Foto op forex laten afdrukken

Een tijdje geleden werd ik benaderd door Drukwerknodig.nl met de vraag of ik een product van hen zou willen beoordelen.
Ik vind het altijd leuk en goed om verschillende aanbieders van (foto)drukwerk te beoordelen. Het is namelijk belangrijk dat een afgedrukte foto er goed uit komt te zien.

Dit hangt van een aantal factoren af:

  • grootte van je foto in combinatie met grootte van de afdruk;
  • kwaliteit van je foto (belichting, ruis etc);
  • gebruikte camera (telefoon versus spiegelreflex camera);
  • materiaal waarop je de foto laat afdrukken;
  • en uiteraard de kwaliteit van de drukker.

Ik heb er voor gekozen om een foto op forex te laten afdrukken. Ik heb daarbij dezelfde foto gekozen die ik in het verleden op canvas heb laten drukken (bij een andere drukker).

Specificaties afdruk: Forex 5 mm, 90 x 60 cm, full color.

Hieronder zie je de originele foto en een foto van een afdruk op canvas.

Wat is forex?

Forex staat ook wel bekend als PVC-kunststof. Het is een stevige, witte kunststof die waterbestendig is en een strakke structuur heeft. Hierdoor is het materiaal zeer geschikt om een foto op te bedrukken. Het materiaal is zeer licht, waardoor het makkelijk te verplaatsen is. Tegelijkertijd is het materiaal steviger dan foam, reflecteert het niet en is het UV- en waterbestendig. Hierdoor is het geschikt voor zowel binnen- als buitengebruik. Ook behoudt een forex foto een hoge kleurechtheid en zijn helder, scherp en detailrijk.

Review foto op forex

De foto kwam keurig verpakt aan. Kans op beschadiging tijdens transport is denk ik minimaal.
Het materiaal is inderdaad zeer licht dus ook op een gipswand kun je dit product prima ophangen.

Foto op forex gedrukt

Door het ‘gladde’ materiaal is het minder ‘korrelig’ dan bijvoorbeeld een afdruk op canvasdoek. Ik heb de foto opgehangen en daarna weer weggehaald. Het valt mij op dat het materiaal wel snel een kromming krijgt. Dat de foto wat van de muur afkomt door de afstandhouders heeft een mooi effect.

Wat het drukwerk zelf betreft deze is goed scherp. Wel zie ik een duidelijk kleurverschil met de originele foto en ook de foto op canvasdoek gedrukt.
Er lijkt een wat paarsachtige zweem over heen te zitten. Tevens is de afdruk wat ‘zwaarder’. Daarmee bedoel ik dat er de zwarttinten harder zijn en de afdruk wat donkerder is.

Het is wel zo dat ik dit zie omdat ik de foto heb gemaakt en vergelijkingsmateriaal heb. Een ander persoon zou dit niet opvallen of als hinderlijk ervaren.

Foto op forex gedrukt

Tevens mag en kun je het niet helemaal met elkaar vergelijken want elk materiaal heeft een ander effect op een fotoafdruk. Ook lichtval op drukwerk heeft ook effect (maak je een foto van je drukwerk met daglicht of kunstlicht, veel of weinig licht etcetera). De foto van jouw foto (drukwerk) wordt zo ook beïnvloedt.

Daarom is het altijd verstandig om je drukwerk op verschillend materiaal bij een en dezelfde drukker te laten doen. 1 fotoafdruk dient dan als referentie waarop de andere afdrukken op worden afgestemd. En vraag bijvoorkeur een proefdruk (vooral als je hoge kwantiteit gaat bestellen). 

Ik heb in mijn functie als marketeer bijna 14 jaar samen gewerkt met drukkers en zowel de opmaak van een bestand als het drukwerk is complex. Ik heb regelmatig bij drukkers aan de drukpers gestaan om te finetunen, met name bij verpakkingswijzigingen (ik heb gewerkt bij een foodfabrikant).

Als ik inzoom op de afdruk zie je pas goed hoe scherp de afdruk is. De poppetje zijn modelbouw trein figuurtjes op een schaal van 1:87 (H0) = circa 2 cm hoogte). 

Foto op forex gedrukt

Unboxing video product foto op forex 

Een foto op forex ophangen

Wanneer je de foto op forex op wilt hangen, kun je een zwevend ophangsysteem bijbestellen. Dit ophangsysteem bestaat uit twee platen die je snel en makkelijk kunt monteren, twee hangers van 7x7cm en vier afstandhouders. Met dit ophangsysteem komt de foto een klein stukje van de muur af te hangen, waardoor deze lijkt te zweven. Dit geeft de foto ook wat meer diepte. Je kunt er ook voor kiezen om een ezel (staander) te bestellen. Hiermee kunt je de foto neerzetten.

Foto op forex gedrukt

Al met al ben ik niet ontevreden. Vooral de scherpte van de afdruk spreekt mij erg aan. Een volgende keer zou ik wel eerst een drukproef willen zien om kleur en lichtafwijkingen te voorkomen. Ook ben ik benieuwd hoe het materiaal (forex) zich houdt op langere termijn.

 

TIP: lees ook de blogpost Review fotoboek gedrukt door Fotofabriek

TIP: bekijk ook de overige foto’s van mijn autonome project Imagine and Create

 

Disclaimer: Ik heb alleen de foto op forex van Drukwerknodig.nl ontvangen. De review is op persoonlijke titel en ik heb er geen belang bij als je na aanleiding van mijn blogpost een product bij hen besteld. Ik verdien dus geen commissie over een aankoop die bezoekers van mijn blog doen bij Drukwerknodig.nl. Ik kan geen oordeel geven over ander drukwerk dat men aanbiedt aangezien ik daar geen ervaring mee heb. Deze blogpost gaat dus alleen over de foto op forex die ik heb ontvangen. Ik ben niet aansprakelijk voor bestellingen en de kwaliteit ervan bij deze drukker.

 

Geef een reactie