Fotografie-apps

In deel 1 van deze serie heb je kunnen lezen wat mijn top 5 fotografie-apps is.

Maar ik gebruik nog meer apps, maar soms minder frequent dan mijn top 5. Deze apps deel ik ook graag met je.

Magic Hour app, fotografie, iphoneMagic Hour

Een goede manier om fantastische foto’s te maken met natuurlijk licht is door gebruik te maken van het zogenaamde gouden uur. Hiermee wordt het uur na zonsopkomst en het uur voor zonsondergang bedoeld. Ook wel het magische uur genoemd, omdat het zonlicht dan een speciale kwaliteit lijkt te hebben: alles krijgt een warme, gouden gloed. Daarbij heb je geen last van fel licht en harde schaduwen. Tijdens de gouden uren is de kans groot dat je mooie foto’s maakt. Goed om te weten, maar wanneer vindt het magische uur precies plaats? De gratis iPhone-app Magic Hour geeft voor jouw locatie aan wanneer je het beste op pad kunt gaan om mooie foto’s te maken.

Magic Hour vertelt je dus wanneer het magische uur precies begint en hoe lang deze duurt. Je kan zelfs notificaties ontvangen als dit gouden uur op het punt staat om te beginnen of iets eerder. Hierbij wordt niet de exacte positie van de zon gemeld, maar alleen de tijden. Maar in principe heb je genoeg aan de informatie..

Je hoeft Magic Hour natuurlijk niet te gebruiken om foto’s met je smartphone te maken. De app is ook heel geschikt als je alleen met compact camera of spiegelreflex camera foto’s maakt. Je kunt precies zien hoe lang je nog van het ideale licht kunt genieten.

Met name in de lente en zomermaanden, wanneer de zon relatief laat onder gaat, heb ik de notificatie aan staan. De zon gaat in een raptempo onder, dus wil je op tijd op een bepaalde locatie zijn om dit magische uur te fotograferen zet de notificatie dan op minimaal een uur van tevoren.

Magic Hour is een iphone app. Alternatief voor Android is bijvoorbeeld Sunset Sunrise of Sundroid.

 

360 Panorama app, fotografie, iphone360 Panorama

360 Panorama is, zoals de naam het al vermoed, een panorama app. In de standaard iphone camera zit tegenwoordig ook een panorama-functie, maar ik gebruik eigenlijk altijd deze app voor panorama’s.

Kerk Caldonazzo
Stereographic Mode

Met name de Stereographic Mode vind ik een erg leuke functie. Met name tijdens de vakantie en het bezoeken van imposante gebouwen zoals kerken.

Voor android zijn er, net als bij iOS, legio panorama apps verkrijgbaar. Toen ik nog een android telefoon had, gebruikte ik de app Photoaf.

 

 

 

Rhonna Designs app, fotografie, iphoneRhonna Designs

In Rhonna Designs kun je foto’s op allerlei manieren bewerken. Simpel een tekst aan je foto’s toevoegen of een design  (wordart of artwork) wat in de app zit. Verder kan je werken met filters (maskers, dingen transparant maken) en er frames omheen doen.

Rhonna Designs app
Voorbeeld Rhonna Designs app

De app heeft ook een heleboel in-app aankopen en deze wordt steeds verder uitgebreid. Maar in principe heb je voldoende aan de gratis mogelijkheden. Je krijgt namelijk al een flinke rits aan verschillende lettertypen en andere versieringen in de standaardversie van de Rhonna Designs-app.

Met Rhonna Designs kun je een waar kunstwerk van je foto’s maken.

 

 

 

Pixlr-o-matic app, fotografie, iphonePixlr-o-matic

Pixlromatic is een andere leuke app om je foto’s mee te bewerken. Deze heb ik zelf een tijdje veelvuldig gebruikt. Momenteel fotografeer ik meestal met Hipstamatic en is een nabewerking of extra toevoeging meestal niet nodig. Maar deze app staat nog altijd op mijn telefoon omdat deze gewoon te leuk is.

Met deze app kan je direct foto’s maken die je daarna van tal van effecten en filters kan voorzien. Maar ook bestaande foto’s (uit de camera-roll) kan je voorzien van alle filters die in de app te vinden zijn. De mogelijkheden zijn zo talrijk dat je met deze app niet snel uitgekeken zal raken.

Je kan ook nog een heleboel extra filters, overlays en frames (gratis) downloaden. Kies de extra toevoegingen die jou het meest aanspreken en voeg deze toe aan de app. Zoals bokeh filters, vlammen, vuurwerk, light paint etc. Echt een hele leuke app, boordevol mogelijkheden.

 

 

In deel 3 zullen een aantal apps aanbod komen die met name de meer technische kant van fotografie ondersteunen, zoals een app om de lichtopstelling in een studio vast te leggen. Maar ook apps zoals een self timer.

Wil je trouwens meer weten over Smartphone Fotografie, ik geef ook workshops Smartphone Fotografie (ook in-company voor bedrijven te boeken).

Geef een reactie