Burning House

“If your house was burning, what would you take with you? It’s a conflict between what’s practical, valuable and sentimental. What you would take reflects your interests, background and priorities. Think of it as an interview condensed into one question.”

Dat is de vraag die gesteld wordt op de website van The Burning House Project. Initiatiefnemer is Foster Huntington. Hij vroeg zich af wat hij zou meenemen als zijn huis in brand zou staan. Hij verzamelde zijn spullen en maakte er een foto van. Daarna vroeg hij aan een paar vrienden hetzelfde te doen. Op 10 mei 2011 lanceerde hij de website The Burning House met 10 foto’s. Binnen een paar uur voegde een totaal onbekende een foto toe. Binnen een paar dagen was zijn website nieuws in de media. Blijkbaar raakte dit project vele mensen.

Maar Huntington wilde juist ook de mensen bereiken die geen internet hebben. Dus reisde hij rond op zoek naar allerlei soorten mensen en stelde hen de vraag: ‘wat zou je meenemen als je huis in brand zou staan?’. Inmiddels kan iedereen zijn foto uploaden naar de website The Burning House.

Het stond al langer op mijn lijstje om ook eens een dergelijke foto te maken. Nu ik de foto heb gemaakt lijkt het mij vooral ook interessant om straks over pakweg 5 jaar nogmaals een dergelijke foto te maken. Zal deze dan hetzelfde er uit zien? Of zal ik dan wellicht andere spullen belangrijker vinden…?

What would I take?

burninghouse

Beer: Mijn knuffelbeer heb ik al van mijn geboorte. Dat is volgens mij een van de spullen met de grootste emotionele waarde.
Camera: Mijn polaroid camera. ik neem niet mijn spiegelreflex mee, want die is toch aan vervanging en een brand zou een goed excuus zijn ;-).
Paspoort en portemonnee: Ik heb altijd gezegd (met name tijdens reizen): zolang je een bankpasje en paspoort hebt, kom je er wel. Meer heb je niet nodig.
Telefoon: Omdat ik dan mijn ouders kan bellen voor een slaapplek :-).
Externe harddisk en Time Machine: Ik zou al mijn externe harde schijven en Time Machine (aan de Imac) pakken. Hierop staat in feite mijn hele leven (foto’s, werk etc).
Tekenspullen: Ik zou mijn copic makers en tekenpennen pakken. Dit zijn wel makkelijk te vervangen, maar toch…
Mijn mindmaps: Ik maak elk jaar rond het nieuwe jaar mindmaps over het afgelopen jaar en het komende jaar. Ook al staan deze ook digitaal op de externe schijven, ik zou het erg jammer vinden als de papieren versies verloren zouden gaan.
Boeddha en Maria: deze beeldjes en rozenkrans hebben ook een grote emotionele waarde.

Wat mij opviel toen ik rond liep in mijn huis om spullen te verzamelen is dat ik bij heel veel dacht: dit is makkelijk te vervangen. Zo heb ik uiteindelijk geen een boek gepakt terwijl ik eigenlijk aan sommige boeken best veel waarde hecht. Blijkbaar koos ik toch vooral voor de praktische dingen en een aantal spullen waar ik echt aan gehecht ben.

De vraag aan jou: wat zou jij meenemen als je huis in brand zou staan?

Geef een reactie