FAQ coronaproof workshops

Update 4 november 2020:

In verband met COVID-19 en de huidige maatregelen van het RIVM en Rijksoverheid zal het geven van workshops op locatie extra streng beoordeeld worden op veiligheid en naleving van de maatregelen. Indien er niet voldaan kan worden aan deze aanscherpingen, dan zullen workshops geen doorgang vinden.

Vraag: Heb je een protocol voor de workshops?
Antwoord: Ja, dit protocol kun je hier lezen en downloaden.

Vraag: Hoe ga je om met hygiëne?
Antwoord: Ik (de workshopleider) ben bereid en toegerust om workshops te verzorgen in deze aangepaste omstandigheden.
Dit betekent praktisch bijvoorbeeld:

 • de workshopleider is gezond.
 • de workshopleider wast haar handen meerdere keren per dag goed ten minste 20 seconden.Dit doet zij in ieder geval bij binnenkomst lokaal, voor de pauze, na de pauze en na toiletbezoek.
 • tussendoor ontsmet de workshopleider regelmatig haar handen.
 • de workshopleider schudt geen handen en niezen of hoesten in elleboog, raakt haar gezicht niet aan met de handen.
 • de workshopleider draagt in sommige gevallen (wegwerp) handschoenen voor extra bescherming.
 • 1,5 meter afstand tot de deelnemers.
 • schone workshopmaterialen die ook tussen workshops / groepen door worden gereinigd.
 • de gegevens van deelnemers wordt genoteerd. Mocht iemand onverhoopt na een workshop ziek blijken zijn, dan dient desbetreffende persoon de GGD te informeren (ook over de deelname aan de workshop), zodat de GGD aan de hand van de gegevens een bron- en contactonderzoek kunnen doen.

Maatwerk
Per situatie en locatie kunnen we in goed overleg spreken over:

 • groepsgrootte.
 • de maximale groepsgrootte wordt bepaald door de fysieke vormgeving van de huisvesting. Daarmee is er geen algemene norm voor de maximale groepsgrootte.
 • grootte workshopruimte.
 • aanvullende maatregelen.
 • duidelijke communicatie.
 • het is belangrijk dat iedereen volledig volgens de gestelde maatregelen handelt en over alles duidelijk communiceert.

Vraag: Welke workshops kunnen wel of niet plaatsvinden in deze tijd?
Antwoord: Vrijwel alle workshops kunnen tijdens corona plaatsvinden in een aangepast programma.
OF live online, in aangepaste vorm, met via videoconferencing met Microsoft Teams of Zoom.
OF in een fysieke situatie, ook deels in aangepaste vorm, met afstand tussen de deelnemers en gepaste hygiëne.

Bij sommige gelegenheden kan ik ook introductie workshops geven, waarbij een grote groep tegelijkertijd aanwezig kan zijn. Mits we daarin de 1,5 meter kunnen waarborgen kan ik dergelijke workshops nog steeds uitvoeren. Dit wordt namelijk niet geschaard onder een grootschalig evenement.

Vraag: Kan een ingeplande workshop alsnog worden uitgesteld?
Antwoord: Ja, ik begrijp dat er veel onzeker is, en ik stel mij hierdoor extra flexibel op. Dit betekent dat geplande workshops in goed overleg kunnen worden verplaatst.

Vraag: Hoe groot kunnen de groepen zijn van de workshops?
Antwoord:  Dit zal altijd in overleg met de opdrachtgever zijn en volgens de protocollen, die op de locatie en door mij worden aangehouden.

Vraag: Heb je workshops ontwikkeld, speciaal voor deze tijd?
Antwoord: Ja, ik heb onder andere van de ‘fysieke’ workshops ook een online alternatief ontwikkeld.

Vraag: Zijn er nieuwe inzichten en producties ontstaan in deze tijd?
Antwoord: Ja, hoewel de corona periode natuurlijk veel narigheid en onzekerheid met zich heeft meegebracht. Het heeft mij ook gedwongen om nog meer out of the box te denken. Ik heb de mogelijkheden onderzocht en toegepast om de ‘fysieke’ workshops ook live online te kunnen geven. Daarnaast ben ik momenteel druk bezig met het opzetten van een e-learning website, zodat iedere individu in eigen tempo en op eigen gewenste tijdstippen diverse cursussen kunnen volgen. Op deze e-learinging website komen cursussen te staan gerelateerd aan Fotografie, Tekenen, Marketing en Business Tools.
Tevens heb ik mij extra toegelegd op het maken van getekende animaties. Getekende animaties is altijd al een belangrijk onderdeel geweest van mijn werkzaamheden. In deze corona periode is video content extra interessant. Daarnaast heb ik, mede in verband met de e-learning website, mij verder verdiept in de diverse mogelijkheden en toepassingen van (smartphone) Fotografie en (zakelijk en digitaal) Tekenen.

Vraag: Is het slim om workshops NU te organiseren?
Antwoord: Ik denk dat iedereen – zeker na een tijd van thuis-isolatie – behoefte heeft aan verbindende activiteiten. Mijn creatieve groepsworkshops zijn hiervoor uitermate geschikt. Uiteraard bekijken we samen welke doelgroep/deelnemers het betreft. Het spreekt voor zich dat een ‘fysieke’ workshops aan deelnemers die in contact komen of tot de groep kwetsbare behoren, voorlopig niet gegeven kunnen worden. Daarvoor is een live online workshop een alternatief.

Heb je een idee, wens of nog vragen? Neem contact dan op. Ik denk graag met je mee.