Mis alleen even hoe je in de mandala modus komt.

Geef een reactie