Hoe teken je een praatplaat?

Voordat we het gaan hebben over ‘hoe teken je een praatplaat’, is het handig dat je weet wat we met een praatplaat bedoelen.

Een praatplaat is een visueel verhaal dat “op een A4-tje” past.
Door je publiek met behulp van een tekening bij jouw verhaal te betrekken, wordt de informatie sneller begrepen. Jouw verhaal is niet langer abstract, maar concreet. Bovendien zal je publiek de inhoud voortaan associëren met met de afbeeldingen.
Wist je dat ons brein dol is op beelden? We onthouden visuele informatie veel gemakkelijker dan tekst. Daarom gebruiken we steeds vaker tekeningen om zakelijke verhalen aan anderen over te brengen.

Kortom, een praatplaat is een weergave van jouw verhaal. Dat verhaal wil je aan anderen vertellen en bespreken. Maar niet op een saaie manier, maar met tekeningen. Het zorgt ervoor dat anderen jouw verhaal beter begrepen en onthouden wordt. Je komt tot de kern van je verhaal. Al die elementen bij elkaar brengen is soms best een klus. Hoe complexer een verhaal of proces, hoe belangrijker het is om echt tot de kern te komen.

hoe teken je een praatplaat

Een praatplaat is een visuele weergave van een verhaal, plan of strategie. Het wordt gebruikt om complexe informatie, vaak in één oogopslag, toegankelijk en begrijpelijk te maken. Een praatplaat is anders dan een infographic. Een infographic heeft als doel om inhoudelijke informatie over te brengen (eenrichtingsverkeer), een praatplaat dient als middel om een plan, visie of strategie toe te lichten of een gesprek of discussie op gang te brengen (interactie).

Wat voor soort praatplaten zijn er? Uitlegplaten, strategieplaten, stand-van-zaken-platen, procesplaten etc. Elk verhaal waarvan je echt wilt dat mensen zien wat je bedoelt, is te vangen in een tekening. Dit kan in 1 tekening zijn of in meerdere. Bijvoorbeeld een hoofdtekening en enkele tekeningen die dieper ingaan op bepaalde onderdelen uit de hoofdtekening. 

Hoe teken je een praatplaat?

1. Doel bepalen:het doel van een praatplaat

Waarom en hoe wil je de praatplaat gebruiken?
Waar gaat het over? Gaat het om een plan, project, visie of bijvoorbeeld een proces?.
Wat is het doel? Wat is een belangrijk bericht?
Wat wil jij of je organisatie ermee bereiken?
Kies voor inhoud óf proces. Dus wat is de inhoud van bijvoorbeeld het project of wat zijn de stappen in het project. Beide in 1 tekening kan verwarrend zijn.

Voor wie is de praatplaat bedoelt? Oftewel wie is je doelgroep?
Wat betekent deze persoon of groep voor uw organisatie?
Hoe verhouden ze zich tot het onderwerp?Waarom is het belangrijk voor hen?
Wat betekent dit voor hun werk in de praktijk?

Duidelijke en aantrekkelijke verhaal
Wat bedoel je?
Wil je met jouw verhaal overtuigen, informeren, duidelijkheid of richting geven of gewoon mensen informeren?
Wat moet de praatplaat bij de doelgroep oproepen?
Wanneer ben je tevreden?

structuur praatplaat of flip-over2. Bepaal structuur:

Een duidelijke structuur zorgt voor overzicht en rust. Bedenk vooraf welke structuur je gaat gebruiken.
Begin eventueel met post-its om te kijken hoe je de verschillende onderdelen in je tekening wilt verwerken.

Hoe meer onderdelen hoe rustiger je structuur zou moeten zijn. Als je minder onderdelen hebt, dan kan je een speelsere structuur kiezen. Bedenk ook waar je je titel gaat neerzetten.

3. Schrijf de tekst:

tekst gebruiken in een praatplaat

Tekst én plaatje zijn sámen sterker dan tekst en plaatje apart. Door de combinatie van tekst en tekening komt informatie sneller binnen, wordt het sneller begrepen en wordt het beter onthouden. Kortom, doordat beide hersenhelften actief zijn (links tekst en rechts is plaatje) wordt informatie veel beter verwerkt. Probeer leesbaar te schrijven. Neem de tijd en schrijf met losse en gesloten letters.

Probeer het te houden bij een paar kernwoorden per onderdeel. Maak een duidelijk onderscheid tussen titel onderdeel en bijschrift.


4. Voeg iconen toe:icoon en symbool voor het woord stakeholder  hoe teken je zelfzorg

Teken bij ieder onderdeel een icoon. Maak het jezelf niet al te moeilijk en hou de tekening simpel. Bekijk ook of je iconen kunt combineren, daardoor kun je veel meer context toevoegen aan een onderdeel. En voeg actie en/of humor toe. 


5. Maak de praatplaat af:

Maak je plaat tot een geheel met behulp van kleur, schaduw, kaders en pijlen. Kijk met een afstandje naar je plaat en kijk wat het mist. Waar is het nog te leeg? Wat wil je er uit laten springen?

Wat kleuren betreft: De basiskleur (zwart) gebruik je om contouren te tekenen, de schaduwkeur (lichtgrijs) gebruik je om diepte te creëren, de ondersteuningskleuren(bijvoorbeeld blauw, groen, geel of oranje) gebruik je om belangrijke accenten aan te brengen en de verbindingskleur (een andere kleur dan de ondersteuningskleur) gebruik je om verbindingen tussen verschillende elementen aan te tonen of het verloop van een verhaal aan te geven. Denk hierbij ook aan bijvoorbeeld huisstijl kleuren of kleurensymboliek.

 

 

Hoe teken je een praatplaat? Stappenplan

 

Bonustips!

Hoe teken je een praatplaat

  1. Begin met een schets. pas als je tevreden bent over de inhoud en structuur, werk je de tekening verder uit (eventueel op een nieuw vel papier).
  2. Verplicht jezelf niet tot het maken van een perfecte tekening. Geef jezelf de ruimte om te experimenteren met verschillende vormen en symbolen.
  3. Less is more. Focus op de hoofdelementen en houd het simpel. Hoe meer details hoe onduidelijker je tekening.
  4. Heb je even geen inspiratie? Gebruik Google om verschillende vormen en symbolen op te zoeken. Afkijken mag!


Wil je een praatplaat door mij laten maken? Of heb je interesse voor bijvoorbeeld een workshop Zakelijk Tekenen voor jou en je collega’s? Neem dan vrijblijvend contact met mij op.

 

Gerelateerde blogposts:

Leer beter tekenen met 7 manieren van kijken
Verbeter je handschrift met deze 3 oefeningen
5 tips voor Zakelijk Tekenen
Overzicht praatplaten

Geef een reactie