‘Let The Wheel Decide’

Wat zal ik vandaag gaan doen? Het is December en door de vele feestdagen noemen we in Nederland deze maand ook wel de ‘feestmaand’ van het jaar. Dit is een informele benaming. In deze beginnende winter zijn de dagen het kortst, daarom heet deze maand ook wel ‘donkere maand’.

December is de maand waarin de winter officieel begint. Volgens de meteorologische kalender start de winter op 1 december. De astronomische winter begint officieel op de kortste dag van het jaar. De kortste dag van het jaar wordt ook wel ‘midwinter’ genoemd, omdat de zon dan aan het laagst van de hemel staat. De midwinter vindt meestal op 21 december plaats. Na deze kortste dag worden de dagen langzaam weer langer en de nachten korter. De winter begint, buiten wordt het kouder.

Naast de feestdagen zoals sinterklaas, Kerstmis en Oud & Nieuw is December voor velen ook de maand van terugkijken, vakantie nemen, opruimen en uitrusten.
Soms is heel druk (kerst stress) en soms heb je een dag van afkicken ofetwel ‘Wat zal ik vandaag gaan doen?’

Voor zulke dagen kun je een draai geven aan onderstaand wiel voor suggestie wat te doen vandaag.

Tekst gaat onder het wiel verder…

 

 

Waarom verveling echter ook belangrijk is.

Verveling is iets dat deel uitmaakt van ons dagelijks leven. Maar waarom hebben we het dan alleen over de negatieve kanten? Een logische gedachte is dat verveling ook nuttig moet zijn. En dat is ook zeker het geval. Vervelen is allesbehalve saai. En wel om de volgende redenen:

1. Nieuwsgierigheid.

Verveling kan leiden tot het bedenken en aanpakken van nieuwe ideeën. Verveling heeft er misschien voor gezorgd dat de mens is gaan ontdekken en zich zo over de continenten heeft verspreid. Misschien heeft het wel geleid tot het kunnen maken van vuur, door het tegen elkaar aan wrijven van stokjes.

2. Een zinvol leven

Soms is vervelen een teken van het verlangen naar meer voldoening in het leven. Luisteren naar jezelf en wat je voelt, lukt niet als je altijd maar aan het rennen bent.

Verveling geeft ruimte om jezelf en je wensen te ontdekken:

  • Wat wil ik?
  • Wat voel ik?
  • Welke talenten heb ik?
  • Wat zijn mijn ambities?

Je hebt zelfbewustzijn nodig om na te gaan wat je voelt en écht wilt. Door verveling structureel uit de weg te gaan, ontdek je jouw passies en talenten niet.

3. ‘Out of the box’ denken

Verveling kan dus leiden tot veel nieuwe inzichten. We gaan andere dingen proberen, experimenteren en zoeken naar andere oplossingen. Zo vinden we nieuwe toepassingen voor alledaagse dingen.

Daarnaast heeft je hoofd de kans om alle kanten op te gaan. Dit zorgt voor verschillende associatieve en creatieve manieren van denken. Omdat we in onze omgeving, buiten onszelf, geen stimulans hebben, gaan we dit binnen onszelf zoeken. We kunnen van alles in onze fantasie. We kunnen dan ‘out of the box’ denken.

4. Het stimuleert je brein

Door drukte of stress geven we onszelf vaak geen ruimte om even niets te doen. Terwijl we verveling zouden moeten omarmen. In plaats van verveeld te staan in de file, laat dan je gedachten even afdwalen.Onze hersenen hebben namelijk stimulans nodig. Dit zorgt ervoor dat de hersenen flexibel blijven. Het stimuleert de aanmaak van nieuwe cellen en verbindingen in je hersenen.

Gerelateerde blogposts:

Leer beter tekenen met 7 manieren van kijken

Geef een reactie