Minder fotograferen

Waarom we minder moeten fotograferen of eigenlijk vooral anders zouden moeten fotograferen.

Ik zag laatst een filmpje voorbij komen over waarom we meer zouden moeten tekenen en minder fotograferen.

Why We Should Draw More (and Photograph Less)

Op zich ben ik het eens met dit filmpje. Sinds we de smartphone hebben, maar eigenlijk al vanaf het moment dat we digitaal kunnen fotograferen kijken we niet echt meer. We kunnen lukraak foto’s maken en achteraf kunnen we altijd nog kiezen wat wel en wat niet te behouden.

Ook zijn we, doordat we zo bezig zijn met tig foto’s te maken van het moment, ons helemaal niet meer bewust van het moment zelf. We genieten helemaal niet van het moment zelf, maar zijn vooral bezig met foto’s te maken en kijken alleen maar naar een verlicht schermpje.

Dat was wel anders toen we nog op film fotografeerde. Dan maakte je niet 10x een foto van een hetzelfde onderwerp. Je schoot hooguit 2 foto’s, maar meestal zelfs maar 1, hopende dat deze gelukt zou zijn. Je dacht dus veel beter na over wat je wilde fotograferen. En de rest van de tijd genoot je van het moment zelf, van het mooie uitzicht bijvoorbeeld.

Als je tekent kijk je over het algemeen veel beter naar je omgeving en het onderwerp. Je let vooral ook veel meer op details. Dat doe je in de (digitale) fotografie vooral ook als je liefhebber bent van macrofotografie. Dan bestudeer je de details ook veel meer. Als je tekent neem je veel meer de tijd en ben je je volledig bewust van het bijzondere moment, het bijzondere onderwerp en/of prachtige omgeving.

Toch ben ik van mening dat je ook prima kunt leren om met behulp van fotografie echt te kijken en tegelijkertijd vooral ook te genieten van het moment. Een geweldige manier hiervoor is om te gaan fotograferen met een polaroid camera. De polaroid camera is helemaal terug van weg geweest. En net als bij het fotograferen met een rolletje schiet je niet eindeloos. Je kijkt veel beter en denkt beter na over hoe en wat je wilt fotograferen. En hoe je dit bijzondere moment in een foto kunt vastleggen.

Een andere manier is om met jezelf af te spreken dat je maar één foto mag maken (met je digitale camera en/of smartphone). Dus loop je in het bos, wandel je op het strand, ben je in de bergen, loop je in een stad, ben je met vrienden op stap. Je mag slechts 1 foto maken. Je zult merken dat je snel al heel anders en beter naar je omgeving gaat kijken. Probeer het maar eens uit. Bijvoorbeeld bij de eerste volgende zonsondergang die je graag wilt vastleggen…. Het vergt wat discipline van jezelf, maar maak dan eens slechts 1 foto en geniet daarna vooral van het moment zelf.

Geef een reactie