Spiegelreflexcamera of je smartphone

Het fotograferen met je telefoon heeft voor- en nadelen. Het is goed om je hier bewust van te zijn zodat je weet wat de mogelijkheden en beperkingen zijn. Er zijn namelijk nogal wat verschillen tussen een gewone camera en met name ook met de (professionele) spiegelreflex camera’s t.o.v. de camera op telefoons.

Bestandsformaat

Met de meeste spiegelreflex en systeemcamera kun je op twee manieren foto’s opslaan: als JPEG en/of RAW.
JPEG kennen we eigenlijk allemaal wel. JPEG staat voor Joint Photographic Experts Group. Dit bestandsformaat is in feite de uiteindelijke definitieve versie van een foto en het meest gebruikte bestandsformaat voor delen van foto’s.

RAW betekent letterlijk ruw, het is dus geen afkorting van iets. Het bestandsformaat RAW is te vergelijken met het vroegere negatief. Het negatief vormde de basis voor elke fotoafdruk, idem is het RAW-bestand nu de basis voor elke JPEG-foto.

Bij een RAW-bestand is er dus nog niets bewerkt door de camera zelf. Je kunt achteraf zelf nog de witbalans instellen, bepaalde dingen verscherpen, spelen met het contrast enz. Je hebt hier speciale software voor nodig zoals Lightroom en Photoshop.

Bij JPEG bestanden worden standaard een aantal bewerkingen door de camera uitgevoerd aan de hand van de ruwe gegevens van de sensor van de camera. Zo zal de verzadiging, contrast, helderheid, compressie automatisch worden toegevoegd door de camera. Tevens is de witbalans die je zelf hebt ingesteld op de camera bepalend. Nadat de camera klaar is met de foto automatisch te bewerken wordt alle overtollige informatie verwijderd en de foto is klaar. Het is nu niet meer mogelijk om de witbalans, contrast, verscherpingen, etc. aan te passen zonder dat de beeldkwaliteit van de foto’s achteruit gaat. Iedere keer dat je dus toch nog iets aanpast aan een JPEG-foto zal de kwaliteit van de foto verminderen.

Met andere woorden het RAW-bestand is het negatief, JPEG is de uiteindelijke definitieve afdruk.

Gewicht

Een ander groot verschil is uiteraard omvang en gewicht. Waar een telefoon in je broekzak past is een gewone camera vaak groot en lomp, zeker als we praten over een spiegelreflex camera met ook nog eens verschillende lenzen. Alhoewel je tegenwoordig ook voor smartphone camera’s steeds meer accessoires kunt krijgen zoals opzetlensjes en statieven. Maar al met al is een smartphone veel compacter en je hebt deze altijd bij de hand terwijl we onze gewone camera lang niet altijd mee op pad nemen.

Delen

Terugkomend op bestandsformaat, foto’s in RAW-bestand moeten nog bewerkt worden voordat ze gedeeld kunnen worden. En niet alleen zaken als contrast en dergelijke, maar ook de grootte van het bestand. Want een dergelijke foto is vaak ‘groot’, ergens rond de 5-15 MB. Terwijl voor het delen op website en social media een foto van minder dan 1 MB echt ruim voldoende is. Grotere bestanden leveren vaak zelfs problemen op met geheugen en uploaden.

Daarnaast is de foto gemaakt met een telefoon in feite direct klaar (jpeg) en heb je met 3G-4G en wifi en de diverse social media apps meteen de mogelijkheid om je foto te delen met de rest van de wereld. Overigens hebben steeds meer spiegelreflex en compact camera’s ook wifi, dus als je ook dan je foto’s opslaat in JPEG dan kun je ze, na uploaden naar je smartphone, ze meteen delen.

Licht

Een ander significant verschil tussen een gewone camera en een smartphone camera is hoe beide camera’s om kunnen gaan met licht. De camera in een telefoon heeft een hele kleine sensor. Een kleine sensor heeft meer licht (langere belichting) nodig om tot een goed belichte foto te komen. Mede hierdoor kan de smartphone camera slecht om gaan met situaties met weinig licht, zoals in de avond. Je kent ze wel, die foto’s vol met ruis en onscherp omdat er gewoon te weinig licht aanwezig was. Ook grote contrasten in licht, bijvoorbeeld felle zon en harde schaduwen zijn moeilijk goed te fotograferen met een telefoon. Beide situaties zijn ook met een spiegelreflex camera uitdagend maar je hebt veel betere tools voor handen om toch tot een goed eindresultaat te komen.

Wat gebruik ik?

Met zowel een spiegelreflex camera, een compact camera én een smartphone kun je prachtige foto’s maken. De vraag is vooral met welk doel maak je de foto’s en waar en hoe ga je de foto’s gebruiken. Ik gebruik een spiegelreflex camera voor alle professionele fotografie (zowel in opdracht als vrij werk), een semi-professional camera (voor vrij werk en vooronderzoek voor opdrachten) en een iPhone voor vrijwel al mijn fotografie voor blogberichten en social media berichten.

Wil je meer leren over alle mogelijkheden voor het fotograferen met je telefoon? Meld je dan aan voor de open workshop Smartphone Fotografie.

Geef een reactie