Teken je weg naar succes: de voordelen van het gebruik van Sketchnoting in zakelijke bijeenkomsten.

Heb je ooit een lange, saaie zakelijke bijeenkomst bijgewoond en moeite gehad om betrokken te blijven? Ben je ooit belangrijke details van de vergadering vergeten, ook al heb je gedetailleerde aantekeningen gemaakt? Als dat het geval is, is het slim om sketchnoting op te nemen in je notitieproces. Oftewel teken je weg naar succes.

Sketchnoting is een vorm van visueel notities maken waarbij woorden en afbeeldingen worden gebruikt om informatie vast te leggen en te ordenen. Door visuele en verbale aanwijzingen te combineren, kunnen sketchnotes je helpen informatie beter te begrijpen en te onthouden, en deze effectiever aan anderen te communiceren.

Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van sketchnoting tijdens jouw zakelijke bijeenkomsten:
Verbeterde creativiteit: Sketchnoting moedigt je aan om creatief en visueel te denken, wat kan leiden tot nieuwe inzichten en ideeën die je misschien niet had bedacht met traditionele methoden voor het maken van notities.

Teken je weg naar succes

Verbeterde geheugenretentie: Studies hebben aangetoond dat we informatie beter onthouden wanneer deze in een visueel formaat wordt gepresenteerd. Sketchnotes kunnen je helpen belangrijke details van je vergaderingen te onthouden lang nadat ze zijn beëindigd.

Teken je weg naar succes

Duidelijkere communicatie: Sketchnotes kunnen je helpen complexe ideeën en concepten duidelijker aan anderen over te brengen. Door visuele aanwijzingen te gebruiken, kun je jouw collega’s helpen jouw ideeën en perspectieven beter te begrijpen.

de voordelen van het gebruik van Sketchnoting in zakelijke bijeenkomsten

Verhoogde betrokkenheid: Sketchnoting kan vergaderingen boeiender en interactiever maken. Wanneer je actief tekent en aantekeningen maakt, is de kans groter dat jij en je collega’s gefocust en betrokken blijven bij de discussie.

Teken je weg naar succes

Georganiseerde informatie: Sketchnotes kan je helpen informatie te ordenen op een manier die voor jou logisch is. Door visuele verbanden te leggen tussen ideeën en concepten, kun je beter begrijpen hoe ze zich tot elkaar verhouden.

 

Om aan de slag te gaan met sketchnoting tijdens jouw zakelijke bijeenkomsten, volgen hier enkele tips:
Kies de juiste hulpmiddelen: Gebruik pennen, stiften of potloden die je prettig vindt om te gebruiken. Je kunt ook een tablet of ander digitaal apparaat gebruiken als je dat wilt.

Maak een lay-out: plan uit hoe je jouw notities op de pagina gaat ordenen. Dit kan het tekenen van een centrale afbeelding zijn of het gebruik van kolommen om verschillende onderwerpen van elkaar te scheiden.

Tenen je weg naar succes met Sketchnoting

Gebruik symbolen en iconen: gebruik eenvoudige symbolen en iconen om verschillende ideeën en concepten weer te geven. Gebruik bijvoorbeeld een gloeilamp om een idee weer te geven of een dollarteken om een financieel concept weer te geven.

Visualiseren abstracte begrippen

Houd het simpel: probeer geen kunstwerk te maken. Het doel van sketchnoting is om informatie snel en effectief vast te leggen en te ordenen.

snel en simpel tekenen

Oefenen: Zoals bij elke vaardigheid, vergt sketchnoting oefening. Begin met het in je persoonlijke leven te gebruiken, bijvoorbeeld bij het maken van aantekeningen tijdens een telefoongesprek of tijdens het luisteren naar een podcast.

practice visual notetaking

Concluderend kan het opnemen van sketchnoting in jouw notitieproces een positieve invloed hebben op jouw productiviteit, geheugenbehoud en communicatieve vaardigheden. Door visuele aanwijzingen te gebruiken om informatie vast te leggen en te ordenen, kun je jouw creativiteit vergroten, jouw geheugen verbeteren en effectiever communiceren met jouw collega’s. Dus, de volgende keer dat je je in een zakelijke bijeenkomst bevindt, waarom probeer je dan niet eens sketchnoting? Het kan je alleen maar helpen om meer succes in je carrière te behalen.

NB: dit artikel is ook in het Engels gepubliceerd op mijn LinkedIn page.

 

Gerelateerde blogposts:
Hoe teken je een praatplaat?
15 tools voor digitaal zakelijk tekenen

Geef een reactie