Mijn 11 favoriete Chrome extensions

Chrome Extentsions Icon

mijn 11 favoriete Chrome extensions

Chrome is mijn favoriete browser. Safari gebruik ik vrijwel alleen op mijn telefoon. En FireFox voor e-facturering aan de Rijksoverheid.
Wat Chrome en Safari betreft is het denk ik ook een kwestie van gewenning. Ik vind de interface van Chrome gewoon prettiger. Het is ook de meeste gebruikte browser in Nederland. Vandaar dat ik een lijst heb gemaakt van mijn 11 favoriete Chrome extensions.

Hieronder vind je mijn 11 favoriete Chrome extensions. Heb jij nog een andere favoriet/tip? Laat mij en de lezers dit weten in de reacties.

1. Remote for Slides
2. Evernote Webclipper
3. Save to Pocket
4. Onetab
5. Fireshot
6. GoFullPage
7. Momentum
8. HTTPS Everywhere
9. uBlock Origin
10. Pinterest
11. 1Password


Remote for Slides
chrome extensionsIk beschik over Apple iWork (zoals Keynotes) en Microsoft 365 Business Standard (zoals PowerPoint). Het meeste gebruik ik denk ik toch Google Drive. Met name voor mijn workshop presentaties gebruik ik altijd Google Slides. Ik vind Google Slides erg handig werken. En daarbij gebruik ik de Chrome Extension Remote for Slides. 

Met Remote for Slides kun je Google Slides op elk apparaat op afstand bedienen zonder dat je extra hardware nodig hebt.

Het werkt heel simpel:
1. Installeer de Chrome-extensie Remote for Slides vanuit de Chrome Web Store.
2. Open je Google Presentatie in de Editor-modus en klik vervolgens op de knop “Present w/ Remote”.
3. Klik vervolgens op de knop “Start Remote” om de 6-cijferige code weer te geven.
4. Voer de 6-cijferige code in de Remote for Slides Progressive Web App (s.limhenry.xyz). Heb je een Android apparaat dan kan het via de Remote for Slides Lite Android App (bit.ly/slides-lite).

Het fijne er aan vind ik is dat ik niet bij mijn laptop hoef te blijven staan voor het doorklikken èn vooral omdat ik dan mijn notities ook direct bij de hand heb. Zo weet ik welke slide er volgt en hoe ik zit qua timing van de workshop. En ondertussen kan ik gewoon door de ruimte lopen.

 


Evernote Webclipper
chrome extensionsIk gebruik Evernote Webclipper om interessante, handige en inspirerende artikelen die ik tegen kom op het internet in mijn Evernote account op te slaan.
Ik kan hiermee url’s, webpagina’s (artikelen), screenshots en pdf’s opslaan.
Het ideale hiervan is als je een artikel opslaat, deze voor altijd beschikbaar in je Evernote-account blijft. Ook als de link naar het oorspronkelijke artikel niet meer werkt. Als je alleen de URL opslaat (dat kan ook) dan kan het zijn dat op een later moment desbetreffende webpagina verwijderd is en dan heb je alleen maar een ‘dode’ link.

 

 


Save to Pocket
chrome extensionsDe Chrome-extensie van Pocket biedt de gemakkelijkste en snelste manier om artikelen, video’s en andere online content op te slaan. Met slechts één klik wordt de verzamelde content op al je apparaten weergegeven in een overzichtelijke, uitgebalanceerde omgeving. Meestal wordt van artikelen alle tekst opgeslagen, echter soms ook alleen de URL naar het artikel. Dat is een nadeel ten opzichte van Evernote.

Ik gebruik Pocket om leuke, informatieve en inspirerende artikelen op te slaan voor mijn nieuwsbrief (De Visuele Communicatie Post). Als ik een artikel op geplaatst in mijn nieuwsbrief, dan tag het artikel als dusdanig zodat ik niet 2x eenzelfde artikel verstuur. Er is een gratis en premium versie verkrijgbaar.

 


Onetab
chrome extensionsDit is vast ook voor jou herkenbaar. Je bent aan het browsen en voor je het weet heb je een heleboel tabbladen open staan. En dan raak je het overzicht kwijt. Onetab is hier voor de oplossing.
Wanneer je merkt dat er teveel tabbladen zijn, klik dan op het OneTab-icoontje om alle tabbladen in een lijst te plaatsen. Wanneer je weer toegang tot de tabbladen wilt hebben, kun je deze individueel of allemaal tegelijk herstellen.

Wanneer je tabbladen in de OneTab lijst zet, bespaar je tot aan 95% geheugen, aangezien je het aantal tabbladen geopend in Google Chrome heeft verminderd. Met OneTab kun je ook eenvoudig alle tabbladen exporteren en importeren als een lijst met URL’s. Je kunt ook een webpagina maken van jouw lijst met tabbladen, zodat je jouw tabbladen eenvoudig kunt delen met een ander apparaat of ander persoon.

Je kunt de tabbladen in de lijst slepen en neerzetten om ze opnieuw te ordenen. Je raakt jouw lijst met tabbladen niet kwijt als je per ongeluk het OneTab-venster sluit, de browser crasht of als je de computer opnieuw opstart.

 


Fireshot
chrome extensionsFireshot kan webpagina’s volledig vastleggen met hoge kwaliteit. Het is mogelijk om een selectie of alleen een zichtbaar deel van de webpagina vast te leggen.
Er is een Lite en een Pro versie. Als je meer functionaliteit wilt, zoals uitgebreide bewerkingstools, opslaan en laden, of geavanceerde opnametechnieken, dan dien je FireShot Pro aan te schaffen.

 

 


GoFullPage

chrome extensionsIk vind GoFullPage de fijnste browser extensie voor het maken van een screenshot van een héle webpagina.
Met één klik wordt de volledige webpagina vastgelegd, je hoeft niet te scrollen.
Je kunt kiezen hoe je jouw screenshot gedownload wilt hebben (PNG, JPG, PDF).

 

Met de premium versie krijg je nog enkele extra functionaliteiten:

  • Afbeelding bijsnijden
  • Afbeelding annoteren
  • Browser/URL opnemen in screenshot
  • Slimme PDF-pagina’s splitsen

 


Momentum
chrome extensionsDit is een extensie die je helpt om focus te behouden gedurende de dag. Wanneer je de Chrome browser start krijg je een persoonlijk welkomstbericht met een inspirerende quote. Vervolgens kun je je doel voor je dag invullen. Je krijgt bij het openen van ieder nieuw tabblad deze boodschap te zien zodat je je focus blijft behouden en productief blijft.

Je kan nieuwe tabbladpagina dus transformeren in een gericht, productief en inspirerend dashboard. Ikzelf gebruik Momentum omdat je steeds weer nieuwe mooie foto’s als tabblad te zien krijgt, de tijd, het weer, een groet (zoals Goedemorgen, Yvonne) en een quote (als je deze optie aanzet). Met een Plus abonnement kun je nog meer toevoegen op je tabblad, zoals een To-Do lijst of een Pomodoro Timer.

 

HTTPS Everywhere
chrome extensions

HTTPS Everywhere is een Firefox-, Chrome- en Opera-extensie die je communicatie met veel grote websites versleutelt, waardoor het browsen veiliger wordt.  Helaas bevatten veel sites nog steeds veel inhoud van domeinen van derden die niet beschikbaar is via HTTPS. Zoals altijd, als het slotpictogram van de browser kapot is of een uitroepteken bevat, blijf je mogelijk kwetsbaar voor sommige kwaadwillenden die actieve aanvallen of verkeersanalyse gebruiken.  HTTPS Everywhere geeft een waarschuwing als een verbinding met een website niet veilig is. Je kunt dan kiezen om toch door te gaan naar de webpagina of om dit af te breken.

 


uBlock Origin
chrome extensions
Een efficiënte adblocker dei weinig processorkracht en geheugen gebruikt. De uBlock Origin is een gratis en open-source, platformonafhankelijke browserextensie voor het filteren van inhoud, voornamelijk gericht op het neutraliseren van inbreuk op de privacy op een efficiënte, gebruiksvriendelijke manier.
Met een grote aan-uitknop in de pop-up kan uBlock voor de huidige website permanent worden in- of uitgeschakeld. Het wordt alleen op de huidige website toegepast; het is geen algemene aan-uitknop.

 


Pinterest-bewaarknop
chrome extensions
Bewaar je lievelingsideeën online zodat je ze later gemakkelijk kunt terugvinden.
Met de Pinterest-bewaarknop kun je ideeën van over heel het internet bewaren, zodat je ze later gemakkelijk kunt terugvinden. Dit kunnen artikelen zijn, youtube-video’s of andere dingen. Ik heb een zakelijk account, waarbij ik ook enkele persoonlijke pinborden heb aangemaakt en deze verborgen. Het is ook mogelijk om visueel ideeën te ontdekken met de Pinterest-bewaarknop. Houd je muisaanwijzer op een afbeelding en klik op ‘Visueel zoeken’ om visueel vergelijkbare ideeën op Pinterest te zoeken.

 

1Password – Password Manager
chrome extensions

1Password doet suggesties terwijl je op internet surft, zodat je gemakkelijk kunt aanmelden bij sites, aanmelden voor accounts en creditcardgegevens kunt invullen. Het functioneert ook als authenticator voor elke site die tweefactorauthenticatie ondersteunt.
Voor deze extensie is een 1Password-lidmaatschap vereist. Als je er nog geen hebt, kun je je aanmelden wanneer je de extensie installeert en gratis proberen.

1Password is een wachtwoordbeheerder die je online veilig houdt. Je wilt voor elke website verschillende wachtwoorden gebruiken, maar het kan moeilijk zijn om ze allemaal bij te houden. Met 1Password hoef je maar één wachtwoord te onthouden. Al uw andere wachtwoorden en belangrijke informatie worden beschermd achter het ene wachtwoord dat alleen u kent. 1Password regelt alles voor je: het genereren, opslaan en invullen van je wachtwoorden.

Wanneer u 1Password extension in de browser gebruikt, worden je gegevens beschermd met hetzelfde beveiligingsmodel dat je 1Password-account altijd beschermt.

Geef een reactie