HAPPY HALLOWEEN

Halloween is een feestdag die valt op 31 oktober. Traditioneel wordt Halloween vooral gevierd in Ierland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten en Canada. Inmiddels heeft het feest ook sterk aan populariteit gewonnen in andere delen van de wereld.

De naam “Halloween” is afgeleid van Hallow-e’en, oftewel All Hallows Eve (Allerheiligenavond), de avond voor Allerheiligen. Dat is elk jaar op 1 november en dan vieren we al ‘het nieuwe’. Halloween is op 31 oktober doordat het feest traditioneel gezien alleen in Ierland werd gevierd. En volgens de Keltische kalender begon het nieuwe jaar niet op 1 januari, maar op 1 november. Daarom is 31 oktober eigenlijk een soort ‘oudejaarsavond’.

In de meeste landen is het voornamelijk een kinderfeest: zij gaan allemaal verkleed als ‘enge’ wezens. Vervolgens gaan ze langs de deuren om snoep te halen. Ze roepen dan, in Amerika zeker; ‘trick or treat’. Dit betekent iets als: ‘Geef me een snoepje, want anders…’.

Best gek om een nieuw jaar zo in te luiden zou je denken. Echter,  de Ieren waren ervan overtuigd dat juist op deze ene nacht de sluier tussen het hier en nu en het hiernamaals heel dun was en dat daardoor de doden ‘makkelijk’ terug konden keren op de aarde. Natuurlijk zaten daar ook slechte geesten bij. Vandaar de enge kostuums.

Hét wereldwijde ‘logo’ voor Halloween is de uitgeholde pompoen met het gezicht oftewel de jack-o’-lantarn.
De jack-o’-lantarn vertegenwoordigt de geest van Stingy Jack (gierige Jack). Op een avond kwam Jack de duivel tegen die hem naar de hel wilde meenemen. Jack wist met een list de duivel in een boom te lokken, en kraste vervolgens een kruisteken in de boom zodat de duivel de boom niet meer kon verlaten. Pas nadat de duivel Jack had beloofd dat hij nooit naar de hel zou hoeven haalde Jack het kruisteken weg en liet de duivel weer vrij. Toen Jack jaren later stierf mocht hij door zijn slechte levenswandel niet naar de hemel, maar de duivel liet hem ook niet binnen in de hel wegens de gedane belofte. Hij smeekt dan de duivel om een gloeiend kooltje voor wat warmte en om zijn weg door de wereld te verlichten. Jack krijgt het kooltje en beschermt het kooltje tegen weer en wind door het in een uitgeholde raap te plaatsen. Zo dwaalt hij met zijn lichtje als een dwaallicht door de wereld tot aan het einde der tijden.

Dit jaar heb ik een getekende animatie gemaakt voor Halloween.

Afgelopen jaar (2019) heb ik elke dag in oktober een tekening gemaakt, met als thema Freaky October. Je kunt alle tekeningen op mijn Pinterest-bord bekijken.

Ik hou van Halloween, ook voor en na 31 oktober hou ik wel van dit soort ‘scary’ artwork.

Freaky OctoberFreaky OctoberFreaky October

Freaky October

Geef een reactie