Favoriete fotografie apps

Ik schreef al eerder enkele een blogs over mijn favoriete fotografie apps.
Maar de markt van apps is sterk aan verandering onderhevig. Apps verdwijnen of krijgen een major update en er komen steeds nieuwe apps bij. Ik merk dat sommige apps niet van mijn telefoon verdwijnen, maar anderen weer wel. En dat ik een app in een bepaalde periode heel veel gebruik totdat ik weer iets nieuws ontdek en desbetreffende app op de achtergrond verdwijnt en soms zelfs dus helemaal van mijn telefoon verdwijnt.

Omdat vele van ons soms door de bomen het bos niet meer zien, bij dezen mijn favoriete fotografie en beeldbewerking apps op dit moment.
Ik heb zelf trouwens een iPhone 6 Plus.

De apps staan in random orde.

Camera+

Ik fotografeer zelden met de camera app van de iPhone zelf. Eigenlijk fotografeer ik alleen panorama foto’s met deze camera. Alle andere foto’s die ik maak, maak ik met de app Camera +. Ten eerste omdat je bij deze app kunt instellen met welke kwaliteit er gefotografeerd worden. En met name als ik alleen maar een foto maak om snel te delen via social media of met vrienden via whatsapp (de zogenaamde kiekjes) dan hoef ik geen foto’s met hoge resolutie. Het bestandsformaat wordt dan onnodig groot. Daarnaast vind ik het focussen en ook de belichting veel fijner en subtieler werken met deze app dan met de standaard camera app. Overall vind ik dus dat de app Camera+ betere kwaliteit foto’s oplevert dan de standaard camera app. Zolang al dat ik een iphone als telefoon heb staat deze app er op.

favoriete fotografie en beeldbewerking apps, workshop smartphone fotografie

Camera + voor iOS.

 

Enlight

Deze app heb ik pas sinds een paar maanden op mijn telefoon staan en is momenteel mijn favoriete app voor beeldbewerking. Sinds ik Enlight op mijn telefoon heb, gebruik ik Snapseed (zie hieronder) een stuk minder. Onder andere omdat Enlight prachtige filters heeft. *). Verder kun je bij Enlight werken met maskers, waardoor je kunt bepalen waar een aanpassing wel effect op moet hebben en waar niet.

*) Ja, ik gebruik (soms) ook filters en ik zet er nooit de hashtag #nofliter bij. Dat vind ik zo’n onzin hashtag. Je gebruikt namelijk altijd een filter. Bijvoorbeeld het filter van je eigen oog (wat neem ik wel in beeld en wat niet). En ook de camera zal het zelden precies zo weer kunnen geven als jij het ziet en gooit er ook ‘een filter’ over heen. En zodra je op je telefoon je foto bewerkt (bijvoorbeeld contrast of helderheid aanpassen) gebruik je ook een filter. Dus ook al gooi je er bewust geen ‘standaard’ filter over heen, toch zal de foto altijd in welke hoedanigheid dan ook ‘gefilterd’ zijn.


favoriete fotografie en beeldbewerking apps, workshop smartphone fotografie

Enlight voor iOS

 

Snapseed

Dé beeldbewerking app sinds jaren. Snapseed is een app voor fotobewerking, inmiddels eigendom van Google. Het is een duidelijke, en vooral intuïtieve app in het gebruik. Je kunt bijvoorbeeld heel simpel een foto bijsnijden, de helderheid aanpassen en filters toepassen, zoals bijvoorbeeld een Zwart/Wit filter. 

Deze app gebruik ik regelmatig en vooral de subtiele manier waarop je foto’s kunt bewerken bevalt mij zeer goed. Ik gebruik vooral de tools. Van de filters gebruik ik alleen soms de focusfilter. Alle andere filters gebruik ik nooit. Daarvoor gebruik ik nu dus vooral de app Enlight, alhoewel ik ook daarvoor zelden de filters van Snapseed gebruikte. De app Snapseed is ook onderdeel van mijn workshop smartphone fotografie, waarbij we uitgebreid stil staan bij alle mogelijkheden en met diverse oefeningen aan de slag gaan om de app onder de knie te krijgen.

favoriete fotografie en beeldbewerking apps, workshop smartphone fotografie

Snapseed voor iOS.
Snapseed voor Android.

 

touchRetouch

Dit is een retouch app en werkt best aardig. Ik gebruik deze app vooral bij de fotografie van mijn miniatuur-foto’s. Daarbij moet ik soms een stukje touw of een klein plakkertje (zodat een poppetje niet omvalt) weghalen en ook dat doe ik dus gewoon op mijn telefoon. Alhoewel het niet altijd even makkelijk is om met je vinger te retoucheren. Maar deze app is zeker de moeite waard.

favoriete fotografie en beeldbewerking apps, workshop smartphone fotografie

touchRetouch voor iOS.
touchRetouch voor Android.

 

SKRWT

Deze app is erg handig wanneer je gebouwen of interieurs fotografeert. Je kunt met deze app namelijk zorgen dat ‘ omvallende’ gebouwen en muren rechtgezet worden. Je kunt dus de vervorming uit je foto halen. Ook een scheve horizon kun je met deze app rechtzetten. Heel fijn en simpel in gebruik.

favoriete fotografie en beeldbewerking apps, workshop smartphone fotografie

SKRWT voor iOS.
SKRWT voor Android.

 

Phonto

Phonto is een app om tekst aan een foto toe te voegen. Ik gebruik deze app puur en alleen om mijn website en copyright toe te voegen aan de foto’s die ik deel via social media. Maar je kunt op allerlei manieren tekst toevoegen en je hebt keuze uit meer dan 200 fonts. Voeg je graag tekst toe aan je foto’s, probeer deze app dan ook zeker eens een keer uit.

favoriete fotografie en beeldbewerking apps, workshop smartphone fotografie

Phonto voor iOS.
Phonto voor Android.

Ik heb nog veel meer fotografie en beeldbewerking apps op mijn telefoon staan, maar dit zijn momenteel toch wel mijn favorieten. Wat zijn jouw favorieten? Laat het mij weten via een reactie hieronder.

Ik deel mijn foto’s op Instagram en op mijn Facebook pagina. Leuk als je mij daar ook komt volgen.

 

Geef een reactie