Leg de schoonheid van de herfst vast met deze fotografietips

Herfst fotografie

De herfst is er (bijna) weer en dit seizoen is perfect om te fotograferen. Het licht is vaak mooi warm van kleur, de kleuren van de natuur zijn prachtig en wanneer er een buitje is geweest glanst alles nog mooier. En wat dacht je van de ochtenddauw?!

Het is moeilijk om een ​​favoriete tijd van het jaar voor fotografie te kiezen, maar de herfst is een heel fotogeniek seizoen. De herfst is de perfecte tijd om je omgeving te verkennen en te experimenteren met (smartphone) fotografie. De levendige bladeren en het zachte licht creëren de mogelijkheid voor allerlei prachtige natuurfoto’s.

Het is een seizoen met eindeloze mogelijkheden. Het snel veranderende licht en de omstandigheden zijn soms uitdagend, maar dat maakt het juist zo leuk en levert soms verrassende foto’s op. Hieronder vind je een aantal tips/ideeën voor het maken van herfstfoto’s.

Verken je locatie

Als je eropuit gaat, neem dan de tijd om de locatie te verkennen en het perfecte onderwerp te vinden. Er is misschien een boom met mooie rode bladeren in plaats van een boom met bruine bladeren.  Neem ook eens een kijkje op social media om te zien waar mensen in jouw omgeving herfstfoto’s maken.

Herfst fotografie  schoonheid van de herfst

Je kunt natuurlijk ook een nieuwe omgeving opzoeken. Nederland heeft veel fotogenieke, bosrijke gebieden. Hieronder staan 10 prachtige bossen in Nederland op een rij:

  • Amsterdamse Waterleidingduinen (Vogelenzang, Noord-Holland)
  • De Kaapse Bossen (Doorn, Utrecht)
  • De Loonse en Drunense Duinen (Drunen, Noord-Brabant)
  • Het Speulder- en Sprielderbos (Ermelo, Gelderland)
  • Kroondomein Het Loo (Apeldoorn, Gelderland)
  • Mastbos (Breda, Noord-Brabant)
  • Nationaal Park De Hoge Veluwe (Hoenderloo, Gelderland)
  • Nationaal Park De Maasduinen (Well, Limburg)
  • Nationaal Park Drents-Friese Wold (Drenthe/Friesland)
  • Nationaal Park Veluwezoom (Rheden, Gelderland)

 

Enkel versus veelvoud

In de fotografie is het ook fijn om te werken met (oneven *) getallen. Een enkele gekleurde boom alleen in een veld versus een glooiende heuvel bedekt met levendige kleurrijke bomen. Of een foto volledig gevuld met bladeren versus ingezoomd op een enkel blad.

         Herfst fotografie

* Een van de merkwaardigste compositieregels uit de fotografie is de regel van de oneven aantallen (Engels: rule of odds). Hierbij wordt gebruik gemaakt van het verschijnsel dat een oneven aantal voorwerpen een betere compositie oplevert dan een vergelijkbare foto waarop een even aantal voorwerpen staat.

Gebruik allerlei soorten onderwerpen

Uiteraard presenteert het herfstseizoen prachtig gekleurde bomen. Maar de herfst levert veel meer fotomomenten op dan alleen de bomen; een spin in een fraai web, verse paddenstoelen in het bos, kastanjes en eikeltjes en nog veel meer kleine details zorgen ook voor geweldige herfstfoto’s. Speel met ook eens met vallende bladeren…. Ikzelf gebruik ook regelmatig diverse miniatuurobjecten.

schoonheid van de herfst         Herfst fotografie
  Herfst fotografie     schoonheid van de herfst

Regen of zonneschijn, ga naar buiten

Vergeet de regenachtige dagen niet! Herfstkleuren springen eruit op bewolkte dagen. De druppels lenen zich heel goed voor fotografie. Ook bewolkte dagen kunnen je verrassen, dus schrijf ze niet af. Bewolkte of bewolkte dagen kunnen zich goed lenen voor zwart-witfotografie. Zoek naar contrast in je afbeeldingen en probeer in zwart-wit te ‘denken’. Dramatische wolken kunnen er uitstekend uitzien wanneer ze worden omgezet in zwart-wit.

Is het zonnig dan is de vroege ochtend- en late avondzon ideaal. Het creëert een warme gloed en zijlicht. En in de bossen mooie zonnestralen. Voor dag en dauw opstaan in de herfst levert je geheid mooie foto’s op, alleen al door het feit dat het vaak mistig is en/of dauw aanwezig is.

schoonheid van de herfst            Herfst fotografie

Probeer andere perspectieven

Verkleurde bladeren aan een blauwe lucht, van onderaf geschoten, kunnen een prachtig kleurcontrast hebben. Dus kijk eens wat vaker omhoog. En andersom, fotografeer juist eens van bovenaf.
Ga zeker ook eens door je knieën of ga zelfs op de grond liggen. Neem daarom een plastic tas of vuilniszak mee en leg die op de grond als je vanuit een laag standpunt gaat fotograferen. Zo word je niet vies en heb je toch een mooie foto.

          schoonheid van de herfst

Dauw en Mist

Het loont om in het herfstseizoen vroeg op te staan. Zo kun je mooie foto’s maken van de ochtenddauw en mist die regelmatig ontstaat in dit seizoen. Zoals druppels op bladeren of wat dacht je van de dauw op een spinnenweb. Dat het juist in de herfst zo vaak mistig is, komt doordat we dan net de zomer achter de rug hebben. De watertemperatuur van meren en zeeën bereikt aan het einde van de zomer of begin van de herfst zijn hoogtepunt. Hierdoor verdampt dan veel vocht en daardoor is de lucht ook vochtig. Doordat de lucht door de langer wordende nachten juist afkoelt stijgt de relatieve luchtvochtigheid. Hierdoor is de lucht vaker verzadigd en komt het tijdens koude en windstille nachten gemakkelijker tot mist.

Herfst fotografie           schoonheid van de herfst

Fotografeer van dichtbij

De herfst biedt voldoende onderwerpen die erg mooi zijn om vanaf dichtbij te fotograferen. Met alle prachtige bladeren en dennenappels aan je voeten – in de meest letterlijke zin – kun je namelijk allerlei onderwerpen oppikken om van dichtbij te fotograferen. En met dichtbij bedoel ik macro fotografie. Dit kan met een macrolens of gewoon met je smartphone want op deze meeste zit tegenwoordig ook een macro functie. Let wel, vaak kun je daar minder ver mee inzoomen. Een macro opzetlensje kan dan goed van pas komen. En vergeet niet een statief want doordat je van zo dichtbij fotografeert zorgt de minste trilling al voor een foutieve focus of onscherpe foto.

Herfst fotografie         Herfst fotografie

Maak zwart-wit foto’s

In de hedendaagse digitale fotografie worden er vrijwel niet meer zwart-wit foto’s gemaakt. Zelfs de kranten worden met kleurenfoto’s opgemaakt. Wat eigenlijk heel erg jammer is, want met zwart-wit fotografie kom je veel meer tot de essentie.

Door het ontbreken van kleur komt de essentie van een foto beter tot uiting. De foto wordt rustiger en er ligt meer nadruk op het onderwerp van de foto. Aspecten als compositie, lichtinval, structuur, contrast, scherpte en drama gaan een nog grotere rol spelen. De zwart-wit fotografie wordt door veel fotografen als de zuiverste vorm van fotografie gezien en terecht.

Zwart-witfotografie vraagt om een andere manier van kijken. Want hoe maak je een interessante foto zonder gebruik te maken van al die mooie kleuren om je heen? Wat is het geheim van een mooie zwart-witfoto? Dit kun je lezen in deze blogpost.

Herfst fotografie

O ja, uiteraard is er ook typisch herfsteten, zoals kastanjes en pompoen……

De herfst is een seizoen vol groenten en fruit die je kunt gebruiken in je fotografie. Naast de wel bekende pompoen zijn er onder meer maïs, broccoli, vijgen, druiven, champignons en peren, om er maar een paar te noemen.

Je kunt het oogstproces fotograferen als een documentair project. Een ander idee is om ze te gebruiken voor je foodfotografie, gekookt of rauw; als je mensen fotografeert die de producten koken of eten, kun je ook wat lifestyle-fotografie doen. Natuurlijk zijn de levendige herfstproducten ook fantastisch voor stillevenfotografie.

Dus omarm de herfst, met regen, mist en zonneschijn.

schoonheid van de herfst             schoonheid van de herfst

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Gerelateerde blogposts:

Denk zwart/wit
10 tips voor Smartphone Fotografie

Geef een reactie