Leer beter tekenen met 7 manieren van kijken

We hebben het allemaal weleens meegemaakt. Je bent in een vergadering, een directiekamer of een klas en probeert een belangrijk idee uit te leggen en woorden zijn niet voldoende. Of je hebt een briljante ingeving gekregen van hoe een proces zou kunnen werken, maar het stroomschema dat je hebt geschetst, ziet er saai en alledaags uit. Of je wilt dat slimme ding onthouden dat een spreker op de conferentie zei, maar je kunt het nergens meer vinden op jouw 9 pagina’s met notities. Dus… hoe breng je ideeën en woorden tot leven?

Kort antwoord: maak tekeningen. Het gebruik van visuals om te begrijpelijk te maken, beter te onthouden, te innoveren en inspireren is een belangrijke communicatietechniek. Het goede nieuws is dat je niet veel vaardigheid nodig hebt om tekeningen te maken. Iedereen kan tekenen, ook jij. Je hoeft alleen maar een solide visuele woordenschat te ontwikkelen.

7 manieren van kijken is een verzameling snelle technieken die je helpen elk object te begrijpen, zodat je het zelfverzekerd kan tekenen / schetsen. Al deze technieken zijn ontleend aan klassieke tekenmethoden.

Gebruik deze 7 technieken voor …

 • Verbetering van je tekenvaardigheid, zodat je snel tekeningen kunt maken tijdens vergaderingen, wanneer je een probleem aan het uitwerken bent of wanneer je aantekeningen maakt.
 • het krijgen van vertrouwen bij het maken van beelden door observatie en het opbouwen van je hand-oogcoördinatie.
 • het uitbreiden van je (fysiek/digitaal) visueel woordenboek (visuele vocabulaire) met duidelijke afbeeldingen van veel objecten. (Je weet nooit wanneer je een auto moet tekenen, of een cactus.)
 • het trainen van je hersenen en het beter onthouden van hoe je iets kunt tekenen (hoe vaker je een bepaald object of woord tekent, hoe beter je het onthoudt als je het een volgende keer weer wilt tekenen.

Beginnen

Leer beter tekenen met 7 manieren van kijken

Pak wat papier en een potlood of tekenpen. Ik beveel altijd een tekenpen aan, zodat je niet kunt gaan gummen. Want we willen het allemaal (vaak onbewust) perfect tekenen.

Kies iets om te schetsen. Je kunt iets kleins (zoals een bloem of een schoen) of iets in het landschap (zoals een auto of een boom) uitkiezen. Je moet het duidelijk kunnen zien en het onderwerp moet ongeveer 10 minuten niet bewegen.

Als je begint, is het een goed idee om iets eenvoudigs te kiezen. Naarmate je meer oefent, wordt het erg leuk om iets ingewikkelds of iets dat beweegt te schetsen. Elk van de 7 technieken heeft een voorgestelde tijdslimiet, maar als je meer (of minder) tijd nodig hebt, is dat uiteraard oké.

De 7 manieren om te kijken.

 1. Symbolisch
 2. Gebaar
 3. Blinde contour
 4. Eenvoudige vormen
 5. Contrast
 6. Negatieve ruimte
 7. Geleide contour

In ongeveer 10 minuten kun je ze allemaal voltooien. Door ze achter elkaar te doen, vergroot je jouw tekenvaardigheid en versterkt je jouw observatievaardigheden.

1. Symbolisch

(10-15 seconden)

Teken een eenvoudige versie ervan zonder naar het object te kijken. Schets het “idee” van het object, niet het specifieke ding. Dit is snel en simpel tekenen, op basis van jouw geheugen / beelddenken.

Leer beter tekenen met 7 manieren van kijken2. Gebaar

(3-5 seconden)

Bekijk het object en maak er snel een schets van, met slechts een paar lijnen. Probeer de “energie” en het “ritme” van het onderwerp vast te leggen. Werk supersnel!

Leer beter tekenen met 7 manieren van kijken3. Blinde contour

(1-2 minuten)

Gebruik je ogen om de randen van het object te ‘volgen’ zonder naar je potlood /tekenpen of papier te kijken, terwijl je tegelijkertijd je potlood/tekenpen gebruikt om de omtrek in een gelijkmatige, ononderbroken lijn te tekenen. Kijk niet naar je papier en haal de tekenpen tussendoor niet los van het papier! Teken langzaam.

Tip: je schets zal waarschijnlijk niet lijken op het object. Dat is goed! Er zullen ook onderdelen zijn die ontzettend nauwkeurig zijn. Dit is een techniek waar je na verloop van tijd aanzienlijk beter in zult worden.

Leer beter tekenen met 7 manieren van kijken4. Eenvoudige vormen

(1-2 minuten)

Staar naar het object en verdeel het in je hoofd in basisvormen. Streef naar 3-4 vormen… niet meer dan 6! Teken de vormen op je papier.

Tip: denk aan een glas in lood raam.

Leer beter tekenen met 7 manieren van kijken5. Contrast

(1-2 minuten)

Staar naar het object en identificeer de schaduwen en donkerste delen. Teken ALLEEN de donkerste delen. Teken geen contouren of lijnen, tenzij het de donkerste delen zijn.

Tip: Knijp uw ogen samen om het contrast duidelijker te zien.

Leer beter tekenen met 7 manieren van kijken6. Negatieve ruimte

(2-3 minuten)

Teken de ruimte ROND het object. Probeer zoveel mogelijk details in de vorm te krijgen. Als je klaar bent, teken je een kader om de vorm en vul je deze snel in.

Leer beter tekenen met 7 manieren van kijken7. Geleide contour

(2-3 minuten)

Kijk aandachtig naar het object en gebruik je ogen om de randen van het object te “volgen”, terwijl je tegelijkertijd je pen gebruikt om de contouren en vormen te tekenen. Kijk heen en weer tussen het object en je papier. Probeer zoveel mogelijk nauwkeurige details te krijgen terwijl je toch in een hoog tempo werkt.

Leer beter tekenen met 7 manieren van kijkenBonus

8. Nieuw symbool

(10 seconden)

Gebruik al je nieuwe kennis om een bijgewerkte “symbolische” versie te schetsen. Je zult merken dat jouw nieuwe symbool nauwkeuriger is dan het vorige.

Leer beter tekenen met 7 manieren van kijkenAls je de methode eenmaal onder de knie hebt, kun je deze gebruiken om vrijwel elk object te leren tekenen. Draag een schetsboek bij je en oefen wanneer je een paar minuten over hebt, je een ingeving hebt, tijdens vergadering etcetera. Probeer verschillende lay-outs en volgorde om te zien wat het beste voor je werkt.

Met slechts enkele minuten per dag oefenen, krijg je zelfvertrouwen en vaardigheid die je onmiddellijk kunt toepassen op situaties waarin een afbeelding meer dan 1000 woorden zegt.

Als je de 7 manieren van kijken gebruikt om de wereld te verkennen, kun je beginnen om nieuwe dingen op te merken… meer details, patronen in de natuur, en hoe dingen in elkaar zitten. Je wordt ook sneller met het maken van tekeningen. Al deze trucs helpen je een rijk, expressief visueel woordenboek op te bouwen.

Ik heb het bewust niet over nauwkeurig of realistisch werken. Voor het Zakelijk Tekenen / Visueel Notuleren is dit namelijk niet relevant. Je tekent om effectiever te communiceren, dingen begrijpelijk te maken, beter te onthouden en anderen te inspireren. Je tekent niet om een kunstwerk te maken of iets hyperrealistisch. Het gaat om functioneel tekenen!

Geef een reactie