Een zoom lens voor een smartphone… Zou dat iets zijn of is het prullaria?

Ik kocht bij de Action een smartphone zoom lens voor slechts € 3,89.

Review zoom lens voor de smartphone

De zoom lens kun je met een mounting clip op de camera van je telefoon zetten.
De zoom lens heeft een 12x vergroting en met de ring vooraan de lens stel je scherp (focus functie).

Review zoom lens voor de smartphone   Review zoom lens voor de smartphone

 

 

 

De onderstaande foto’s zijn onbewerkt.

Review zoom lens voor de smartphone

Review zoom lens voor de smartphone

Wat opvalt is dat het zoom bereik enorm is. Beter zelfs dan ik had verwacht. Wel is alleen het midden goed scherp te krijgen.
De buitenste randen zijn altijd wazig.

Review zoom lens voor de smartphone

Review zoom lens voor de smartphone

Het is belangrijk om de mounting clip heel nauwkeurig op de cameralens te zetten. Ik heb een extra dun hoesje dus dan gaat het gelukkig ee stuk beter.
Zet je de lens er niet goed op, dan krijg je donkere gedeeltes in je foto’s te zien. In de bovenste foto is rechts bijvoorbeeld donkerder.

Mijn lens heeft ook een klein fabrieksfoutje… In de foto hierboven zie je het vooral goed, er zit een donker vlekje in de foto. De lensen (voor en achter) zijn schoongemaakt. Het bevindt zich dus in de zoom lens zelf. Dat wordt dus retoucheren (photoshoppen), zoom lens demonteren en schoonmaken of een nieuwe kopen (voor € 4 kan dat wel).

Review zoom lens voor de smartphone

Verder is het belangrijk te weten dat door de sterke vergroting het fotograferen zonder statief heel erg lastig is. Elke minimaal trilling maakt je foto onscherp.
Bovenste foto is op een statief genomen. Zoals je ziet blijven de buitenste randen vaag. Maar zonder statief is het bijna niet te doen om te fotograferen met een dergelijke zoom lens.

Wil je ook een zoom lens voor je smartphone? Je kunt dus een simpele en goedkope versie bij bijvoorbeeld een Action halen. Tip: kijk voor aanschaf met je oog door de zoom lens (deze fungeert namelijk ook als verrekijker en dan kun je direct zien of er geen vlekjes/beschadigen in zitten).
Je kunt ook voor duurdere (merk) zoom lenzen gaan. Ik had in het verleden meestal lenzen van Olloclip. Hele goede lenzen, maar logischere wijs daardoor ook een stuk duurder. Het nadeel is dat deze lenzen vaak voor een bepaald type telefoon gemaakt worden. Zodra je overstapt op een nieuwere versie of ander merk, kun je de lenzen meestal niet meer gebruiken. Dus ikzelf kies tegenwoordig voor simpele universele opzetlenzen. Alleen de volgende keer wel even controleren of het product in goede staat is ;-).

 

Wil je graag leren hoe je met je smartphone in plaats van kiekjes voortaan topfoto’s maakt? Meld je dan aan voor de workshop Smartphone Fotografie.

Geef een reactie