Fotomuseums in Nederland
Op zoek naar wat verkoeling deze dagen? Bezoek dan eens een museum in plaats van het strand.
Hieronder vind je een overzicht van de diverse fotomuseums in Nederland.
Het Nederlands Fotomuseum (Rotterdam)
Het Nederlands Fotomuseum is een bijzonder museum. Naast (internationale) tentoonstellingen beheert het sinds eind jaren 80 een groot deel van het fotografisch erfgoed in Nederland. met een indrukwekkende collectie van meer dan 5,5 miljoen beelden. Een bijzonder project van dit museum is bijvoorbeeld het Restauratiewerk van Ed van der Elsken. Het Nederlands Fotomuseum heeft met succes het grote restauratieproject van meer dan 42.000 kleurendia’s van fotograaf Ed van der Elsken afgerond. Daarmee is het kleurenwerk van een van de invloedrijkste Nederlandse fotografen veiliggesteld voor de toekomst.
(Foto © Yvonne de Hont)
Tip Tentoonstelling: Tot het einde van 2020 kun je het multimediale project De Migrant van fotograaf Anaïs López zien.
Huis Marseille, Museum voor fotografie (Amsterdam)
Huis Marseille is sinds 1999 gevestigd aan de Keizersgracht 401 te Amsterdam en is het eerste fotografiemuseum van Amsterdam. Het museum werd in 2013 uitgebreid met buurpand Keizersgracht 399, zodat het inmiddels beschikt over zo’n veertien tentoonstellingstellingsruimtes, de lichthof van Keizersgracht 399 meegerekend. Het museum biedt een rijk en gevarieerd tentoonstellingsprogramma dat gemiddeld vier keer per jaar gewisseld wordt. Sinds de uitbreiding in september 2013 is er naast de wisselende tentoonstellingen ook veel gelegenheid voor het tonen van de eigen collectie, die voornamelijk bestaat uit toonaangevende, moderne (nationale en internationale) fotografie. Het feit dat Huis Marseille is gevestigd in twee zeventiende-eeuwse grachtenpanden is van grote invloed op de ‘organische’ manier waarop de tentoonstellingen in de verschillende ruimtes worden beleefd. Alleen al beide grachtenpanden bekijken is de moeite waard.
(Foto © Eddo Hartmann)
Tip Tentoonstelling: ‘Jean-Luc Mylayne | De herfst van het paradijs’ is de eerste solotentoonstelling van deze Franse kunstenaar in Nederland. Al meer dan veertig jaar is het werk van Jean-Luc Mylayne (1946) toegespitst op ontmoetingen met vogels in hun natuurlijke omgeving en legt hij hun vluchtige aanwezigheid vast met zijn camera. De tentoonstelling is tot 22 november 2020 te zien.
Foam museum
Foam is all about photography en is een internationaal opererende organisatie op het gebied van de fotografie, gehuisvest in Amsterdam. Foam informeert en inspireert een zo breed mogelijk publiek door het tonen van alle facetten van de actuele fotografie.
Veel activiteiten vinden plaats in het museum in Amsterdam, maar Foam richt zich met specifieke projecten nadrukkelijk ook op een internationaal publiek.
Foam toont in het museum in Amsterdam op verrassende en kwalitatief hoogstaande wijze alle aspecten van het medium fotografie: van hedendaags tot historisch werk en van autonoom tot toegepast. Wereldberoemde fotografen krijgen bij Foam een plek naast jonge opkomende beeldmakers.
(foto © Michael Wolf)
Tip Tentoonstelling: Voor Magnum fotograaf Alec Soth (1969) volgde, na een grootschalig retrospectief in 2015, een periode van bezinning, waarin hij niet reisde en nauwelijks fotografeerde. Zijn meest recente project I Know How Furiously Your Heart Is Beating is het resultaat van deze persoonlijke zoektocht en markeert een vertrek van Soths eerdere werk. De fotograaf vertraagde zijn werkproces en keerde de lens naar binnen. Foam presenteert de eerste museale tentoonstelling van zijn nieuwe serie, bestaande uit stillevens van bescheiden bezittingen en portretten van uitzonderlijke mensen in hun persoonlijke omgeving. Het is te bezichtigen van 2 september – 6 december 2020.
Fotomuseum Den Haag
In december 2002 werd het Fotomuseum Den Haag geopend als jongste museale instelling voor fotografie in Nederland. Het Fotomuseum Den Haag, dat zich direct naast het Kunstmuseum bevindt, deelt sindsdien de voordeur met het eveneens in 2002 opgerichte GEM, museum voor actuele kunst.
In de huidige beeldcultuur zien we dagelijks een geweldige stroom aan beelden voorbij komen. Beelden die door veel mensen als waarheid worden aangenomen. Maar dat fotografie over waarheid gaat, is een aloude misvatting. Fotografie is een kunstvorm. Het Fotomuseum Den Haag wil een plek zijn waar mensen de ruimte en rust kunnen vinden om de gelaagdheid, betekenissen en context van de fotografie te ontdekken en met aandacht te kunnen kijken; naar de kunst, zichzelf, de omgeving en de wereld.
(foto © Hiroshi Sugimoto)
Tip Tentoonstelling: Veel kunstenaars hebben een muze. Voor de Amerikaan William Wegman (1943) zijn de Weimarse staande honden die bij hem thuis leven zijn muze. De tentoonstelling van zijn werk, William Wegman – Being Human, is te zien van 5 september — 3 januari 2021.
Museon
Geen echt fotomuseum, maar wel een museum met vaak grootse foto-exposities. Het Museon in Den Haag is een museum voor cultuur en wetenschap. Bezoekers worden geïnspireerd om de wereld te ontdekken en deze met respect te behandelen. In de centrale tentoonstelling One Planet leer je op een leuke manier wat je zelf kan doen om onze aarde leefbaar te houden.
Tip Tentoonstelling: Een voorbeeld hiervan is de tentoonstelling ‘National Geographic – Planet or Plastic’ die je tot het voorjaar van 2021 kunt bekijken.

(foto © Justin Hofman)
Joods Historisch Museum (Amsterdam)
Het Joods Historisch Museum is onderdeel van Het Joods Cultureel Kwartier (JCK), met ook nog het JHM Kindermuseum, de Portugese Synagoge, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum. Het museum zelf is erg indrukwekkend en er is altijd wel 1of 2 tentoonstellingen, vrijwel altijd zijn dit multimedia tentoonstellingen.
(foto © Philip Mechanicus)
Tip Tentoonstelling: Zo is er van 2 oktober 2020 – 28 februari 2021 de tentoonstelling ‘De buurt binnenstebuiten – Waterlooplein‘.
Het Stedelijk Museum (Amsterdam)
Ook het Stedelijk Museum is geen typisch fotomuseum, toch staat er altijd wel een fotograaf centraal in een van hun tijdelijke tentoonstellingen. Het Stedelijk Museum is de plek waar iedereen moderne en hedendaagse kunst en vormgeving kan ontdekken en beleven. De collectie van het Stedelijk telt ongeveer 90.000 werken. Men streeft er naar om de gehele collectie online toegankelijk te maken. Inmiddels is meer dan een derde van de collectie online doorzoekbaar.
(foto © Jeff Wall)
Tip Tentoonstelling: Bertien van Manen and Friends: Ongewoon eerbetoon aan de Nederlandse fotografe Bertien van Manen (Den Haag, 1942), een grootheid op het gebied van hedendaagse fotografie. Om het werk van Van Manen meer context, een accent, contrast of tegenwicht te geven, worden haar series in de tentoonstelling gecombineerd met het werk van fotografen als Nan Goldin, Boris Mikhailov en Rineke Dijkstra.