Polaroids

De polaroid camera behoorde tot het verleden. Maar sinds 2008 is de polaroid camera weer helemaal terug van weggeweest. Want toen werd door oud-medewerkers van Polaroid in Enschede het project ‘The Impossible Project‘ opgezet. Nadat Polaroid de laatste fabriek van zijn instantfilm in Enschede sloot namen zij de fabriek in de stad over met de overtuiging dat er nog honderden miljoenen Polaroidcamera’s op de wereld waren die film nodig hadden. Zij wilden de polaroid camera nieuw leven inblazen. Omdat een deel van de benodigde chemicaliën voor het ontwikkelen van de film niet langer verkrijgbaar was, moesten de ondernemers opnieuw aan de slag om de kenmerkende zelfontwikkelende Polaroidfilm te maken. Een ‘onmogelijk project. Maar toch is het hen gelukt. Impossible verkoopt nu films en refurbished oude polaroid camera’s. 

“The camera is an instrument that teaches people how to see without a camera.”
Dorothea Lange

Inmiddels zijn er ook meerdere (nieuwe) polaroid camera’s op de markt gebracht, onder andere door Fujifilm. Ook het bedrijf PLR IP, eigenaar van de merknaam Polaroid, heeft weer films en nieuwe directklaarcamera’s op de markt gebracht. Het karakteristieke aan polaroid camera’s is de witte rand om de direct uitgeprinte foto. De nieuwe moderne polaroid camera’s, zoals die van Fujifim, hebben niet altijd het klassieke vierkante formaat, maar een langwerpig mini-formaat.

Dat is een van de redenen waarom ik voor een polaroid camera van Fujifilm heb gekozen. Ik heb een voorliefde voor miniatuur (zie ook de pagina illustratieve fotografie en de blog Zomerstop voor voorbeelden), dus ik vond die kleine foto’s erg schattig. Ik heb de moderne polaroid camera versie van Fujifilm, namelijk de Fujifilm instax mini 90 neo classis (#ad #paidlink) .. Deze instax camera heeft meer features dan de Fujifilm Instax mini 8. De 90 neo classic heeft ook een mooie retro-look en ziet er uit als een echte camera (in tegenstelling tot het speelgoed-uiterlijk van de mini 8).

polaroid fotografie met de mini 90 neo classic

#ad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik nam de polaroid camera dit jaar mee op vakantie in Italië. Het leuke van fotograferen met een polaroid camera is dat je echt goed moet kijken voordat je een foto maakt. Want fotograferen met een polaroid camera is niet goedkoop. Een pakje met 2 cassettes à 10 polaroids kost gemiddeld € 16. Dat is ongeveer 80 cent per polaroid. Dus in tegenstelling tot een digitale camera of de smartphone zul je niet eindeloos foto’s maken van een onderwerp. Overigens is dit nog wel een stuk goedkoper dan fotograferen met de oude camera’s en films van Impossible. Dan ben je tussen de 2 en 3 euro per polaroid kwijt…

“To me, photography is an art of observation. It’s about finding something interesting an ordinary place… I’ve found it has little to do with the things you see and everything to do with the way you see them.”
Elliott Erwitt

polaroid fotografie met de mini 90 neo classic

Daarnaast is het fotograferen met een polaroid camera vooral ook leuk omdat het steeds weer een verrassing is hoe de polaroid uit de camera komt. Het is van tevoren niet te voorspellen. Op de mini 90 neo classic kun je nog een aantal dingen instellen, zoals brightness (donker/licht) en bijvoorbeeld instellen op landscape of macro. Maar daar houdt het dan ook mee op. Twee andere handige en vooral leuke features zijn de Bulb exposure mode en de Double exposure mode.

“I never have taken a picture I’ve intended. They’re always better or worse.”
Diane Arbus

polaroid fotografie met de mini 90 neo classic

Het leukste is natuurlijk dat de polaroids direct uit de camera komen. Het duurt circa 1 tot 3 minuten en dan is de polaroid ontwikkeld. In een heel enkel geval maak ik soms nog een extra polaroid, met een andere instelling. Maar in 99% van de gevallen is mijn motto what you see is what you get. M.a.w. dit is hoe het uit de camera kwam en daar doen we het mee. Scherp of wazig, goed op kleur of dof, overbelicht of onderbelicht. Het is zoals het is. En dat is ook de hele charme van analoog fotograferen.

En omdat de foto’s direct uit de camera komen gerold heb je instant ook een leuk cadeautje voor anderen. Zo gaf ik de eigenaren van de caravan hieronder een polaroid van hun caravan. Zij waren hier superblij mee.  Uiteraard heb ik er ook nog een voor mezelf gemaakt. Een caravan uit 1978 op een polaroid uit 2016.

polaroid fotografie met de mini 90 neo classic

“When people ask me what equipment I use – I tell them my eyes.”
Anonymous

polaroid fotografie met de mini 90 neo classic

Uiteindelijk heb ik de polaroids gecombineerd met tekeningen en zo een traveljournal gedurende mijn vakantie gemaakt. Een perfecte combinatie van fotografie en tekenen. Maar dat is weer een blog voor een andere keer.

polaroid fotografie met de mini 90 neo classic

Tip: Als je op social media zoekt op de hashtags #ishootfilm, #ishootanalog en #polaroid zie je heel veel voorbeelden van polaroid foto’s en film foto’s.

Update: 6 juni 2023

Geef een reactie