Macrofotografie

I ❤️macrofotografie en dit is ook mogelijk met de camera op je telefoon. Voor het beste resultaat, dus echte macrofotografie heb je daar wel een opzetlensje voor nodig.

 Je hoeft niet de duurste van de duurste lens of telefoon te hebben

Of je nu een ‘ouder’ model telefoon hebt of de allernieuwste. Er zal zeker verschil zitten in de camera’s, maar dat hoeft je er niet van te weerhouden om te fotograferen met je telefoon.
Ook de opzetlenzen zijn in verschillende prijsklasse verkrijgbaar. Ga niet meteen voor de duurste. Kies goedkoop een 3 in 1 setje en start daarmee. Of koop alleen een macrolens.

macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie

Ik gebruik zelf ook een 3 in 1 opzetlenzen set en de deelnemers aan mijn workshop ontvangen deze ook en gaan er direct mee aan de slag.

De wide angle lens (breedbeeld) is helaas van zeer matige kwaliteit, want deze lens geeft een soort fish eye effect. Dus die gebruik ik zelden. Je krijgt wel meer in beeld, maar dient dan achteraf de ronde hoeken weg te snijden. De fish eye lens kan zeker leuke effecten opleveren en gebruik ik dan ook regelmatig. Maar mijn favoriet is de macrolens. Je moet echter wel op een aantal dingen letten om tot een goed resultaat te komen.

Op sommige telefoons zit in de standaard camera een macro functie en er zijn ook apps zoals Camera + (IOS) met een dergelijke functie. Toch gebruik ik voor marcofotografie altijd een opzetlensje omdat die nog meer inzoomen op een onderwerp.

1. Je moet zo dicht mogelijk op het onderwerp gaan zitten.

Je zult van zelf merken dat je heel dicht op het onderwerp moet gaan zitten voordat je camera kan focussen. Dit is uiteraard wel mede afhankelijk van hoe groot je onderwerp is. Op een vlieg hoef je minder dicht te zitten dan op de stamper van een bloemetjes. Lukt het scherp stellen niet? Beweeg je telefoon dan met héle kleine stukjes naar achteren (of naar voren), totdat het wel lukt. Het gaat soms slechts om millimeters.

macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie

2. Houd de telefoon stil.

De scherpte-diepte bij een macro foto is heel klein. Als je met je smartphone vanuit de hand fotografeert, zul je dus bij de minst beweging al uit de scherpte zijn. Je zult je smartphone dus zo stil mogelijk moeten houden voor het beste resultaat.  Je kunt ook een bluetooth afstandsbeding of de volumeknop van je oordopjes gebruiken als sluiterknop. Dat scheelt in beweging. Maar dat geldt dus ook voor het onderwerp dat je fotografeert. Als het waait heeft het dus weinig zin om te proberen de stampertjes van een bloemetje te fotograferen.

macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie

3. Bepaal zelf de focus.

Vooral bij ultra close ups als macro foto’s is het belangrijk dat de foto scherp is. Je ziet tenslotte elk kleine detail. Een smartphone focust automatisch. En heeft daar vaak moeite mee. Je helpt je smartphone camera een handje door even op het scherm te tikken en zo het focuspunt te bepalen. De focus wordt daardoor niet alleen sneller, maar zo weet je ook zeker dat het toestel op het juiste punt scherp stelt. Als je je vinger wat langer op het scherm houdt, wordt de focus vastgezet (zogenaamde ‘AE/AF-vergrendeling’). Handig als je op dezelfde plek wilt blijven scherpstellen.

macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie

4. Fotografeer in de ochtend.

‘ s Ochtends vroeg heb je niet alleen mooi licht tijdens het blauwe- of gouden uur, maar je ziet vaak ook nog die mooie dauwdruppels op de bloemen en planten. Dus een keer wat eerder je bed uit is zeker de moeite waard. Overigens zijn spinnenwebben met dauw ook fantastisch om te fotograferen, mits je niet bang bent voor spinnen 😉.

macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie

5. Zorg dat de lens van je camera en opzetlens schoon zijn.

Vaak vergeet men het maar de cameralens op je telefoon wordt snel vies. Vooral vingerafdrukken of stof uit een tas of broekzak komt er op. Maak deze dan ook schoon en let ook op de de opzetlens schoon is.

macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie

6. Voldoende licht

De flits van de smartphone is absoluut af te raden. Zet deze überhaupt altijd uit (ook als je in een donkere omgeving fotografeert). De flitser geeft hard licht, recht van voren (waardoor voorwerpen ‘vlak’ worden) en reikt helemaal niet ver (dus kansloos tijdens concerten en dergelijke 🤔). Het is dus beter om extra licht op een andere manier te creëren. Stukje wit papier of aluminium folie over een kartonnetje kan al reflectie van het zonlicht geven waardoor je onderwerp beter tot zijn recht komt.

7. Kies ongebruikelijke onderwerpen.

Naast de ‘standaard’ bloemetjes, waterdruppels en insecten is het juist ook leuk om in te zoomen met een macrolens op ongewonere onderwerpen. Zoals een pannenlap, roest (werkelijk prachtig om te fotograferen) of een houten bankje.

macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie

8. Nabewerking.

Beoordeel je foto en bekijk of eventuele nabewerking nodig is. Dat kan bijvoorbeeld met de gratis app Snapseed. Niet alleen standaard nabewerking zoals helderheid, contrast etc is soms handig, het is ook leuk om extra effecten toe te voegen. Zoals filters, frames, teksten en nog veel meer.

macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie macrofotografie, smartphone, smartphonefotografie

Wil jij ook graag leren hoe je betere foto’s met je telefoon kunt maken? En hoe je met onder andere macrofotografie aan de slag kunt. meld je dan ook aan voor de workshop Smartphone Fotografie.

Geef een reactie