Waarom beeld meer zegt dan duizend woorden….

We leven sinds kort in een bijna surrealistische wereld. Sinds de uitbraak van het coronavirus (COVID-19) staat de wereld stil.
Om verdere verspreiding te voorkomen is een van de belangrijke maatregelen, die wij allemaal dienen op te volgen, je handen goed en regelmatig te wassen.

Maar hoe weet je nu wat goed je handen wassen inhoudt?

Op de website van het RIVM staat dit als volgt omschreven:

Hoe moet ik mijn handen wassen?

Volg tijdens het handen wassen de volgende stappen:

  • Maak je handen goed nat.
  • Neem wat vloeibare zeep uit een pompje.
  • Wrijf de handen lang genoeg over elkaar, zorg dat de boven- en onderkant goed bedekt zijn met zeep.
  • Wrijf hierbij goed alle vingertoppen in.
  • Wrijf ook tussen de vingers.
  • Neem ook de polsen mee.
  • Spoel de zeep zorgvuldig af met stromend water.
  • Droog je handen goed af, vergeet hierbij niet de huid tussen de vingers.

Prima op zich, toch? Helder omschreven en best duidelijk. Je moet het een paar keer doorlezen, maar dan weet je het denk ik wel.

Maar ze hebben gelukkig ook een video toegevoegd. Dat maakt het al een stuk duidelijker.

 

 

De WHO heeft een infographic gemaakt (tekst + beeld). Althans, die bestond al, maar wordt nu wereldwijd gedeeld.

Uitleg handen wassen

Ik vind deze infographic en ook het filmpje van het RIVM een stuk duidelijker dan wanneer alleen de tekst/uitleg vermeld staat. Dus de communicatie over het goed handen wassen en de manier waarop is op zich best duidelijk.

Het enige wat eigenlijk ontbreekt ontbreekt is wáárom moet je zó je handen dient te wassen…. Natuurlijk kun je zelf wel bedenken dat dit is om je handen dus goed schoon te maken en vrij van virussen/bacteriën. Maar toch vind ik onderstaand filmpje het beste uitleggen hoe èn vooral waarom je precies op die manier je handen dient te wassen.
Het filmpje kwam voorbij op twitter. Ik weet helaas niet wie de maker is, ik denk een Italiaanse arts. En ook al versta ik hem niet, door de video en de icoontjes rechtsonder in snap ik nu precies waarom het zo belangrijk is je handen te wassen exact volgens de instructies. Dit had ook bijvoorbeeld ook door middel van een animatie duidelijk gemaakt kunnen worden, maar dit filmpje is makkelijker en vooral sneller te maken en daardoor direct te delen.

Beeld zegt meer dan duizend woorden. Het klinkt als een cliché, maar het is wel waar.

 

NB: Ik ben geen medisch expert en deze blogpost is puur om te laten zien wat het verschil is tussen het gebruik van tekst, tekst met afbeeldingen en video/animatie. Voor alle maatregelen en adviezen rondom het corona virus kun je terecht op de site van het RIVM.

disclaimer

Geef een reactie