Hoe pas je effectief humor toe in Zakelijk Tekenen?

Zakelijk Tekenen gebruik je om jouw verhaal, idee, plan, project en dergelijke effectiever te communiceren, begrijpelijk te maken voor anderen (en jezelf), beter te onthouden en om te inspireren. (NB: ik gebruik meestal Zakelijk Tekenen als containerbegrip voor ook Visueel Notuleren).

Dat Zakelijk Tekenen ook ter inspiratie dient, wordt vaak vergeten. Zakelijk Tekenen inspireert mensen juist namelijk heel sterk. Alleen al een welkomsboodschap getekend op een flip-over voor een vergadering maakt mensen al enthousiast en nieuwsgierig, nog vóór dat de bijeenkomst is begonnen.

Zakelijk Tekenen betekent echter niet dat je alleen nog maar beeld gebruikt. Ook tekst speelt een rol. Tekst en beeld versterken elkaar immers. Tekst is je linker hersenhelft en beeld is je rechter hersenhelft.

Het is natuurlijk belangrijk om jouw boodschap zo goed mogelijk over te brengen met jouw Zakelijke Tekening. Humor helpt om de boodschap nog sterker te maken. Mensen onthouden het dan nog beter. Het gaat niet zozeer om grappig te wezen, maar om de aandacht van mensen te versterken. Zo kun je woorden op verschillende manieren tekenen en door soms een keer te kiezen voor de niet zo gebruikelijke vorm, trigger je de aandacht van mensen direct.

Bijvoorbeeld het woord Passie. Meestal tekenen we dan iets met een hart.

Humor effectief toepassen bij Zakelijk Tekenen Humor effectief toepassen bij Zakelijk Tekenen Humor effectief toepassen bij Zakelijk Tekenen Humor effectief toepassen bij Zakelijk Tekenen

 

Maar wat als je nu eens verder door associeert op  het woord Passie en dit tekent:

Humor effectief toepassen bij Zakelijk Tekenen

Dan trigger je mensen en gebruiken ze linker en rechter hersenhelft tegelijkertijd. Zo pas je humor effectief toe in Zakelijk Tekenen.

Een ander voorbeeld is het woord Doel.
We tekenen dan, zeker in de zakelijke wereld, bijna altijd een dartboard/bullseye, een vizier of een vlag/stip op de horizon waar je naar toe wilt.

Humor effectief toepassen bij Zakelijk Tekenen Humor effectief toepassen bij Zakelijk Tekenen Humor effectief toepassen bij Zakelijk Tekenen

Doelen stellen kan mensen soms frustreren. Wéér een doel erbij die we moeten zien te behalen……
Dus wat als je nu Doel eens op een andere manier verduidelijkt, zoals bijvoorbeeld met een voetbaldoel. Je geeft nog steeds een doel aan, maar nu met een kwinkslag.

Humor effectief toepassen bij Zakelijk Tekenen

Nog zo’n mooi voorbeeld is Stakeholders. Een zeer abstract begrip, dus wat je ook tekent ik adviseer je om altijd het woord Stakeholders toe te voegen aan jouw symbool/icoon.

Humor effectief toepassen bij Zakelijk Tekenen   Humor effectief toepassen bij Zakelijk Tekenen

Je kunt het woord ook min of meer letterlijk uitbeelden door middel van koks die een pan met een steak erin vasthouden: ‘Steakholders’ oftewel Stakeholders.

Humor effectief toepassen bij Zakelijk TekenenHumor effectief toepassen bij Zakelijk TekenenHumor effectief toepassen bij Zakelijk TekenenHumor effectief toepassen bij Zakelijk Tekenen

Let er wel altijd op dat de humor die je toepast functioneel is en niemand beledigd. En ongeacht welke woord/begrip je visualiseert, schrijf er vaak nog het woord bij. Zeker bij abstracte begrippen, omdat je deze op meerdere manieren kunt uitbeelden. Ook de hierboven genoemde woorden zijn op nog allerlei andere manieren uit te beelden. Ik hoor je al denken: ‘dan kan ik net zo goed alleen het woord opschrijven, ben ik een stuk sneller klaar’. Echter, woord en beeld versterkt elkaar. Het is de combi van de linker en rechter hersenhelft die het Zakelijk Tekenen zo effectief maakt.

 

Wil je meer leren over Zakelijk Tekenen, meld je dan aan voor een van de open workshops:

open workshopdag Draw Till You Drop

open workshop Zakelijk Tekenen

open workshop Visueel Notuleren

open workshop Digitaal Zakelijk Tekenen

Interesse in een in-company workshop, neem dan hier contact op voor een vrijblijvende offerte.

Geef een reactie