Pixel- en vectorafbeeldingen
In feite zijn er 2 soorten grafische bestanden, namelijk pixel- en vectorafbeeldingen;
Pixelbestanden zijn opgebouwd uit allemaal kleine pixels (vierkantjes) die duidelijk zichtbaar worden wanneer je erop inzoomt. Bij pixelbestanden ben je gebonden aan de resolutie waaruit deze is opgebouwd. Ga je een pixelafbeelding vergroten (bijvoorbeeld een foto of een tekening op een grote poster) dan is de kans groot dat de pixels, de vierkantjes, zichtbaar worden en krijg je een blokkerige afdruk.
Pixels heb je vast al weleens gezien zonder dat je er erg in had. Als je een illustratie heel erg vergroot of van slechte kwaliteit is, zie je blokjes. Wanneer je die blokjes te zien krijgt hangt af van de kwaliteit van het beeld. Dit noem je resolutie. Een foto die je zelf hebt gemaakt is ook een pixelbestand. Je hebt dus zonder dat je het misschien wist, al honderden pixelbestanden op je computer staan. Dit zijn vaak jpeg-, psd-, tiff- of png-bestanden. Een pixelafbeelding wordt ook wel resolutie-afhankelijk genoemd.
Vectorbestanden zijn samengesteld uit allemaal verschillende voorwerpen, die op hun beurt weer opgebouwd zijn uit lijnen en zogenoemde ankerpunten, de punten die de lijnen met elkaar verbinden. Met deze lijnen en punten blijft de vorm en kwaliteit van het plaatje altijd hetzelfde. Dat betekent dat je het bestand zo groot en zo klein kunt maken als je wil, zonder dat het zijn kwaliteit verliest. De lijnen blijven strak en er zijn geen pixels zichtbaar als je erop inzoomt. Het maakt dus ook niet uit hoe groot je een vectorbestand maakt, de kwaliteit blijft altijd gelijk. Een vector-afbeelding is resolutie-onafhankelijk.
Hoe weet je nu of je met een pixel- of vectorbestand te maken hebt?
Je herkent een pixel- of vectorbestand door in te zoomen op de afbeelding. Wanneer de afbeelding even scherp blijft, heb je dus een vectorafbeelding. Worden de pixels zichtbaar? Dan heb je een pixelplaatje voor je.
In feite kun je een vector- of pixelafbeelding al herkennen aan het bestandsformaat.
Vectorbestanden worden meestal gemaakt in Adobe Illustrator of bijvoorbeeld in tekenapps (tablet) zoals Vectornator en hebben meestal één van de volgende extensies: AI, EPS of PDF of SVG. Vectorafbeeldingen worden vooral in de grafische wereld gebruikt voor het maken van brochures, posters, banners, logo’s etcetera.
Pixelbestanden, vaak opgemaakt in Adobe Photoshop of in een tekenapp (tablet) zoals Procreate, zijn vooral JPG, TIFF, GIFF, PSD of BMP-bestanden. En zoals gezegd, ook jouw foto’s, gemaakt met een spiegelreflexcamera, compact camera of smartphone, bestaan uit pixels.
Test het zelf. Bekijk deze pdf en zoom in. Vergelijk de 2 afbeeldingen. De bovenste illustratie is een vectorafbeelding, de onderste een pixelafbeelding.
Waarom is het belangrijk om het verschil tussen een pixel- en een vectorafbeelding te weten?
Omdat je een pixelafbeelding, welke je meestal zult hebben, niet oneindig kan vergroten. Dat betekent dat bijvoorbeeld een foto gemaakt met je smartphone niet super groot afgedrukt kan worden, zonder dat je kwaliteit verliest (oftewel de pixels, vierkantjes, gaat zien). Mijn advies is dan ook om van te voren jouw foto/bestand voor te leggen aan de drukker en te vragen of deze geschikt is voor jouw gewenste formaat. Ik overleg vaak ook met drukkers cq leveranciers aan welke specificaties mijn foto’s, illustraties of ander artwork moet voldoen. Meestal weet ik het wel, maar als een klant een hele specifieke wens heeft is overleg voorafgaand altijd verstandig.
PS: Kijk hier voor alle workshops met betrekking tot fotografie (dlrs en smartphone) en tekenen (zakelijk, digitaal en meer).