Fotografie-Apps

Fotografie-apps: mijn top 5

Fotografie-apps voor op je smartphone zijn er in vele soorten. Sommige zijn gratis, sommige niet. Sommige zijn uit te breiden met in-app aankopen, sommige niet. Sommige zijn te downloaden voor alle type smartphones, sommige niet…

Er zijn camera-apps, bewerking-apps, social-media -apps, ondersteunende-apps… Kortom, heel veel (keuze)mogelijkheden. Dus welke gebruik je dan? Ik fotograaf veel met mijn smartphone en gebruik ook enkele apps ter ondersteuning. In verschillende blogposts zal ik mijn favorieten met je delen.

iPhoneIk heb zelf een iPhone en omdat sommige apps alleen voor IOS verkrijgbaar zijn zal ik daar waar aanwezig een alternatief voor Android vermelden.

In dit deel wil ik je mijn top 5 fotografie-apps met je delen.
Deze apps (in willekeurige volgorde) gebruik ik het meest. Laat ik beginnen met te vermelden dat ik zelden de standaard camera van de iPhone gebruik. De standaard camera gebruik ik alleen als ik wil filmen of als ik een foto in de hoogst mogelijke resolutie wil nemen. Bij alle andere camera-apps heb ik de kwaliteit namelijk ingesteld staan op ‘ geoptimaliseerd voor delen.’ Ik gebruik de foto’s genomen met mijn smartphone namelijk hoofdzakelijk voor het delen via verschillende social media kanalen en het internet. Foto’s van 1 of meer mb zijn dan onzinnig en vooral onpraktisch aangezien uploaden dan traag gaat of soms zelfs onmogelijk is. En door deze werkwijze hoef ik niet steeds de resolutie binnen apps aan te passen. Heb ik foto’s met hoge resolutie nodig dan gebruik ik de standaard camera en voor lage resolutie alle overige camera-apps.

camera+ appCamera+

Camera+ is mijn favoriete camera-app voor ‘gewoon’ fotograferen. Indien ik snel een foto wil maken dan gebruik ik eigenlijk altijd deze app. Je kunt er veel mee instellen. Je kunt bijvoorbeeld de belichting apart zetten van het focuspunt. Hierdoor kun je bijvoorbeeld bij moeilijke lichtomstandigheden toch een goede belichting op je onderwerp krijgen. Er zit ook een timer en burst optie op. Met name de burst optie wil ik nog wel eens gebruiken bij snel bewegende onderwerpen. Ook kun je in deze app de foto’s nabewerken. Wat ik zelf fijn vind aan deze app is dat de genomen foto’s niet direct in de cameraroll terecht komen. Je kunt de genomen foto’s eerst nog bekijken (en waar nodig nabewerken) en daarna opslaan (of deleten). Camera+ is er helaas alleen voor IOS. Een alternatief voor Android is Camerazoom FX.

 

 

 

Snapseed appSnapseed

Snapseed is de app die ik gebruik voor nabewerking. Foto’s die ik met een andere app heb geschoten bewerk ik soms na m.b.v. Snapseed. Eventueel rechtzetten en/of croppen van een foto doe ik meestal met deze app. Met name de functie ‘tune image’  is erg fijn. Hiermee kun je o.a. verzadiging, contrast etc optimaliseren. Ook de functie ‘center focus’ gebruik ik veel. Het Center Focus filter maakt het mogelijk om een effect na te bootsen dat zeer populair is bij professionele fotografen: een onscherpe achtergrond waardoor er meer aandacht naar het onderwerp gaat. Snapseed is zowel voor IOS als Android verkrijgbaar.

 

 

 

 

Hipstamatic appHipstamatic

Hipstamatic is met stip mijn favoriete fotografie app! Helaas alleen voor IOS… Hipstamatic is analoog fotograferen met je smartphone. Je kiest vóór je gaat fotograferen een rolletje en lens uit. Het gekozen rolletje in combinatie met de gekozen lens bepaalt hoe je foto er uiteindelijk uit komt te zien. En het uiteindelijke resultaat is altijd weer een verrassing omdat door o.a. het onderwerp en de lichtomstandigheden het resultaat toch elke keer weer net even anders is. Het formaat van de foto is vierkant en je kunt niet inzoomen en ook niet nabewerken. Een geweldige app met hele mooie foto’s als eindresultaat en soms ook mislukkingen bij verkeerde keuze van lens en rolletje ;-). Met in-app aankopen kun je de soorten rolletjes en lenzen uitbreiden. Een andere geweldige functie is de dubbel exposure. Hiermee kun je de ‘foto’ twee maal belichten voordat deze ‘ontwikkeld’ wordt. Een alternatief voor Android is Vignette, een retro-style app. Update: Hipstamatic heeft een major update ondergaan. Er is een ProMode toegevoegd, a la Camera+. Hierdoor ben ik minder fan van deze app geworden omdat de essentie van de app (‘ analoog’ fotograferen) is gewijzigd.

 

 

Lab appLab

Lab is een app waarmee je de exif data kunt bekijken. Exif (exchangeable image file format) data is een metadata specificatie voor afbeeldingsbestanden uit onder andere digitale camera’s. Exif-metadata kan uit de volgende gegevens bestaan: datum en tijd, merk en model van de camera, naam van de eigenaar van de camera, camera-instellingen, gps-gegevens (locatie). Ik gebruik deze app met name om de bestandsgrootte na te kijken. Soms lukt het uploaden naar social media niet en dan kan ik met deze app snel en simpel nakijken hoe groot de afbeelding is en indien nodig in een andere app verkleinen. Lab is er alleen voor de iPhone. Voor Android zijn er diverse Exif viewers beschikbaar. Update: Lab bestaat niet meer. Ik gebruik tegenwoordig ExifWizard.

 

 

 

Diptic app

Diptic

Diptic is een app om collages te maken van je foto’s. Handig om bijvoorbeeld na een dagje uit een collage te maken van de highlights. Je kunt ook tekst toevoegen.
Een voorbeeld van een collage van mij vind je hier. Terwijl ik afgelopen zomer in Italïe op vakantie was koos ik er voor om mijn blik (en camera) te focussen op de Italiaanse ramen en luikjes. Zo keek ik terwijl ik door pittoreske straatjes struinde vooral omhoog en heb ik een mooie collage van allerlei Italiaanse luikjes kunnen maken. Diptic is zowel voor IOS als Android verkrijgbaar.

 

In deel 2 vertel ik je welke apps ik nog meer gebruik, met name ondersteunende apps. In deel 3 laat ik de overige apps zien die ik gebruik.

Sommige apps die ik vermeld in deze serie zijn gratis, sommige betaald en sommige hebben in-app aankopen. Wil je geen geld uitgeven aan een app kijk dan goed in de Apple of Google Store wat de kosten zijn. Let ook altijd op of apps wellicht tijdelijk gratis zijn. Ik download dan meestal nieuwe apps om ze te kunnen uitproberen. Als ze niet bevallen verwijder ik ze weer zonder dat het geld heeft gekost. Maar bovengenoemde apps zijn de (eventuele) kosten meer dan waard.

Wil je trouwens meer weten over Smartphone Fotografie, ik geef ook een workshop Smartphone Fotografie. (overigens ook in-company voor bedrijven te boeken).

Ik ben heel benieuwd wat jouw top 5 favoriete fotografie-apps is. En of dit overeenkomt met de mijne ;-). Dus ik zou het leuk vinden als je een reactie achter laat met jouw top 5. Heb je vragen over een van de hierboven genoemde apps dan help ik je graag dus laat ook dit dan weten in een reactie.

Geef een reactie