Een mandala tekenen.

Veel werk, maar niet met de tekenapp Procreate op je iPad. Het is bijna magisch om te zien hoe hiermee een mandala ontstaat.

Wat is eigenlijk een mandala?

De mandala, in het Sanskriet (oud-Indische taal) wil dat ‘cirkel’ of ‘centrum’ zeggen. Het is een term die te herleiden is naar het Tibetaans boeddhisme en de Tibetaanse kunst. De cirkel staat voor oneindigheid van het leven, de kosmos wordt er mee voorgesteld. Boeddhisten maakten mandala’s vaak als het beoefenen van meditatie: het klusje vergt nogal wat aandacht namelijk. Ze deden dit met gekleurd zand: in opperste concentratie goten ze dit zand in kleine vakjes in de mandala, net zolang totdat er een schilderij van gekleurd zand ontstaan was. Als ze dit klusje geklaard hadden, maakten ze de mandala ‘kapot’ en begonnen opnieuw.

Vaak zijn de mandala’s symmetrisch, maar dat hoeft niet per se. Soms zie je afbeeldingen op een originele basis van bloemen of tekens of er zijn oosterse tekens verwerkt in de mandala. Alles is wel altijd gerangschikt rond een middelpunt. Tegenwoordig zie je mandala’s in onze westere wereld in allerlei vormen verschijnen.

Lees voor meer informatie over mandala’s en bekijk een timelapse van het tekenen van een mandala in mijn vorige blogpost.

 

Wil je graag meer leren over het tekenen op je iPad in combinatie met de app Procreate? Meld je dan aan voor de workshop Digitaal Tekenen.

 

Geef een reactie