Dagje Rotterdam
Op 27 november stond er een dagje uit, samen met mijn ouders, in Rotterdam gepland.

Als eerste gingen we naar het Nederlands Fotomuseum in de wijk Kop van Zuid. Al meerdere malen ben ik in dit museum geweest, maar mijn ouders niet. Dus hoog tijd voor een rondleiding. De hoofdtentoonstelling op dit moment (t/m 11 jan 2015) is van de Amerikaanse fotograaf Mark Cohen, genaamd Dark Knees. Meer dan honderddertig vintage afdrukken, gemaakt tussen 1969 and 2012, zijn er momenteel te zien in het museum. De eigenzinnige stijl van fotograferen springt direct in het oog en Mark Cohen wordt dan ook geplaatst in een lange traditie van grote straatfotografen zoals Eugène Atget, Robert Frank en Garry Winogrand.
De tweede tentoonstelling is van Ilvy Njiokiktjien met het omvangrijke fotografieproject Slagroomtaart en slingers, Nederland in 100 verjaardagen. Ook deze tentoonstelling is nog t/m 11 jan 2015 te bewonderen in het Fotomuseum. Ilvy startte met dit project in opdracht van Fotoweek, nadat zij tot de eerste Fotograaf des Vaderlands was uitgeroepen. Na Fotoweek is zij zelf door gegaan met dit project en heeft alle verjaardagen tussen de een en de honderd in beeld gebracht. Omdat deze foto’s soms een feest der herkenning zijn hebben we hier met zijn gedrieën nog het meest van genoten. En uiteraard ontbraken de ansichtkaarten niet, waarvan je een gratis pakketje mocht meenemen om te versturen.
Volgende stop was de Markthal in Rotterdam.
De Markthal is een architectonisch icoon nabij Station Blaak in Rotterdam, ontworpen door het befaamde architectenbureau MVRDV. Voor Nederland betekent de realisatie van dit project de eerste overdekte markthal, maar ook in de wereld is de combinatie met woningen in de overkapping uniek.
De Markthal is net open en nu al verkozen tot beste foodmarket van Europe. De Britten verkiezen het foodwalhalla van Rotterdam boven hun eigen Dalston Food Market in Londen. En inderdaad is het een geweldig complex. Niet alleen qua architectuur en interieur, maar uiteraard ook vanwege de verschillende eettentjes, van een Marokkaans eethuis tot een Italiaanse trattoria. En de verschillende food speciaalzaken, zoals een kookwinkel. Bij de verschillende standjes op de marktvloer kun je bij de meeste een proeverij van 1-2 euro kopen. Zo kun je van elke standje wat proeven. Lekker en heel slim.

Next stop, de Kunsthal. Ook in dit museum waren mijn ouders nog niet eerder geweest, dus leuk om hen dit te laten zien. Met de tentoonstelling Designing 007: Fifty Years of Bond Style. Deze is nog t/m 8 februari 2015 te zien en ik raad je aan om ook echt even te gaan kijken.
Zelfs als je niets om James Bond geeft is het absoluut de moeite waard. Meer dan 500 gadgets, kostuums, iconische auto’s, story boards, grafische ontwerpen, rekwisieten en de vele filmfragmenten maken het een onvergetelijke tentoonstelling.
Er mocht niet gefotografeerd worden in de tentoonstellingsruimte, dus daar heb ik mij braaf aan gehouden. Ikzelf vond vooral alle grafische ontwerpen en storyboards ontzettend gaaf en inspirerend om te zien. Een echte aanrader!
Een hele bijzondere andere tentoonstelling is ‘Museum op schaal 1/7’.

Dat was de eigenlijke reden dat ik naar de Kunsthal wilde. Ik heb een voorliefde voor miniatuur objecten en items op schaal gebouwd.
Deze tentoonstelling bestaat uit maar liefst honderd miniatuur museumzalen waarin presentaties te zien zijn van Belgische kunstenaars. ‘Museum op schaal 1/7′ is een initiatief van de Belgische galeriehouder Ronny Van de Velde. Honderd Belgische kunstenaars tonen hun eigen werk in miniatuurzalen van 1.00 x 0.65 x 0.60 meter, op een schaal van 1:7.
Deelnemende kunstenaars zijn o.a Jan Fabre, Koen Vanmechelen, Jan de Cock, Luc Tuymans, Ann Veronica Janssens, Peter de Cupere, Anne-Mie van Kerckhoven en bijvoorbeeld ook de bekende fotograaf Stephan Vanfleteren, wiens werk momenteel ook te zien is in het Rijksmuseum. Zie ook mijn eerdere blog die ik hier over schreef.
